Kuulumisia Runosmäen nuorisotalolta

Yhteisöllisyys on turvallisuuden ytimessä

Kaupungin Smart and Wise Turku -kärkihankkeen turvallisuusosiossa yhtenä painopisteenä on osallisuus. Olemme saaneet tähän projektin osuuteen nyt kaksi kertaa Oikeusministeriön alaiselta rikoksentorjuntaneuvostolta rahoitusta. Vuonna 2018 saimme hankkeen turvallisuuskyselyn valmiiksi. Päätimme sen perusteella tehdä turvallisuutta parantavan kokeilun asuinalueella, jossa sitä tulosten mukaan kaivattaisiin.

Runosmäen asukkaiden kanssa järjestettiin yhteistyöpaja, jossa asukkaat saivat ideoida, miten alueen turvallisuutta voitaisiin parantaa. Saimme tiivistettyä ideat neljäksi ehdotukseksi, joista nuorisotalon pidennetty aukiolo ehdotus voitti asukkaiden äänestyksen. Nopealla aikataululla saimme kokeilun käyntiin yhdessä nuorisopalvelujen kanssa.

Kokemuksia Runosmäen nuorisotalolta heinäkuussa 2019

Runosmäen nuorisotilan mainos heinäkuulta 2019.

Runosmäen nuorisotila oli avoinna nuorille koko heinäkuun 2019 maanantaista perjantaihin. Runosmäen nuorisotalon kesäajan laajempi aukioloaika päätettiin alueen asukkaiden toiveesta.

Kävijöitä nuorisotalossa oli 70-90/viikko ja kävijöiden keski-ikä oli 11-13 -vuotta. Nuorimmat kävijät olivat 7-9 -vuotiaita ja vanhimmat nuoret olivat 17 -vuotiaita.

Nuorisotalo oli täynnä toimintaa ja iloista meininkiä grillauksesta retkiin, pizza- ja tex-mex -kokkailuista kisailuihin. Nuokkaribiili vieraili viikottain Runosmäen nuorisotalolla ja toi mukanaan ulkopelejä, sumopaini -puvut ja muuta aktiviteettiä.

Ja nuoret nauttivat! Tämänkaltaisen loma-ajan toiminnan toivottiin jatkuvan. Heinäkuun aikana Runosmäen nuorisotalolle tuli uusia kävijöitä, nuoret tutustuivat uusiin kavereihin ja kaikki haastateltavat suosittelisivat toimintaa ystävilleen. Tavoitteet täyttyivät yli odotusten!

Runosmäen nuorisotalolla työskenteli heinäkuussa yksi Smart and Wise -projektirahoituksella palkattu ohjaaja sekä 2-5 nuorisopalveluiden omaa ohjaajaa. Työtiimissä oli suurimman osana aikaa kolme ohjaajaa. Työntekijät olivat joustavia ja innostuneita, joka näkyi aktiivisena ja kehittämismyönteisenä työotteena. Kehittämisajatukset otetaan huomioon tulevaisuuden toimintoja mietittäessä.

Järjettömän hyvä juttu!

Taina Laaksonen, nuorisopalvelupäällikkö


Miten kokeilu paransi asuinalueen turvallisuutta?

Vaikka idea oli asukkaiden kehittämä, en usko, että tarkoituksena olisi ollut se, että ”nuoret ovat poissa pahanteosta” vaan turvallisuuden kannalta tärkeämpi haaste, nimittäin syrjäytymisen ehkäiseminen.

Kesän aikana nuoret olivat valmiita lähtemään toisilta asuinalueilta nuorisotalolle ja nuoret, jotka olisivat viettäneet aikaa kotona, viettivät nyt aikaa nuorisotalolla ja solmivat toivottavasti myös uusia ystävyyssuhteita. Projektin alussa painotimme yhteisöllisyyden merkitystä turvallisuuden kehittämisessä ja nyt uskoni vahvistui siihen, että yhteisöllisyys on turvallisuuden ytimessä.

 

Jani Voutilainen

Tietoa kirjoittajasta

Jani
Voutilainen
Projektipäällikkö
Turun kaupunki
Asiasanat: 
Kaupunginosa/alue: