Tieteenalojen perusteita lapsille

Regnérs begrepp oli käytössä kouluissa useita vuosikymmeniä.

Lasten elämään on aina sisältynyt sekä leikkiä että oppimista ja Turun museokeskuksen arkiston kokoelmaan kuuluukin runsaasti erilaisia oppikirjoja. Yksi niistä on kirjailija ja kriitikko Gustaf Regnérin (1748–1819) vuonna 1780 julkaisema teos Första Begrepen Af De Nödigaste Wetenskaperne, Til Tjenst För Swenska Barn. Tässä Regnérs begreppiksi kutsutussa teoksessa avataan lapsille tieteen peruskäsitteitä ja rakennetaan pohjaa eri aiheiden ymmärtämiselle.

Oppikirja käsittelee muun muassa historiaa, maantiedettä ja matematiikkaa, jotka kaikki olivat 1700-luvun lopun kouluopetuksen keskeisiä elementtejä. Regnérin menestyneimmäksi teokseksi noussut työ on rakennettu kysymysten ja vastausten muotoon ikään kuin keskusteluksi opettajan ja oppilaan välillä. Teoksen alkupuheessa kirjoittaja tunnustaa työskentelyn olleen vaikeampaa kuin hän osasi arvata, sillä jokaisen asian kohdalla oli pohdittava tarkkaan, onko kirjan sisältö varmasti lapselle ymmärrettävä, hyödyllinen ja muistettava.

Regnérs begrepp oli käytössä kouluissa useita vuosikymmeniä. Sen viimeinen painos ilmestyi vuonna 1839. Museokeskuksen kokoelmassa oleva nide vuodelta 1780 on kuulunut Turussa käsityöläisperheeseen vuonna 1792 syntyneelle Carl Petter Techtoniukselle (myöh. Techton). Tämä tiedetään, sillä kirjan sisäkansissa on useita hänen nimikirjoituksiaan. Opintie vei Techtoniuksen Turun akatemian opiskelijaksi ja ylimääräiseksi kamarikirjuriksi Tukholmaan.

Tietoa kirjoittajasta

Taina
Saarenpää
tutkija
Turun museokeskus