Carin Bryggmanin sisustama lastenhuone

Keveys, kauneus ja käytännöllisyys korostuivat sotienjälkeisessä ”uudessa suomalaisessa kodissa”

1960–1970-luvuilla yleistynyt lähiörakentaminen loi suomalaisiin koteihin lisää huoneita ja elintilaa. Ydinperhe vahvisti asemaansa ja koti koettiin yhä enemmän perheen yhteisenä vapaa-ajanviettopaikkana. Perheen yhteisten tilojen rinnalla lisääntyvä huonemäärä mahdollisti myös lastenhuoneen muotoutumisen yhä enemmän lapsen omaksi tilaksi.

Valokuva turkulaisen sisustusarkkitehti Carin Bryggmanin 1970-luvulla sisustamasta lastenhuoneesta tarjoaa yhden näkökulman siihen, millaisena sisustuksellisena tilana lastenhuone koettiin. Huoneen sisustus jatkaa muotokieleltään pitkälti 1950-luvulla syntyneen suomalaisen muotoilun ihanteita. Keveys, kauneus ja käytännöllisyys korostuivat sotienjälkeisessä ”uudessa suomalaisessa kodissa”, jonka pelkistettyyn estetiikkaan vaikuttivat aikakauden arkkitehdit ja muotoilijat.

Kuva: Hede Foto / Turun museokeskus.

Kuvan lastenhuoneeseen suunnitellut vaaleat ja selkeälinjaiset, mutta kauniisti viimeistellyt huonekalut noudattavat ominaisuuksiltaan suomalaisen muotoilun ydintä, jossa hyvä design yhdistyy käytännöllisyyteen. Iloinen kuosi ikkunaverhossa tuo iloa ja hilpeyttä muuten vaaleaan ja seesteiseen kokonaisuuteen. Huoneen avaruus antaa tilaa mielikuvitukselle, turhat tavarat olisivatkin leikkien tiellä. Hyllyille mahtuvat rinnakkain nuket, kirjat ja koriste-esineet. Karttapallo ja televisio venyttävät kodin rajoja ja avartavat maailmaa myös lastenhuoneessa.

Carin Bryggman (1920–1993) oli turkulainen sisustusarkkitehti, joka teki elämäntyönsä suurelta osin Turussa. Osana Turun museokeskuksen Turku-kuvien digitointiprojektia syksyllä 2019 digitoitiin ja luetteloitiin runsaasti Carin Bryggmanin valokuva-aineistoa.

Lisää Carin Bryggmanin kuvia 

Tietoa kirjoittajasta

Niina-Kaisa
Laurikainen
Korkeakouluharjoittelija
Turun museokeskus