Uudistettu Apteekkimuseo ja Qwenselin talo jatkaa aukioloa ympäri vuoden!

Pikkunenät ovat myös haistelleet ahkerasti apteekin tuoksuja yrttikamarin tuoksuarvoitusten luona.

Uudistetun museon avajaisia vietettiin touko–kesäkuun vaihteessa koko viikonlopun ilmaisella sisäänpääsyllä. Vieraita kävi viikonlopun aikana noin puolitoistatuhatta ja vilkas kävijämäärä on hemmotellut museota ja sen henkilökuntaa läpi kesän. Kesän tapahtumista varsinkin Taiteilijattaret – Oodeja näkymättömille naisille -tanssiteos sekä vaunuvajassa esitetty museon historiasta kertova Näillä kulmilla -teatteriesitys houkuttelivat yleisöä.

Uudistuksen jälkeen museovieraita on erityisesti ilahduttanut esteettömämpi kulku museossa, uusi museokauppa, lasten opaslehtinen ja kahvilan uudistettu pihakalustus. Kesän alussa muutamia kävijöitä saapui museoon pelonsekaisin tuntein, sillä heitä hirvitti upeiden vanhojen interiöörien kadonneen kokonaan uudistuksen ja nykytekniikan tieltä. Pelko osoittautui aiheettomaksi. Niin apteekin kuin säätyläiskodinkin huoneet on säilytetty lähes entisessä asussa.

Uudistus näkyy ennen kaikkea yleisöpalvelutiloissa, valaistuksessa ja parempina tietosisältöinä. Esimerkiksi offisiini on saanut viimein 1800-luvun loistonsa kunnolla esiin, kun nykytekniikka lipunmyynteineen on siirretty uuden museokaupan yhteyteen.

Museossa on nähty kesän aikana tyytyväisiä asiakkaita rollaattoreiden, pyörätuolien ja lastenvaunujen kanssa. Esteettömämpi kulku museotiloihin ja huoneiden väliset loivennetut kynnykset antavat mahdollisuuden kulkea tilassa paljon helpommin kuin ennen. Myös lainattavat kevytrakenteiset tuolit ovat antaneet museokävijöille mahdollisuuden levähtää huoneissa ja istahtaa katselemaan vaikkapa kauniita tapettimaalauksia.

Perheen pienimmätkin viihtyvät nykyisin museossa entistä paremmin. Lasten apteekki on jo vanha tuttu, mutta lisäksi jokainen pienempi museovieras saa mukaansa opaslehtisen, jossa talossa asuneen Pippingin perheen lemmikkikyyhky Gustav opastaa lapsia huoneissa ja innostaa pohtimaan entisajan elämää säätyläiskodissa ja vanhassa apteekissa. Pikkunenät ovat myös haistelleet ahkerasti apteekin tuoksuja yrttikamarin tuoksuarvoitusten luona.

Täysin uusi museokauppa sisäänkäynnin yhteydessä on saanut kiitosta. Erityisen suosion on saavuttanut museon omasta tapetista suunniteltu tuotesarja, josta löytyy mm. viuhka, pillerirasia ja silmälasikotelo. Museokauppa aivan Turun keskustasta kun on aiemmin puuttunutkin.

Cafe Qwensel houkutti tänäkin kesänä ennätysmäärän herkuttelijoita ja 1700-luvun ilmapiiristä nautiskelijoita. Pihamiljööseen sopivat ja entistä jykevämpää tekoa olevat kalusteet ovat ihastuttaneet kävijöitä ja kestävät nyt paremmin kovaa kulutusta. Pihassa kelpaa herkutella vielä pitkään syksynkin tullen, mikäli sää vain suosii. Kahvila jatkaa aukioloaan museon tavoin.

Tosiaan, museo ei enää sulje oveaan syyskaudeksi vaan on jatkossa auki ti–su klo 10–18 ympäri vuoden. Syksyn ohjelmistosta löytyy mm. Svenska veckan 5.–11.11., jolloin tarjolla on ohjelmaa ja opastuksia. Ensimmäisenä adventtina saliin ja kamareihin katetaan perinteiset koko joulun ajan esillä olevat juhlaruokakattaukset.

Mutta ensin vietetään tietenkin Turun Päivää 16.9, jolloin museoon on koko päivän vapaa pääsy. Tervetuloa!

Kuvat: TMK / Tiia Suorsa, Raakkel Närhi.

 

Tietoa kirjoittajasta

Tuula
Hänninen
museopedagogi
Turun museokeskus