Oletko sinä aikuinen, jolle nuori uskaltaa puhua?

Nuori ei jää syrjään, jos elämässä löytyy edes yksi aidosti välittävä ja läsnä oleva aikuinen.

Koulut ovat käynnistyneet ja Turussakin tämä tarkoittaa tuhansille nuorille koulun aloittamista ja uuden arjen opettelemista. Suurin osa sopeutuu muutoksiin nopeasti, toisilla oman paikan löytäminen kestää pidemmän aikaa, kaikki eivät sitä löydä.

Nuorilla on paljon asioita, jotka mietityttävät, ja joihin he kaipaavat keskusteluapua ja hyväksyvästi kuuntelevaa aikuista. Ajatus siitä, että tietää yhden luotettavan aikuisen, jolle voi puhua ilman pelkoa tuomituksi tulemisesta, helpottaa eteenpäin menemistä.

Syrjäytymiseen liittyy usein avuttomuuden tunnetta, elämänhallinnan puutetta ja ennen kaikkea ulkopuolisuutta. Nuori ei jää syrjään, jos elämässä löytyy edes yksi aidosti välittävä ja läsnä oleva aikuinen.

Uskalla puhua on Turun kaupungin syrjäytymisen ehkäiseminen –painopistealueen kampanja, joka rohkaisee nuoria puhumaan asioistaan aikuisille. Haluamme, että palvelut ja nuoret kohtaavat ja jokainen nuori Turussa tietää kaupungissa olevista nuorten palveluista ja paikoista, kuten Ohjaamo Yliopistonkadulla.

Tietoa avun- ja tuenpaikoista jaetaan nyt opettajien ja oppilaitosten johdolla ja niistä keskustellaan koululuokissa. Kampanjan tavoitteena on selventää mitä apua Turussa saa mistäkin paikasta ja minkälaisissa käytännön tilanteissa palveluja voi ja tulee käyttää.

On tärkeää, että jokainen nuori ymmärtää, että Turussa on välittäviä aikuisia. Se edellyttää välittämisen asenteen vahvistamista ja muutoksia työ- ja toimintatapoihin meiltä kaikilta kotona, koulussa, kaupungilla, nuokkarilla, virastossa, kaikissa kohtaamistilanteissa. Oletko sinä aikuinen, jolle nuori uskaltaa puhua?

Mari Kontio

Tietoa kirjoittajasta

Mari
Kontio
Projektipäällikkö
Smart and Wise Turku
Syrjäytymisen ehkäiseminen