Viilentymiseen ja viettelyyn

Orvokit, perhoset ja hennon vihreät lehdet vievät ajatukset kaukomaille

Viuhka on monikäyttöinen esine. Yhtäältä sillä on historian kuluessa löyhytelty viilentävästi ja huidottu häiritseviä kärpäsiä. Toisaalta sen takaa on luotu keimailevia katseita kavaljeerin suuntaan. Monissa kulttuureissa viuhkalla on ollut myös uskonnollisia ja seremoniallisia käyttötarkoituksia. Vaikka viuhka tunnettiin jo 3000 vuotta ennen ajanlaskun alkua, yleistyi tämän Turun museokeskuksen kokoelmista löytyvän viuhkan kaltainen kokoontaitettava malli vasta 1600-luvun kuluessa. Eurooppaan viuhka saapui monien muiden esineiden tapaan Japanista ja Kiinasta kauppiaiden mukana.

Kuvat: Annastiina Kankare, Turun museokeskus

Kauniisti koristeltu viuhka oli aina 1920-luvulle asti myös muodikas asuste ja olennainen osa hienon naisen asua. Eikä viuhka suinkaan ole aina ollut vain ladyjen suosiossa. Esimerkiksi Japanin hovissa viuhkoja käyttivät luontevasti sekä miehet että naiset.

Tämä käsin maalattu viuhka on uniikki taideteos 1890–1900-luvulta. Läpikuultavalle kankaalle maalatut värikkäät orvokit, perhoset ja hennon vihreät lehdet vievät ajatukset kaukomaille. Ylellisen viime silauksen antavat perhosten siipiin ommellut pienet paljetit. Puisten säleiden kullanhohtoisissa kaiverruksissa toistuvat kukat ja lehdet. Niiden kiemuraiset, uusrokokoo-tyylille ominaiset muodot paljastavat viuhkan kuitenkin olevan eurooppalainen sen kuva-aiheiden itämaisista vaikutteista huolimatta.

 

Tietoa kirjoittajasta

Eveliina
Tammi
korkeakouluharjoittelija
Turun museokeskus