Pieni kuva suuresta miehestä

Jos Tardis siirtäisi hänet tälle vuosituhannelle...

Museokeskuksen kokoelmiin kuuluvaan pienikokoiseen, miniatyyrityyppiseen teokseen on kuvattu tsaari Pietari. Maalauksen pohjana on ilmeisesti painokuva, jonka päälle Pietari on maalattu guassilla eli peitevesivärillä. Rintapieltä koristaa Pietarin perustaman Pyhän Andreaksen ritarikunnan rintatähti. Teos on lahjoitettu museolle 1928. 

Miniatyyrejä maalattiin 1500-luvulta lähtien. Niitä kuljetettiin usein mukana ja etenkin muotokuvaminiatyyrejä käytettiin kuten valokuvaa nykyisin. Esimerkiksi kuten omaisen valokuvaa lompakossa tai ehkä kuten presidentin kuvaa työhuoneen pöydällä tai seinällä.

Venäjän keisari Pietari vieraili Turussa kesällä 1713. Hän majoittui Gustaf Wittfoothintaloon sillan pohjoispäässä. Turussa elettiin vaikeita isonvihan aikoja. Kaupunki oli tyhjentynyt hävityn sodan jälkeen ja vielä muutamaa vuotta myöhemmin, 300 vuotta sitten, Suomessa oli miehityshallinto. Turussa oli kenraalikuvernöörinä Mihail Golitsyn ja toinen Viipurissa. Paljon väkeä oli paennut Ruotsiin ja jäljelle jääneitä kohdeltiin kaltoin. Pohjanmaa hävitettiin perusteellisesti ja uutta Pietarin kaupunkia rakentamaan vietiin jopa 20 000 vankia.

Pietari Suuri oli toiminnallaan ja ominaisuuksiltaan kiinnostava. Olisiko hän jonkinlainen roolimallikin tai vertailukohde tuleville Venäjän hallitsijoille. Hänen aikanaan Venäjän imperiumi laajeni ja Ruotsin asema johtavana Itämeren valtiona hiipui peruuttamattomasti. Kaksimetriseltä ja voimillaan ylpeilevällä Pietarilta ei puuttunut kovuutta. Pietari oli myös kova ryyppymies. Jos BBC:n legendaarisen Doctor Who -sarjan aikakone Tardis siirtäisi hänet tälle vuosituhannelle, viihtyisi hän varmasti silovikien tai Yön susien parissa.

Kuukauden esine on esillä Brinkkalan kirjakaupassa, Vanha Suurtori 3. Kirjakauppa on avoinna ti–pe klo 12–18, la klo 11–15. Su–ma suljettu.

Olli Immonen
Museopalvelujohtaja

Asiasanat: