Morsiuspuku vuodelta 1870

Se pysyi hänen parhaana pukunaan niin kauan kuin se mahtui hänen ylleen

Kesähääsesongin ollessa kuumimmillaan juhannuksen jälkeen on hyvä tutustua myös vanhoihin hääperinteisiin.

Morsiuspuku edustaa 1800-luvun tyyliä ja yllätyksenä monelle voi tulla, että hääpuku on maaseudulla ja tavallisen kansan parissa ollut ennen musta. Musta väri voidaan selittää käytännön syillä, sillä kankaat olivat kalliita eikä tavallisilla tallaajilla ollut varaa useaan juhlapukuun. Morsiuspuku ei juuri eronnut tavallisesta muodikkaasta juhlapuvusta. Kun morsiamelle hankittiin häihin uusi puku, se pysyi hänen parhaana pukunaan niin kauan kuin se mahtui hänen ylleen, ja siirtyi sitten ehkä tyttärelle perinnöksi. Puvun lisänä käytetyt kruunu, seppele ja morsiuskorut tekivät siitä hääpuvun.

Puku on kaksiosainen ja se on tehty mustasta taftisilkistä. Puvun yläosa on vartalon myötäinen ja takaosa on voimakkaasti korostettu. Puku kiinnitetään edestä kuudella mustalla sametilla päällystetyllä napilla. Kaula-aukko on pieni ja pyöreä ja se on reunustettu rypytetyllä mustalla silkkipitsillä.

Morsiuspuku on esillä Turun linnan pohjoisessa näyttelyhallissa.

Miten morsiuspuku liittyy Turkuun? Sen on lahjoittanut kokoelmiin turkulaiset sisarukset Olga ja Naema Lemberg. Morsiuspuku on kuulunut heidän tädilleen Gustava Granrothille Angelniemen pitäjästä. Puku ei siis itse ole turkulainen mutta lahjoittajasisarukset ovat päässeet osaksi Turun historiankirjoja. Lembergin sisarukset ovat tulleet Turussa tunnetuiksi opettajina ja tyttölyseon johtajattarina.

Tietoa kirjoittajasta

Noora
Jokinen
tutkijaharjoittelija
Turun museokeskus