Turusta rokimpaa asennetta Suomen nuorisotyöhön

Turku Rock Academyn bänditoimintamalli on juurtunut osaksi kaupungin vakituista nuorisotyötä. Nyt starttasi Rock Academy Finland vol. 2, kun malli otettiin käyttöön viidessä uudessa kaupungissa.

Lähes 10 vuotta sitten Turun kaupungin nuorten bänditoiminta mullistui Turku Rock Academyn myötä. Hankerahoituksella alkuun polkaistu toimintamallikokeilu juurtui osaksi kaupungin vakituista nuorisotyötä ja lunasti paikkansa tärkeänä osana Turun musiikkipiirejä.

Tomi Arvaksen ja Mark Bértenyin ideoiman konseptin keskiössä on kokonaisvaltainen suhtautuminen musiikkialaan. Rock Academy ei keskity vain opettamaan nuorille soittamista tai tarjoamaan bändeille treenikämppiä vaan nuorille pyritään tarjoamaan realistinen kuva musiikkibisneksestä kokonaisuutena.

Turku Rock Academyn tekemä työ ja uniikki toimintamalli ei ole jäänyt huomaamatta muualla Suomessa ja kiinnostus mallin kokeilemiseen on ollut suurta. Turun kaupungin koordinoimana haettiinkin Opetus- ja kulttuuriministeriöstä lisärahoitusta, jonka turvin mallia päästäisiin viemään siitä kiinnostuneisiin kaupunkeihin.

Yli puolen miljoonan euron rahoitus saatiin ja alkuvuodesta 2019 päästiin starttaamaan Rock Academy Finland vol 2. Mukana hankkeessa ovat Rovaniemi, Raahe, Kemi, Kuopio ja Kouvola. Kaikissa mukaan tulleissa kaupungeissa toiminta on lähtenyt käyntiin hienosti ja kiinnostus toimintaa kohtaan osoittaa, että tällaiselle toimintamallille on tarvetta.

Yhteistyökuvioita on alettu miettiä jo heti alkumetreiltä. Pohjoisen kaupungeilla onkin jo suunnitteilla useampi yhteinen bändileiri. Valtakunnallisen verkoston kautta kaupungit saavat vertaistukea, uusia ideoita ja voimaa yhteistyöstä. Yhdessä ollaan enemmän kuin yksin.

Studiotyöskentelyä Turku Rock Academyllä. Mark Bértenyi ohjaamassa (oik.). Kuva: Janica Candolin.

 

Turun bänditoiminnan mallia on jo aiemmin viety uusiin kaupunkeihin ja aiemmista kokeiluista opittiin, että toimintamallin vakiinnuttamiseen on ensiarvoisen tärkeää keskittyä jo heti projektin alkumetreillä. Uuden toimintatavan omaksuminen osaksi jokapäiväistä arkea vie aikaa ja vaatii yhteistä tahtoa ja tekemistä päättävien elimien ja toteuttavien tahojen välillä. Juurruttamisesta laaditaan Rock Academy Finland vol. 2 -hankkeen aikana myös opinnäytetyö, joka varmasti tuo uutta näkökulmaa aiheeseen ja kerää yhteen jo opitut asiat sekä hyvät ja huonot käytännöt juurruttamistyöhön liittyen.

 

Tomi Arvas, Outi Nurmela ja Mark Bértenyi. Kuva: Heidi Pyhälahti

Turku Bandstand katselmukseksi
– lisää aikaa palautteen annolle

Uusien Rock Academy -kaupunkien lisäksi uudet tuulet ovat puhaltaneet myös Turussa. Turku Rock Academy uudisti tänä vuonna toimintatapaansa bändivalintojen suhteen ja aiemmin kilpailuna käyty Turku Bandstand on tästä vuodesta lähtien katselmusmuotoinen. Muutoksen kautta päästään keskittymään enemmän palautteen antamiseen. Kolmiportaisen katselmuksen kautta myös ne bändit jotka eivät tule valituksi Academyyn ehtivät saada enemmän tukea musiikilliseen kasvuunsa.

Musiikkialan ammattilaisten tuki hankkeelle ja Rock Academy -ideologialle on ollut huikeaa. Alan ammattilaiset ovat nimellistä korvausta vastaan valmiita antamaan aikaansa ja neuvojaan akatemialaisille.

Vanhoja hyviä toimintatapojakaan ei ole unohdettu, vaan huhtikuussa Turku Rock Academyn vieraaksi saapuu jo kolmatta kertaa yhdysvaltalainen muusikko ja tuottaja Michael Blair. Blair on työskennellyt pitkän uransa aikana muun muassa Tom Waitsin, Elvis Costellon, Lou Reedin, Sunrise Avenuen ja The Rasmuksen kanssa. Turku Rock Academyn bändiläisillä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä osallistumaan Blairin pitämään kolmipäiväiseen biisinkirjoitusleiriin, joka huipentuu loppukonserttiin Auran Panimolla.

Uutta ovat myös Turku Rock Academyn nettisivut. Sivuilta löytyy helposti kaikki info niin TRA:n osalta kuin myös koko Rock Academy Finland -verkostonkin kuulumiset. TRA:n bändien julkaisuja, Logomon artistihaastatteluja ja muita julkaisuja pääsee seuraamaan TRA:n omalla YouTube -kanavalla, jolle myös pääsee kätevästi nettisivujen kautta.

turku.fi/turkurockacademy

Youtube (TRA:n videot)

 

Yläkuva: Maanantaipalaveri aloittaa työviikon Turku Rock Academyn päämajassa Auran Panimolla. W.A.S.P.-yhtyeen kitaristi Douglas Blair on vakiokasvo Panimolla ja palavereissa (oik., katsoo kameraan). Kuva: Heidi Pyhälahti

Outi Nurmela, henkilökuva

Tietoa kirjoittajasta

Outi
Nurmela
Projektipäällikkö
Turun kaupungin nuorisopalvelut, Turku Rock Academy: Rock Academy Finland