Sydämenlyöntejä ystävänpäivään

Onko sydän vasta muotoutumassa rakkauden pihtiotteessa?
Amoriini muokkaa sydäntä. Meissenin valmistama posliinifiguriini, TMK / kokoelmat. Kuvaaja: Raakkel Närhi/TMK

Rakkauden lähettiläs, Amor tai Kupido, takoo pienellä vasaralla alasimen päällä pihtiotteessa olevaa sydäntä. Hänen yllään on sepän esiliina. Posliinifiguurin kuvaustapa on epätavallinen, sillä yleensä siivekkäänä pikkupoikana tai nuorukaisena kuvatun antiikin jumaluuden, Amorin, tunnusmerkkinä ovat jousi ja nuolet. Niitä ampumalla leikkisä Amor saa ihmiset rakastumaan sokeasti. Sydäntä takova Amor vaikuttaa melko aggressiiviselta hahmolta, mikä kertonee rakkauden kahtalaisesta luonteesta sekä hurmion että tuskan lähteenä. Onko sydän vasta muotoutumassa rakkauden pihtiotteessa vai murskaako Amor sen särkyneeksi vasarallaan?

Pieni figuriini on ylellisyysesine, jonka on ajoitettu valmistuneen vuosien 1774–1813 välisenä aikana. Ennen museokokoelmaan tuloaan esine on kuulunut suuren posliinikokoelman keränneen helsinkiläisen kauppaneuvos Holger Sprangerin (1906–1986) perheelle.

Turun museokeskuksen esinekokoelmaan kuuluva Amor on valmistettu Saksassa, tunnetussa Meissenin posliinitehtaassa. Posliinia oli tuotu Kiinasta jo keskiajalta lähtien. Valmistusmenetelmää ei Euroopassa kuitenkaan tunnettu ennen alkemisti Johann Friedrich Böttgerin keksintöä, joka mahdollisti valkoisen posliinin valmistuksen. Menetelmään perehtynyt kuningas August II Väkevä, tunnettu posliinin keräilijä perusti vuonna 1710 kuninkaallisen posliinitehtaan, joka on edelleen toiminnassa.

Tietoa kirjoittajasta

Ringa
Takanen
ts. amanuenssi
Turun museokeskus