Ruokaviikkojen ohjelmakattaus, osa 5: Petteri Luodon maistelumenu OOBUssa

Ruokaviikkojen ohjelmakattaus, osa 5: Petteri Luodon maistelumenu OOBUssa

Ruokaviikot ovat paikallisten ravintoloiden ja sesongin raaka-aineiden juhla-aikaa! Keittiömestari Petteri Luoto saapuu Turkuun ravintola OOBUun osana Turun ruokaviikkoja 9.–10.6.2023. Ravintolassa tarjoillaan Petteri Luodon kuuden ruokalajin maistelumenu viinipaketteineen kolmessa eri kattauksessa.

OOBUn toimitusjohtaja Turo Jokinen, miten ajatus kokkivierailuista syntyi? 

OOBUssa järjestetään kokkivierailuja noin 3–4 kertaa vuodessa. Aina kun ruokalista vaihtuu, keittiö ajetaan alas. Tällöin on myös mahdollisuus kutsua kokkivieraita ja samalla elävöittää ruokakaupungin tarjontaa. Viimeksi helmikuussa kokkivieraana oli Michael ”Micke” Björklund. Hiljattain myös vuoden kokki 2021, Kim Päivistö, on vieraillut OOBUssa. 

Petteri Luoto valikoitui kesäkuun vieraaksi, koska hän on maailmalla tunnettu turkulainen osaaja. Luoto on saavuttanut lukuisia palkintoja edustaen Suomea kansainvälisissä taidonnäytteissä kuten Bocuse d`Or -kokkikilpailussa, jossa hänen liha-annoksensa palkittiin maailman parhaana. Olemme myös pitkäaikaisia tuttuja, sillä olemme aikanaan tutustuneet koripalloharrastuksen kautta. Vierailu on ravintolalle omanlaisensa tilaisuus, joka piristää niin asiakkaita kuin keittiötäkin. Aina kun on enemmän käsipareja, on myös enemmän uusia ajatuksia. Odotamme jo innolla kesäkuuta! 

Millaisia vaikutteita Petteri Luodon maistelumenu sisältää?

Menu on rakentunut paikallisten raaka-aineiden varaan. Pidän siitä, että Petterillä on ennakkoluuloton asenne ruokaa kohtaan. Meillä on ollut välillä konservatiivisempaa tekemistä, joten pieni räväytys tekee hyvää. Kuuden ruokalajin maistelumenussa tarjoillaan alkupalaksi perunaohukainen ja tervalla maustettua lohta sekä Salaatti ”Pritemps”. Menu jatkuu Zuppa della casalla eli tryffelillä ja misolla maustetulla kuohkealla palsternakkakeitolla, sitrusmarinoidulla omenalla ja paistetulla lauantaimakkaralla.

Erityisesti hetkessä eläminen näkyy listalla. Pääruokana tarjoillaan Burning fields ”Slava Ukraini RMX”, joka sisältää kevyesti savustettua sokerisuolattua ankkaa, mustaa briossia, suolaista mustikkaa sekä tuhkaa ja tomua. Lisäksi nautitaan Beef ”Galbi BBQ”, jossa oikeuksiinsa pääsee grillattu marmorihärkä. Lopuksi makeana maistellaan Paavola Remix, jossa pääosaa näyttelevät laventelilla maustetut raparperi ja mansikat sekä vaahdotettu valkosuklaapannacotta. Menu tekee tapahtumasta erityisen, sillä kuljemme ajan hermoilla. Petteri osoittaa, että ruualla voidaan määrätyllä tavalla osallistaa maailmassa vellovia asioita lautaselle. Samalla menu kunnioittaa suomalaisia raaka-aineita.

Millainen ravintolakokemus on luvassa?

Käyttämämme raaka-aineet pyritään aina tuomaan lähialueelta. Esimerkiksi Kitolan veljekset toimittavat meille laadukkaita vihanneksia. Käytämme reseptiikkaa, joka kunnioittaa ruokaa konstailematta ja maistuu raaka-aineeltaan. Ravintolakokemus ei kuitenkaan rajoitu vain hyvään ruokaan, vaan haluamme tarjota elämystä hakevalle asiakkaalle kokemuksen, joka jättää kokonaisvaltaisesti positiivisen muistijäljen. Ravintolassa jokaisen aistin tulee olla huomioituna niin, että on mahdollisuus keskittyä ruuasta ja kokonaisuudesta nauttimiseen. Huomioimme kaikki viisi aistia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pöytä ei heilu tai että musiikkia on, mutta se on sellaista, joka antaa tilaa muillekin aisteille. Visuaalisuus puolestaan näkyy lautasen lisäksi myös ravintolan tilassa, jossa on esillä turkulaisten Harri Puron ja Erika Adamssonin taidetta.

Estetiikka on tärkeää myös Petterille sekä ravintolassa että sen ulkopuolella. Hän maalaa suuria ja värikkäitä teoksia, joista löytyy kiinnostavia kulinaarisen keittiön teemoja. Petterin teoksia on ollut esillä muun muassa ravintola Olossa Helsingissä sekä Kämp-hotellissa. Taiteilijuus on toiminut vastaparina vaativalle kilpailu-uralle. 

Mitkä asiat yhdistävät OOBUa ja Petteri Luotoa?

Sekä OOBUa että Petteriä yhdistävät ajatukset siitä, että ravintolan pitää olla rohkeasti jotakin mieltä. Turku erottuukin muiden suomalaisten kaupunkien joukosta omaperäisillä ravintoloillaan. Suomalaisen ravintolakulttuurin kehittäminen vaatii muistettavuutta, pitkäjänteistä sitoutumista ja aikaa. OOBUn toiminnassa varpaat pidetään Nauvon hiekassa ja kalat savustetaan itse, sillä näin pyritään unohtumattomaan ravintolakokemukseen. Kesän alussa OOBU jalkautuu Läntiselle rantakadulle, johon aukeaa pieni anniskeluterassi.

Petteri Luodon maistelumenu OOBUssa 9.–10.6.

  • Paikka: Ravintola OOBU, Läntinen rantakatu 9
  • Aika: Kattaukset perjantaina 9.6. klo 18.30, lauantaina 10.6. klo 15.30 ja klo 19
  • Hinta: 160e/hlö (sis. kuuden ruokalajin menu ja viinipaketti)
  • Lisätiedot ja varaukset: oobu.fi 
Asiasanat: