Kukkatukkainen nainen ja kissa

Kuvan tunnelma kukkineen ja kissoineen huokuu kodikasta läheisyyttä

Nainen istuu nojatuolissa pää kallellaan, kukka hiuksissaan. Hänen huulensa ovat syvän punaiset. Nainen pitelee sylissään kissaa, joka näyttää katselevan jotakin kuvan ulkopuolelle jäävää.

Maalauksen sommitelma koostuu suurelta osin geometrisistä kuvioista. Esimerkiksi naisen hiuskoriste on oikeastaan vain epäsäännöllisen muotoinen ympyrä. Se saa kuitenkin aikaan vaikutelman kukkasesta, ehkä ruususta, joka on lähes yhtä punainen kuin naisen suu. Maalauksessa vaihtelevat vihreän, punaisen ja sinertävän sävyt vievät ajatukset luontoon, kevääseen ja rakkauteen.

 

Kupittaan Saven keraamisen seinävadin koristemaalauksen on tehnyt taiteilija Viljo Mäkinen (1920─1985) arviolta 1950-luvulla. On mahdollista, että maalauksen naisen mallina tai aiheen innoittajana on ollut taiteilijan puoliso Helena Mäkinen, itsekin Kupittaan Saven tehtaalla työskennellyt keraamikko. Kuvan tunnelma kukkineen ja kissoineen huokuu kodikasta läheisyyttä.

Viljo Mäkinen sai Kupittaan Saven palveluksessa melko vapaat kädet tehdä taidekeramiikkaa ja kokeilla ideoitaan. Monet hänen tehtaan keraamikkona tekemistään esineistä olivat uniikkikappaleita, mutta hänen suunnittelemiaan malleja oli myös tuotannossa, esimerkiksi Ville ja Helena -nimellä kutsuttu esinesarja.

Viljo Mäkinen tunnetaan myös kuvanveistäjänä, taidemaalarina ja piirtäjänä. Turkulaisille erityisen tuttuja ovat hänen julkiset veistoksensa Hitsaajat, Kissa-Alli, Korppu-Vihtori ja Portsan pojat.

Viivi Vuorinen, tutkija
Turun museokeskus

Kuva: Turun museokeskus / Mikko Kyynäräinen