Taidetta lapsilta lapsille: Seikkiksen talvilomalla sukellettiin luovuuteen!

Parasta on päästä tekemään itse ja käyttämään omaa mielikuvitusta

Seikkailu alkaa

Syvyyksien Seikkailijat- talvilomakurssi alkoi maanantaina innostuneissa ja odottavissa tunnelmissa. Jotkut osallistujat olivat olleet aiemminkin Seikkiksen kursseilla ja tiesivät hieman mitä odottaa, osa oli mukana ensi kertaa. Merenalaiseen tunnelmaan päästiin heti istahtaessa Timantti-teatterin patjoille: lattiaan heijastui aaltomaisia liikekuvioita ja valkokankaalta päästiin seuraamaan kuvia ja videoita sekä kaikenlaista kiinnostavaa faktatietoa meristä. Hämmästeltiin esimerkiksi sitä, kuinka paljon maapallon pinta-alasta onkaan vettä (75 %) ja siitä vain pikkiriikkinen osa (5 %), on tutkittua. Lapset tiesivätkin syyn tähän: meret ovat niin syviä ja vedenpaine on niin kova, ettei merten syvyyksiin pääse ihan helposti.
 

Taidepajassa tavattiin hurja syvänmeren uiskentelija. Kuvaaja: Susanne Nieminen

Yhdessä innostuttiin miettimään, mitä kaikkea merten syvyyksissä voikaan olla – laivan hylkyjä, muinaisia uponneita kaupunkeja, hullunkurisia kaloja ja muita olioita, joista nähtiin myös valkokankaalla kuvia ja piirroksia. Yksi osallistuja kertoi nähneensä myös erään tubettajan kanavalla niin kummallisia meriolioita, että tubettajaa itseäänkin oli alkanut naurattaa. Ja niin nauratti meitäkin näkemämme kuvat värikkäistä erikoisen muotoisista kaloista omine otsalamppuineen ja hieman kauhistutti häijymmän näköiset merenelävät terävine hampaineen. ”Jos mä näkisin tollaisen oikeesti, mulle tulis traumoja - onneks ne on tosi syvällä, eikä uimarannalla!” huudahti yksi lapsi. Toinen osallistuja ilmoitti, että hän ei usko merihirviöihin, mihinkään Lochnesssiin tai Krakeniin, joita merimiehet aikoinaan olivat sepittäneet ja kammonneet valtamerten tyrskyissä.
 

Parasta on päästä tekemään itse ja käyttämään omaa mielikuvitusta. Kuvaaja: Susanne Nieminen

Alun inspiraatiohetken jälkeen siirryttiin taidepajaan, jossa herännyt mielikuvitus päästettiin valloilleen. Askartelubuffet tarjoili herkullisia materiaaleja ja ohjaajien tekemistä malleista saatiin kipinä alkuun. Omaa teosta alettiin rohkeasti soveltamaan omien ideoiden mukaan. Loppu kurssipäivä menikin hujauksessa, kun seikkailijat taiteilivat pallokalojaan ja meduusojaan ilmapallojen ja liisterin avulla. Yhteinen tekeminen loi hyvää yhteishenkeä: kurssille yksin saapuneet olivat löytäneet jo kaverin, jonka kanssa mietittiin lempparivärejä omiin teoksiin.

Kivoja kurssikavereita ja timanttisia taideteoksia

Seuraavatkin kurssipäivät alkoivat jälleen inspiroivilla interaktiivisilla tutkimusmatkoilla. Seikkailijat löysivät istumapaikat uusien kavereiden vierestä ja niin lähdettiin etäsukellusreissulle Google Earthin Ocean- versiolla merten pintojen alle. Ja sieltä paljastui aivan ällistyttäviä näkymiä; hylkyihin kiinni kasvaneita koralleja ja muuta merikasvustoa, valtavia kalaparvia ja sukeltajia, barracuda-kaloja ja tarkkasilmäisimmät bongasivat aivan hauen näköisen trooppisen kalan. Tällaisia sukellusseikkailuja voi kivasti jatkaa kotonakin! Lisäksi pohdittiin merenalaista arkeologiaa: mitkä elementit ja muodot ovat ihmisen muovaamaa ja mitkä luonnon muovaamaa?

Timantti-teatterin saliinkin oli ilmestynyt uponneiden muinaisten kaupunkien raunioita ja patsaita ja verhon takaa kellui esiin sukellusvene pyöreine ikkunoineen, jonka sisälle rynnättiin innolla katselemaan maisemia – aivan kuin oltaisiin oikeasti veden alla!

Taidepajan puolella havaittiin myös kauniita ja hieman kammottaviakan kalaparvia. Aivan uusia lajeja syntyi taitavissa käsissä vaahtomuovista ja askartelubuffetin loputtomista antimista. Kauniin kimmeltäviä ja koristeellisia yksilöitä, oikein pitkänokkaisia, kippuraisia merihevosia sekä terävähampaisia uiskentelijoita, mahdollisesti barracudan sukulaisia. Omaan uiskentelijaan pääsi kiinnittämään vielä paristolla toimivan ledvalon, joka herätti teoksen eloon!

Loppuviikosta kurssilla vieraili myös kolme toimittajaa, jotka haastattelivat seikkailijoita kurssin tunnelmista ja tarinoista taideteosten takaa. Lapsilta sateli iloisia kommentteja: kurssilla oli ollut osallistujien mielestä tosi kivaa, uusia kavereita oli löytynyt sekä ideoita ja intoa jatkaa taiteilua kurssin jälkeenkin. Parasta oli askartelu, uusia oppeja puolestaan kuumaliiman ja led-lamppujen käyttö. Hyvä mieli tuli kaverin auttamisesta pitelemällä hänen taideteostaan tarkan koristeen kiinnityksen ajan. Myös viikonlopun näyttelyä odotettiin innolla, kun pääsee näyttämään kavereille ja vanhemmille mitä kaikkea koko viikko on tehty!
 

Vielä viimeiset silaukset taideteoksiin. Kuvaaja: Susanne Nieminen

Tervetuloa Syvyyksien Seikkailijat -näyttelyyn!

Perjantaina kävi tohina Timantti-teatterin salissa aamusta alkaen, kun taideohjaajat ripustivat tarkalla taiteellisella silmällä lasten teoksia; nämä yksilöt muodostivat veikeän näköisen parven, tuonne taas sopi piikikkäämmät pyrstöilijät. Isompina elementteinä tunnelmaa loivat valtava sukellusvene, aarrearkku, kookas kultakala, sateenvarjomeduusat valolonkeroineen ja muinaisen kaupungin rauniot, jonka patsaiden torsoja koristivat korallit ja merikasvit. Moniaistillista elämystä vahvisti Antti Kulmalan valoteokset aaltomaisin liikkein, myös videomappaukset ja tilaan luotu äänimaailma saivat aikaan tunteen kuin oikeasti kelluisi meren syvyyksissä. Merenalaisen leikin kruunasi mahdollisuus pujahtaa sisään sukellusveneeseen tiirailemaan teleskoopilla.
 

Näyttelyn vedenalainen maailma lumosi vierailijat valoineen ja äänineen. Kuvaaja: Susanne Nieminen

Ja niin kellon lyödessä kolme avautuivat ovet yleisölle ja alkoi viikonlopun mittainen sukellusmatka: nyt joka iikka, ottakaa keuhkot täyteen happea - tervetuloa seikkailuun! Kaiken ikäisiä kävijöitä riitti tasaiseen tahtiin koko viikonlopun. Kurssilaiset bongailivat isolla hymyllä omia teoksiaan ja myös muut kävijät olivat vaikuttuneita: ”On äärettömän hienoa, että lapsille järjestetään tällaisia mahdollisuuksia leikin ja luovuuden keinoin – tämä koko kurssi oli aivan maagisen kuuloinen, olisipa itsekin lapsi! Näyttelykokonaisuus on myös upea, kiva kun päästiin koko perhe ihastelemaan.” kommentoi yhden kurssilaisen vanhempi.

Koko Seikkiksen väki kiittää talvilomakurssilaisia ja näyttelyvieraita. Yhdessä lasten kanssa tehtiin jälleen upea taide-elämys!

Tietoa kirjoittajasta

Susanne
Nieminen
Tuottaja
Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto