Yksityiset pysäköintipaikat hyötykäyttöön myös Turussa

Olemme saaneet pienen, mutta aktiivisen käyttäjäkunnan rohkeasti muuttamaan pysäköintitottumuksiaan.

Turun kaupungin Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hanke on avannut matalan kynnyksen mahdollisuuksia uusien palveluiden testaamiselle. Yksi niistä on yksityisten pysäköintipaikkojen vertaisvuokraamisen palvelu Shareway.

Shareway laajensi toimintaansa Turkuun kokeilun myötä. Palvelu on mobiilisovellus, jonka avulla yksityiset parkkipaikkojen omistajat voivat laittaa parkkipaikkansa vuokralle silloin, kun eivät itse paikkaansa käytä, samalla tienaten helppoa lisätuloa. Näin vapautetaan lisää pysäköintivaihtoehtoja autoilijoille, jotka voivat saman sovelluksen kautta pysäköidä kyseisille paikoille.

Tavoitteena resurssiviisaus

Shareway-palvelu on kehitetty kasvavia kaupunkeja varten. Kaupungit haalivat jatkuvasti uusia asukkaita palveluidensa äärelle. Ja vaikka julkiset kulkuyhteydet toimivatkin monissa paikoin, ei autoilun tarve ole loppunut. Parkkipaikkoja tarvitaan jatkuvasti ja enemmän.

Hyödyntämällä olemassa olevia parkkipaikkoja, vähennetään tarvetta uusien parkkialueiden ja -hallien rakentamiselle. Lisäksi Shareway-sovellus kertoo suoraan sen, mitkä paikat ovat vapaana pysäköitäväksi. Tavoitteena tässäkin on se, että autoilusta johtuvat ylimääräiset päästöt jotka aiheutuvat parkkipaikkaa etsivästä liikenteestä vähenisivät.

Miten Shareway on jalkautunut Turkuun?

Palvelun vakiinnuttaminen osaksi kaupunkilaisten arkea vaatii aktiivista käyttäjäkuntaa. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelun piiriin tulee saada riittävästi parkkipaikkoja, jotta se palvelee myös autoilijoiden nopeastikin muuttuvia  tarpeita. Olemme iloisia, että jo kokeilun aikana olemme saaneet pienen, mutta aktiivisen käyttäjäkunnan rohkeasti muuttamaan pysäköintitottumuksiaan!

Hankkeen kautta tietoisuus Shareway-palvelusta on saatu levitettyä yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Olemme kokeilun aikana kartoittaneet käyttäjiltä alueita, joissa he ovat tunnistaneet pysäköintihaasteita, ja pyrkineet  löytämään parkkipaikkoja erityisesti näiltä sijainneilta. Pitkäjänteistä ja kärsivällistä työtä siis vaaditaan, että palvelu lunastaa lopullisen paikkansa turkulaisten sydämissä. Uskomme, että olemme löytäneet keinot, joilla Shareway-palvelu jää pysyväksi osaksi Turun pysäköintivaihtoehtoja.

Ole edelläkävijä ja kokeile rohkeasti uusia palveluita

On hienoa huomata, että kaupungit, tässä tapauksessa erityisesti Turku, etsivät keinoja, joilla saavuttaa kestävämpi huominen. Jotta näin voi jatkossakin tapahtua, tulee meidän kaupunkilaisten kantaa myös kortemme kekoon.  Kannustammekin kaikkia rohkeasti kokeilemaan uusia palveluita ja tarkastelemaan omia pieniä keinoja, joilla tehdä tulevaisuudesta hieman parempi paikka meille kaikille.

 

Näin laitat parkkipaikkasi vuokralle

  • Lataa itsellesi Shareway-sovellus.
  • Lisää parkkipaikkasi sovellukseen vuokralle sinulle sopivalle ajalle.  
  • Jokaisesta toteutuneesta pysäköinnistä tienaat itsellesi 60 %.
  • Autoilijoille pysäköinti maksaa kokeilun ajan 1 € / h, 10 € / pv ja 20 € / vko.

Lisätiedot: www.shareway.fi.

Tietoa kirjoittajasta

Eveliina
Ventilä
Perustaja & yrittäjä
Shareway Oy
Shareway luo ratkaisuja helpomman pysäköinnin puolesta.