Tonttu-ukko, joka pelasti linnansa

Tonttu-ukosta on tullut keskeinen osa linnan historiaa

Tonttu-ukon kierrokset

  • suomeksi 9.–10.12. ja 16.–17.12. klo 11, 12 ja 13
  • på svenska 9–10.12 och 16–17.12 kl. 14

Sakari Topeliuksen vuonna 1849 kirjoittamassa sadussa Turun linnan tonttu-ukko huolehtii rapistuvasta linnastaan, onhan linna ollut hänen kotinsa yli 700 vuoden ajan. Niihin aikoihin, kun Topelius kirjoitti tarinan linnan haltiatontusta, oli Turun linna melko kurjassa kunnossa ja tonttu-ukolla oli kädet täynnä.

Topelius olikin ensimmäisiä, joka toi esiin linnan pitkän historian ja sen keskeisen merkityksen Suomelle. Tonttu-ukko kuvailee sotaa ja kurjuutta, mutta myös kuninkaiden vierailuja ja renessanssihovin loistoa. Aivan kuten sadussa, auttoi tonttu-ukko myös oikeassa elämässä vanhan linnan säilyttämisessä, sillä tarina herätti yleisön kiinnostuksen vanhaa ja raunioituvaa linnaa kohtaan. Maan historia kiinnosti, ja aika oli kypsä tutkia sen menneisyyttä ja huolehtia maan kulttuurihistoriallisesti tärkeistä rakennuksista.

Keskustelu Turun linnan restauroimisesta heräsi 1800-luvun puolivälissä, juuri niihin aikoihin kun Topelius kirjoitti rakastetun tarinansa. Nykyään korjattu ja museoitu linna on Turun tunnetuin maamerkki ja matkailun ehdoton ykköskohde. Tonttu-ukosta on tullut keskeinen osa linnan historiaa, ja vanha haltiatonttu on monelle yhtä tuttu ja todellinen kuin linnassa asuneet historialliset henkilöt ja tapahtumat.

Joulunalusaikaan Turun linnaan voi tutustua Tonttu-ukon kierroksilla. Lapsille ja lapsiperheille suunnatuilla opastuksilla kuulet linnan historiasta ja siellä asuneista henkilöistä, kuninkaallisista vierailuista ja sotien piirityksistä vanhan ukon näkökulmasta. Hankalatkin historialliset käänteet heräävät 700-vuotiaan tontun avulla eloon, ja niistä kerrotaan helposti ymmärrettävässä ja hauskassa muodossa. Tonttu-ukko on satujen maailmoista, mutta samalla keskeinen osa Turun linnan pitkää ja kiehtovaa historiaa.

Käännös: TMK/viestintä

Tonttu-ukon kierrokset

  • suomeksi 9.–10.12. ja 16.–17.12. klo 11, 12 ja 13
  • på svenska 9–10.12 och 16–17.12 kl. 14

Tietoa kirjoittajasta

Bengt
Selin
Tutkija
Turun linna / Turun museokeskus