Elina

Ei täällä kukaan ole kiukkuinen tai stressaantunut, vaikka kojut on täynnä ihmisiä ja kaikki ojentelee pussejaan ja tekee ostoksia.

Olen käynyt Kauppatorilla ihan pienestä asti. Äiti otti minut aina mukaan ostoksille joka viikonloppu. Se oli sellainen viikonloppurutiini meille. Tultiin aina polkupyörällä ja itse istuin pyörän takana sellaisessa isossa punaisessa istuimessa. Olin varmaan aika pieni silloin, mutta muistan silti hyvin torireissut. Äidillä oli pyörässä kiinni isot pyörälaukut, ja niihin sitten kerättiin kaikki ostokset. Muistan ihan elävästi sen, että istuin pyörän takana ja katselin niitä ostoskasseja kun äiti polki. Senkin muistan että saatettiin mennä istuskelemaan tuonne johonkin kahvilaan.

Asun tässä lähellä ja käyn torilla melkein joka päivä tai ainakin joka toinen päivä. Turun kauppatorissa on parasta se, että tämä on niin eläväinen. Kaikki tuoksut ja kaunis ympäristö ja ihmisten vilinä luo ihan omanlaisensa tunnelman tänne. Marja­aikaan marjat tuoksuu melkein tuonne parin korttelin päähän. Ei missään muualla ole tällaista.

Marketissa ihmispaljous on jotenkin ahdistavaa ja stressaavaa, mutta torilla kaikki ovat hyvällä tuulella ja täällä uppoudutaan visuaalisuuteen, tuoksuihin ja tunnelmiin. Ei täällä kukaan ole kiukkuinen tai stressaantunut, vaikka kojut on täynnä ihmisiä ja kaikki ojentelee pussejaan ja tekee ostoksia. Täältä puuttuu sellainen ryysis.