Kirjamyyjä Maire

En usko yhtään siihen, että tori tai kirjat kuuluisivat menneisyyteen. Täällä käy paljon väkeä katsomassa kirjoja ja muilla ostoksilla - myös talvisin. Nuoret lukevat paljon, vaikka muuta usein väitetäänkin.

"Ai miksi myyn kirjoja? No, kirjat ovat mielenkiintoisia ja niitä lukee mielellään. Itse luen historiallisia kirjoja tai elämäkertoja. Sellaisia, missä on elettyä elämää ja jotka jotenkin perustuvat oikeisiin tapahtumiin ja tositarinoihin. Joskus juoni saattaa koukuttaa niin paljon, että on pakko lukea kirja uudelleen.

Sotakirjoja luen paljon. Olen lukenut varmaan kaikki mahdolliset. Isän tarinat sodasta varmaan saivat kiinnostuksen syttymään. Suomalaiset sotakirjat on aika hyvin kerrottuja ja niissä on kiinnostavia tarinoita. Ne tuntuvat todellisilta ja niissä on usein hyvää kuvailua myös muusta kuin taisteluista. Esimerkiksi siitä, kun sotilaat ovat tavanneet paikallisia.

Kun itse kävin koulua 60-­70­-luvulla, noista 1900-­luvun sodista ei puhuttu paljon. Historiaa kyllä luettiin, mutta sodista ei puhuttu koulussa. Se oli ehkä sellainen kiellettykin aihe. Aina sitä jostain sukulaisilta tai isältä kuuli, mutta yhteiskunnallisesti ei puhuttu. Sotaa käsiteltiin ehkä siksi enemmän kaunokirjallisuuden kautta. Nykyään sodistakin puhutaan, koska aikaa on ehtinyt kulua ja asia ei ole enää niin arka. Itsellekin kiinnostus sotakirjoja kohtaan heräsi vasta myöhemmin.

En usko yhtään siihen, että tori tai kirjat kuuluisivat menneisyyteen. Täällä käy paljon väkeä katsomassa kirjoja ja muilla ostoksilla - myös talvisin. Tai osa varmaan käy talvellakin siksi, että tietää meidän olevan täällä kirjojen kanssa. Nuoret lukevat paljon, vaikka muuta usein väitetäänkin. Muistan kun itse olin nuori niin eivät monet vanhat ihmiset lukeneet kovinkaan paljon. Tässä meidän pisteellä käy paljon nuoria ja he etsivät klassikoita ja arvostettujen kirjailijoiden kirjoja. Esimerkiksi Waltaria haetaan paljon.

Osa ihmisistä tulee etsimään tiettyä kirjaa, mutta paljon heräteostoksiakin tehdään, kun jotain kiinnostavaa huomataan. Varsinkin kesäisin ihmiset kyselevät dekkareista. Niitä en itse juuri lue, sillä ne ovat hiukan liian keksittyjä minulle.

Olen ollut torilla 10 vuotta myyjänä. Aluksi iltatorilla, mutta kun se loppui, tultiin tänne päivätorille myymään kirjoja. Täällä torilla on monipuolista ja monta lajia ihmistä. Toivon, että tori saa säilyäkin tällaisena, sillä jos torikauppa loppuu, kyllä kaupunki menettää paljon."