Erkki toisi tanssit torille

”Kauppatori on turkulaisten oma kauppapaikka, olohuone ja kohtaamispiste. Tänne sopisi hyvin tuoda toritansseja, tapahtumia ja tunnelmaa.”

”Olen varmasti aikamoisen tuttu näky Kauppatorilla. Jäin muutama vuosi sitten eläkkeelle, jonka jälkeen olenkin käyn torilla lähes päivittäin.

Bussilla on helppo tulla Uittamolta tänne keskustaan. Käyn arkisin Foijassa lounaalla, ja sen jälkeen kiertelen torilla, tapaan tuttuja ja katselen maailman menoa.

Viime keväästä asti olen seurannut torin uudistustyötä innolla. Pidän historiasta, joten varsinkin kesäkaudella tehdyt arkeologiset kaivaukset kiinnostivat.

Tällä paikalla ei ole aina sijainnut toria: 1700-luvulla tässä oli aivan tavallista asuinympäristöä. Kaivauksissa paljastuneet vanhat kadut ja talojen perustukset ovat kiinnostavia yksityiskohtia Turun historiasta. Niistä olisikin hieno saada vaikkapa pienoismalli uudelle torille.

Kaivauksista on löytynyt myös paljon kiinnostavaa esineistöä. Näistä löydöksistä käyn kertomassa usein myös palvelutalo Iso-Heikissä. Kaivauksissa löytyneistä esineistä merkittävin on ikkunalasin pala, johon on merkitty vuosiluku 1665.

Paljon on muuttunut siitä, kun olen ensikerran vieraillut Kauppatorilla. Se oli alkuvuotta 1971, kun tulin töihin Turun telakalle. Silloin kuljettiin vielä ratikalla ja torikauppa oli vilkasta. Vuosien saatossa koko keskusta toreineen on muuttunut paljon ja palveluita on Kauppatorin ympäristössä enemmän.

Kyllä Kauppatorista on tullut minulle kuin toinen olohuone. Aurinkoisena kesäpäivänä  on mukava istua tuttujen kanssa torikahvilla tai ostaa kioskista jäätelöt. Torikauppiailta tulee haettua myös herneitä ja hedelmiä kotiin viemiseksi.

Talvikauden kohokohta on tietenkin perinteinen joulutori. Kojuineen, paraateineen ja esityksineen se tuo iloa ja valoa talven pimeyteen. Toivoisinkin, että Kauppatorille saataisiin monipuolista toimintaa myös toriaikojen ulkopuolella – ympäri vuoden. Väliaikaisen torin tasaisella asvaltilla voisi kesällä järjestää tansseja ja erilaisia esityksiä. Myös koululaisilta ja nuorisolta voisi löytyä hyviä ideoita Kauppatorin hyödyntämiseen.”

Tori-Erkki, by Turun kaupunki - Åbo stad - City of Turku