Turku, Linnanniemi ja vuonna 2029 avautuva Historian ja tulevaisuuden museo

Omissa visioissani Linnanniemestä tulee huikea kokonaisuus, jossa kaikki kolme upeaa museota toimivat tiiviissä yhteistyössä.

Muutin Turkuun ennen 90-luvun puoliväliä. Ensimmäisten vuosien aikana kaupunki alkoi hahmottua minulle asunnon ja yliopiston välisinä reitteinä, opiskelijaelämän, baarien ja pizzerioiden kautta. Minun Turkuni oli suppea keskusta-alue, josta aamun pikkutunneilla käveltiin takaisin kotiin.

Täällä asuttujen vuosien aikana muutot uusiin asuntoihin ja vaihdokset työpisteissä ovat aina tuoneet mukanaan uusia näkökulmia kaupunkiin. Ystävät ovat hankkineet asuntoja ja hajaantuneet ympäri taajamia. Mielikuvaa Turusta on avartanut omakohtaisten kokemusten lisäksi myös vuosien aikana kuin varkain kertynyt tieto kaupungin historiasta, täällä asuneista ihmisistä ja tapahtumista. Minun Turustani on tullut isompi, ihan oikean kaupungin kokonainen ja elämänmukainen paikka

Uusi museo alansa edelläkävijänä

Muistan ensimmäisten Turku-vuosieni ajalta sataman suunnalta Aurajoen rannat epämääräisinä ja luotaantyöntävinä alueina. Paljon on sen jälkeen vettä virrannut ja jokirannan maisemat ovat muuttuneet. Juuri nyt etsitään suuntaa uusille muutoksille: Linnannieman kehittämiseksi on parhaillaan käynnissä ideakilpailu, jossa etsitään vaihtoehtoja alueen kokonaisvaltaiseen kehittämiseen. Keskeisessä roolissa kilpailuohjelmassa on alueelle toteutettava uusi Historian ja tulevaisuuden museo.

Historian ja tulevaisuuden museossa Suomen vanhimman kaupungin tarinat ja ihmiskohtalot tulevat heräämään eloon ja toivottavasti lisäävät ymmärrystämme menneestä ja nykyisyydestä, sekä tarjoavat pohjan yhteisen tulevaisuutemme suunnitteluun. Uuden museon tavoitteena on olla alansa edelläkävijä, joka hyödyntää museokeskuksen laajoja kokoelma-aineistoja poikkimuseaalisesti ja immersiivisesti sekä antaa tilaa tekemiselle ja kokeiluille. On hienoa ja once in a lifetime -tilaisuus olla mukana suunnittelemassa uutta museota.

Kulttuuri Turun tulevaisuuden rakentajana

Linnanniemen alue tuntuu juuri oikealta ja luontevalta paikalta uudelle museolle; Turun linnan ja Forum Marinumin läheisyys sekä koko kehittyvä alue tarjoavat hyvän kasvualustan suunnitella ja toteuttaa jotain aivan ainutlaatuista. Omissa visioissani Linnanniemestä tulee huikea kokonaisuus, jossa kaikki kolme upeaa museota toimivat tiiviissä yhteistyössä. 

Kaupunki on elävä ja muuttuva, ja samalla menneiden aikojen näyttämö, täynnä tarinoita. Tämä suhde menneen, nykytilan ja paikan potentiaalisen tulevaisuuden välillä vaikuttaa isosti siihen, minkälaisena koemme ympäristömme. Itse koen itseni nykyisin turkulaiseksi ja ehkä siksikin olen ylpeänä seurannut, miten itselleni adoptoima kotikaupunki on vuosien aikana kehittynyt. Ylpeyttä ovat lisänneet hienot tulevaisuuden visiot siitä, mihin suuntaan Turkua halutaan jatkossa kehittää, sekä miten kulttuuri ja museot on ymmärretty tärkeiksi tulevaisuuden rakentajiksi.

Vuonna 2029 avautuva Historian ja tulevaisuuden museo tulee olemaan yksi tärkeä osa meidän yhteistä tulevaisuuden Turkua.

 

Ilmakuva: Samu Valleala.
Kirjoitus on julkaistu myös Historian museo Turkuun -blogissa.

Joanna Kurth

Tietoa kirjoittajasta

Joanna
Kurth
Hankepäällikkö
Turun museokeskus
@joannakurth