Hetkellistä kauneutta

Epätäydellinen on ajatuksia herättävää ja siten usein täydellisyyttä kiehtovampaa

Kati Immosen (s.1971) Puhdistus -sarjan (2003) teoksissa valkoiseen laatikkoon lasin alle on kiinnitetty pienin neuloin hentoja akvarelliperhosia.  Perhoset muodostavat värikylläisen asetelman, josta välittyy myös tummempia sävyjä. Keräilijän kokoelmissa perhosen kauneus halutaan säilyttää, pakkokeinoja kaihtamatta. 

Perhosen hauraat siivet rikkoutuvat helposti kosketettaessa, mikä vie siltä lentokyvyn. Perhosen herkkä kauneus on tehnyt siitä suositun symbolin, joka edustaa monille abstrakteja käsitteitä, kuten toivoa, vapautta – tai sielua ja sen kehittymistä kohti henkistymistä. Täydellinen metamorfoosi, muodonmuutos, maanpinnalla matavasta toukasta keveäksi painovoimaa uhmaavaksi perhoseksi kiehtoo ihmismieltä. 

Kati Immonen: Puhdistus-teossarja, teos 2 (2003), vesiväri paperille, kollaasi, 30 x 34 cm. Turun kaupungin taidekokoelma. Valokuva: Toni Vuori / TMK.


Keräilyharrastuksessa hyönteisen katoava kauneus yritetään säilyttää, mutta varsin väkivaltaisin keinoin – elämä pakenee. Ihminen tavoittelee hetkellisen kauneuden vangitsemista ja ajan pysäyttämistä myös kauneudenhoidossa. Muuttumattomuus on kuitenkin vain illuusio. Perhonen menettää henkensä, kun se lävistetään neuloilla ulkomuodon säilömiseksi. Ihmisen kasvoilta taas saattaa hävitä eloisuus ja tunneilmaisu, jos oletettua täydellisyyttä tai kaikonnutta nuoruutta tavoitellaan neulojen tai veitsen avulla.

Epätäydellinen on ajatuksia herättävää ja siten usein täydellisyyttä kiehtovampaa. Immosen perhosrivistö ei ole sekään virheetön. Sarjan teoksissa on aina yhden perhosen siivestä murtunut pala pois. Jos perhonen nähdään ihmissielun symbolina, on murtuma sielun haava. Onko joku siis vioittanut perhosta, vai onko aika tehnyt vahinkoa? Elämän ja ajan perusolemukseen kuuluu jatkuva virtaus ja muutos. Sitä ei sellaisenaan pysty tallentamaan.

  • Ylin kuva: Kati Immonen: Puhdistus-teossarja, teos 3 (2003), vesiväri paperille, kollaasi, 30 x 34 cm. Rajattu. Turun kaupungin taidekokoelma. Valokuva: Toni Vuori / TMK.

Tietoa kirjoittajasta

Ringa
Takanen
Tutkija
Turun museokeskus
Asiasanat: