Turku Rock Academy – bänditoiminnan uusi aalto

Nuorille muusikoille tukea, ammattilaisoppia, verkostoja ja studioaikaa – ilmaiseksi.

Perinteinen resepti kuntien ja kaupunkien nuorisotyössä hoitaa bänditoimintaa on tuttu: pari treenikämppää, muutama tunti studioaikaa ja esiintyminen kevätjuhlissa. Näin siis valveutuneissa paikoissa – muualla asiat ovat huonommin.

Miksi bänditoimintaa vieroksutaan eikä sitä pidetä osana nuorisotyötä? Meteli? Kapina? Pitkät tukat? Syitä voi olla monia.

Pitkään tätä asiaa pohdittuani tulin siihen tulokseen, että voihan tätä työtä tehdä toisinkin. Samaa oli pähkäillyt Mark Bertenyi, joka oli meillä nuortenpalveluissa työllistettynä. Molemmilla meillä on yli 20 vuoden kokemus musiikkimaailmasta. Vuoden 2011 lopulla kasasimme koulutuspaketin, joka meidän mielestämme kattoi kokolailla koko bänditoiminnan kentän. Seuraavana vuonna alkoi sitten teorian siirtäminen käytäntöön, kun Turku Bandstand -bändikilpailusta valittiin kuusi paikallista yhtyettä koulutuksen pariin. Kun asiasta tiedotettiin, alkoi tulla useita yhteydenottoja eri puolilta maata sekä nuorten parissa työskenteleviltä että musiikkialan ammattilaisten parista. Tätä oli kaivattu.

Toiminnan peruslähtökohtana on vertaus junioriurheiluun, jossa nuorten tukena ovat seurat, perinteet, ammattimainen valmennus, kisakalenterit, suorituspaikat, talkooväki ja niin edespäin. Päämäärätietoista työskentelyä palautteen pohjalta – bändit kun toimivat pääsääntöisesti keskenään treenikämpillä.

Onneksi Turun kaupungin nuorten palvelut näki toiminnan järkeväksi ja se saatiin muokattua hankkeeksi, johon Opetus- ja kulttuuriministeriö lähti tukijaksi huomattavalla summalla. Toiminnasta tuli nopealla sykkeellä valtakunnallista.

Ammattilaisklinikoita, verkostoitumista ja studioaikaa

Rock Academyn toiminta perustuu kahteen kulmakiveen: studiossa suoritettuun ohjattuun esituotantoon ja alan ammattilaisten vetämiin klinikoihin. Toki toiminta mahdollistaa myös laajan verkostoitumisen ja keikkailun. Bänditoimintaa käsitellään kokonaisvaltaisesti ja tarkoituksena on kasvattaa taitavia ja monipuolisesti musiikkibisnestä ymmärtäviä bändejä. Lähtökohta pitää olla harrastustoiminnan tukemisessa mutta mahdollisuudet edetä alalla ovat rajattomat.

Belgialainen Michael Schack pitämässä rumpuklinikkaa Vimmassa.

Mitä bändit sitten meillä saavat? Lukemattomia tunteja studioaikaa, jossa äänitetään, kuunnellaan, puretaan tekemistä, korjataan virheitä, ajatellaan omaa tekemistä, harjoitellaan ja toistetaan kaikki uudestaan ja uudestaan. Alan ehdoton kotimainen kärki käy pari kertaa kuukaudessa kertomassa omista tekemisistään musiikin parissa, hyvinkin yksityiskohtaisesti ja intiimisti. Keikkoja on nuorisotaloista festivaaleille. Tehdään musiikivideoita ja promokuvia, jotka täyttävät alan laatuvaatimukset. Virallisia julkaisuja yhdestä singlestä pitkäsoittoon, opastusta ja tukea laitehankintoihin. Tukiverkoston lisäksi saa totta kai apua yleisesti elämänhallintaan liittyen.

Ilmaiseksi.

Ainoana ehtona on oma aktiivisuus ja valmius tehdä paljon töitä oman musiikin parissa. Kukin yhtye on aktiivisen toiminnan parissa kaksi vuotta kerrallaan. On tärkeää, että bändit saavat tehdä juuri sellaista musiikkia kuin haluavat – kaikki siihen liittyvä pyritään vain tekemään mahdollisimman hyvin.

Bändien lisäksi toiminta tarjoaa harjoittelupaikan monelle opiskelijalle, työllistetylle, harjoittelijalle ja siviilipalvelusmiehelle.

Toiminta kasvanut räjähdysmäisesti ympäri maata

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa Turun lisäksi mukaan lähtivät Tampere, Jyväskylä ja Joensuu. Nopeasti ilmaantui myös muita halukkaita ja tämän vuoden aikana toiminta on käynnistynyt myös Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Raumalla. Tulijoita olisi vielä lisääkin, mutta tässä vaiheessa laajentumiseen ei ole resursseja. Tällä hetkellä ympäri maata Rock Academyn ideologian mukaista bändityötä tekee iso joukko alan ammattilaisia ja opastusta saa kerrallaan noin 50 yhtyettä. Turku koordinoi toimintaa, kouluttaa henkilökuntaa ja opastaa bändejä. Toiminta on Rock Academy Finland -nimikkeen alla.

Tulokset toiminnassa ovat kiistattomia – kaikki yhtyeet kehittyvät kahden vuoden aikana huomattavia määriä useilla eri osa-alueilla. Bändit muodostuvat kuitenkin yksilöistä ja kehittyminen on siksi yksilöllistä. Nuorten elämäntilanteet vaihtelevat ja kaksi vuotta menee nopeasti. 

Musiikkialan ammattilaisten osoittama mielenkiinto toimintaa kohtaan on ollut häkellyttävän suurta – tukijoukot kasvavat koko ajan ja merkittäviä yhteistyömuotoja syntyy edelleen tasaisesti. Tiivistä yhteistyötä tehdään levy-yhtiöiden, festivaalien, keikkapaikkojen, ohjelmatoimistojen, tuottajien, musiikkimedian, alan etujärjestöjen, managerien ja yksittäisten muusikkojen kanssa. Tämä mahdollistaa suurtenkin tavoitteiden asettamisen harrastuksen rinnalle.

Turussa toiminnan aktiivivaiheessa on mukana kerrallaan maksimissaan 12 yhtyettä. Keväällä 2016 käydään järjestyksessään 20. Turku Bandstand -bändikilpailu, josta valitaan viides vuosikurssi Turku Rock Academyyn.

Kaikki Turun bändien julkaisut löytyvät omalta Youtube kanavalta.

Awake Again.

 

Kirjoittaja

Tomi Arvas, toiminnanjohtaja
Turku Rock Academy
Turun kaupungin nuorten palvelut