Turusta, sen ihmisistä ja lempinimistä

Vanumammasta tuli legenda

Historian ja tulevaisuuden museon kipinä kimposi ajatuksesta esitellä elämää Suomen vanhimmassa kaupungissa. Turussa ei ollut – eikä ole vielä – omaa kaupunginmuseota, jossa voisi tuoda esille ainutlaatuista kaupunkiamme vuosisatojen ajalta. Turku on kehittynyt ja muuttunut, sen asukkaat ovat rakentaneet ja uudistaneet kaupunkia. Kaupunki on yhtä kuin nämä ihmiset - ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Historian ja tulevaisuuden museon sydämenä tulee sykkimään kaupungista kertova päänäyttely. Näyttely pohjautuu Turun museokeskuksen laajoihin kokoelmiin, arkistoihin ja tutkimukseen sekä vielä tunnistamattomiin löytöihin ja kertomattomiin tarinoihin. Matka valmiiseen museoon on samalla kertaa sekä pitkä että lyhyt. Näyttely avautuu vuosien päästä, mutta jo nyt sen valmistelu on aloitettu: Turun historiassa riittää koluttavaa ja ahmittavaa. 

Aline Grönberg tunnettiin tinkimättömänä, mutta samalla henkilökunnastaan huolehtivana johtajana.

Turussa toimineiden ihmisten elämäkerrat ovat näyttelyvalmistelun herkullisinta antia. Brinkkalan Galleriassa on parhaillaan esillä yhden henkilön tarina.  Turun Vanun perustajan, kauppaneuvos Aline Grönbergin (1871–1950) syntymästä tuli marraskuun 2021 alussa kuluneeksi 150 vuotta. 

Toisin katsomisen kulttuuri on vahvistunut. Historiaa luetaan ja tulkitaan uudelleen kaiken aikaa. Miesvaltaisen kerronnan rinnalle nostetaan marginalisoituja ryhmiä tai naistoimijoita, kuten suurta liikeimperiumia pyörittänyt Grönberg. 

Turun Vanun julkisivu, Affärscentrum, Aurakatu 5, 1938. Turun museokeskuksen valokuva-arkisto.

Liike-elämän historia ei ole vain ruukinpatruunoita tai tehtaanjohtajia. Turun Vanun alaa olivat pääasiassa kodintekstiilit ja niiden myötä naisvaltainen asiakaskunta. Yrityksen markkinointi oli oivaltavaa ja innostavaa. Se tarjosi käytännön ratkaisuja ihmisten arkisen elämän tilanteisiin, kuten vaikka sopivaa erityisvanua pommituksissa rikkoutuneiden ikkunoiden tilkitsemiseen. Reklaamikulkueet, jouluikkunat ja erilaiset tempaukset elävät vieläkin kaupunkilaisten mielissä.

Aline Grönberg sai lempinimekseen Vanumamma, joka saatetaan nykykontekstissa kokea vähättelevänä: Johtajan ja etevän yrittäjän nimittäminen pehmeiden määreiden kantajaksi voidaan katsoa ylläpitävän naistoimijoiden poissulkemisen prosesseja – etenkin jos pätevän ’liikemiehen’ ymmärretään edustavan jämäkkyyttä ja kovuutta eikä empatiaa ja kauniita täkkejä, joihin lempinimi viittaa.  

Grönberg loi vakaan ja menestyvän liikeimperiumin, jolla oli omia tuotantolaitoksia ja liikkeitä useissa kaupungeissa. Hänet tunnettiin tinkimättömänä, mutta samalla henkilökunnastaan huolehtivana johtajana. Turun Vanu työllisti parhaimmillaan noin 300 henkilöä, pääasiassa naisia, jotka toimivat myös johtotehtävissä. Lempinimi ei vähentänyt yritysjohtajan arvoa tai osaamista, eikä siitä kertominen vähennä tätä arvoa tänäänkään. Vanumammasta tuli legenda – osa tämän kaupungin kertomusta ja muistia. 

Turun Vanun rullaportaat ja alakerran liiketilaa. Turun museokeskuksen valokuva-arkisto.
  • Kirjoitus on julkaistu myös Historian museo Turkuun -blogissa 4.1.2022.

Näyttely Brinkkalan galleriassa

Historian ja tulevaisuuden museossa ihmiskohtalot heräävät eloon

Turkuun tehdään ihan uusi museo! Uusi Historian ja tulevaisuuden museo on elämyksellinen ja innostava kansallinen ja kansainvälinen kulttuurimatkailukohde. Museo on turkulaisten oma kohtaamispaikka, ja siinä kerrotaan Suomen vanhimman kaupungin tarinat. 

Tietoa kirjoittajasta

Satu
Pajarre
Vastuualuepäällikkö
Turun museokeskus
Kirjoittaja on Turun museokeskuksen vastuualuepäällikkö ja HTM-hankkeen näyttelyprosessin vetäjä, jolla ei ole lempinimeä, mutta jonka mielellään sellaista joskus tulevaisuudessa kantaisi.