Mika Akkanen, kansainvälisten asioiden päällikkö

Kauppatorin elävänä pitämisen eteen on tehtävä työtä ja mielestäni on hyvä, että esimerkiksi kulttuuritapahtumia järjestetään torin ympärillä.

"Vaikka Vanha Suurtori onkin joulurauhan julistuksen vuoksi minulle merkittävä paikka, kyllä minä puhun Kauppatorista, jos sanon, että menen torille.

Joulurauhan julistuksessa ja Kauppatorissa on muutakin samaa, kuin torilla oleminen. Molemmat ovat mielestäni tärkeitä instituutioita, jotka ovat osa turkulaista identiteettiä. Ne ovat asioita, jotka sitovat meidät kaupungin pitkään historiaan.

Kaupanteko on vuosien varrella muuttunut. Aikoinaan torikauppa oli pääasiallinen tapa ostaa, mutta nykyään monet käyvät marketeissa. Siksi Kauppatorin elävänä pitämisen eteen on tehtävä työtä ja mielestäni on hyvä, että esimerkiksi kulttuuritapahtumia järjestetään torin ympärillä. Kauppatori on kaupungin sydän, joten siellä on oltava ihmisiä liikkeellä.

Kun juttelee tuttujen kanssa, kyllä kaikilla on positiivinen ja kiva fiilis Kauppatorista ja siellä myytävistä tuotteista. Ajatellaan, että torilla tuotteet ovat tuoreita ja raikkaita ­ niinhän ne ovatkin.

Olen itse siinä mielessä paljasjalkainen turkulainen, että olen syntynyt Heidekenissä. Asun nykyään Naantalissa, mutta työpaikka on Turussa ja vielä mukavasti Kauppatorin lähellä.

Lapsena kävin torilla paljon, erityisesti tuossa Joutsen apteekin lähellä olleessa jäätelökioskissa. Patas­jäätelötehtaan kioskista sai niiden omaa pehmistä, johon sitten laitettiin sellaista keltaista hilloa. Olisikohan ollut jotain lakkahilloa. Suosikkini oli urheilupuikko, jota ei enää valitettavasti saa.

Myös vapputori on jäänyt tärkeäksi muistoksi. Oli lapselle ihmeellistä ja hienoa, kun jotain osti. Omille lapsille kun piti vapputorilta jotain ostaa, se oli tuskan paikka, mutta heille tietysti yhtä tärkeää ja ihmeellistä.

Tulen Kauppatorille aamuisin kahville, jos “häivyn” kotoa aikaisemmin. Otan munkin ja kahvin vakkarikahvilassa ja katselen kun turistit ja paikalliset menevät ohi. En tule hakemaan mitään juttuseuraa, vaan aamuisin tämä on sellaista fiilistelyä ja omaa aikaa. Istuskelua sekä asioiden ja ihmisten seuraamista.

Muilla ostoksilla käynti taas on tavoitteellista toimintaa. Viikonloppua varten teen ostoksia välillä ruokatunnilla. Ainoa vakkaripaikka on torikahvila ja vihannekset ostan satunnaisesti eri kojuista. Ostan, kun jotain hyvää osuu eteen.

Torissa parasta ovat tuoksut. Täällä tuoksuu hedelmät, vihannekset ja kalat. Tuoksut ovat tärkeitä ja liika kliinisyys ei ole hyväksi. Tällä on puhdasta, mutta ei kliinistä."