Kansanedustaja Li Andersson

Kauppatori kuuluu kaikille turkulaisille ja olen nauttinut siitä, että Turussa ihmiset ovat alkaneet ottaa erilaisia julkisia tiloja haltuunsa. Keskusta-alue, kuten jokiranta ja tori, ovat alkaneet kehittyä kaikkien yhteiseksi olohuoneeksi.

Kauppatorilla on valtava merkitys minulle, sillä se sai minut aikoinaan kiinnostumaan kuntalaisten osallistumisesta päätöksentekoon sekä politiikasta. Ennen 2008 kuntavaaleja käytiin kovaa kampanjointia toriparkista ja olin silloin itsekin mukana keräämässä nimiä vetoomukseen, jossa vaadittiin kunnallista äänestystä torin tulevaisuudesta. Silloin aloin miettiä enemmän sitä, miten ihmiset voivat vaikuttaa heitä koskevaan päätöksentekoon ja saada poliitikot tekemään heitä paremmin palvelevia päätöksiä. Lopulta päätin asettua vuoden 2008 kuntavaaleihin ehdolle.

Kun mietin Kauppatoria, minulla on tietysti vahvana muistona kansalaisjärjestötoimintaan ja politiikkaan liittyvät kokemukset. Täällä on järjestetty keikkoja, kokouksia ja muuta ohjelmaa. Olen täällä talvipakkasellakin kerännyt nimiä vetoomuksiin.

On minulla tietysti myös muistoja, jotka eivät liity politiikkaan. Muistan iltatorin hyvin. Äidillä oli tapana myydä iltatorin kirpputorilla ja minäkin olin usein mukana myymässä. Kiertelin myös katsomassa, mitä muut myivät. Se oli jotenkin aina sellainen kiva ja viihtyisä kokemus. Myöhemmin olen ollut torilla ja kerännyt kirpparimyynnillä itselleni vaalikampanjaan rahaa. Kun rahat olivat opiskeluaikoina tiukalla, täällä käytiin metsästämässä vihanneskojuista euron pusseja.

Minulla on oikeastaan montakin lempipaikkaa torilla. Tykkään kierrellä kojuja ja myös torikahvila on mukava. Tori on monelle tärkeä ja siksi sen käyttö ja tulevaisuus nostaa pintaan vahvoja mielipiteitä. Erityisesti suuret hankkeet, jotka tuntuvat jakavan mielipiteet vahvasti kahtia, tulisi toteuttaa siten, että haettaisiin laajempaa yhteisymmärrystä. Eri osapuolten kuuntelu on tärkeää.

Kauppatori kuuluu kaikille turkulaisille ja olen nauttinut siitä, että Turussa ihmiset ovat alkaneet ottaa erilaisia julkisia tiloja haltuunsa. Keskusta-alue, kuten jokiranta ja tori, ovat alkaneet kehittyä kaikkien yhteiseksi olohuoneeksi. On hienoa, että ihmiset viihtyvät kaupungissa ja käyttävät ylläpidettyjä tiloja. Sen takia en pidä siitä, että esimerkiksi teini-ikäisiä ajetaan pois julkisista tiloista, esimerkiksi kauppakeskuksista tai keskusta-alueelta. Pitää muistaa, että sen ikäisillekin on tärkeää saada hengailla muuallakin kuin kotona, mutta heillä ei ole varaa istua kahviloissa tai ikää istua baareissa.

Vaikka toriparkki herättää monissa paljon negatiivisia tunteita, mielestäni kampanjointi torin tulevaisuudesta on myös tuonut ihmiset yhteen. On ollut hienoa nähdä aktiivisia kansalaisia, jotka eivät ole ehkä poliittisesti sitoutuneita, mutta välittävät ympäristöstään. Torikampanjan aikana myös puoluerajat rikkoutuivat ja ihmiset eri puolueista toimivat yhteisen asian puolesta.