Katseenseurantatutkimusta Luostarinmäellä – tervetuloa osallistumaan!

Kuvien katselun aikana silmiesi liikkeet ja pupilliesi koko tallennetaan katseenseurantakameralla.

Nyt etsitään suurta ja monipuolista osallistujajoukkoa historiallisten kuvien katsomista käsittelevään katseenseurantatutkimukseen! Lyhyessä tutkimustilanteessa osallistuja katsoo kuvia tietokoneen näytöltä ja vastaa kuviin liittyviin kysymyksiin sekä taustatietokyselyyn. Tutkimuksessa käytettävän katseenseurantakameran avulla nähdään millisekuntien tarkkuudella mitä kuvien katselun aikana tapahtui.

Katse historiaan -hankkeessa tutkitaan, miten historian ammattilaiset, alaa opiskelevat ja siitä kiinnostuneet harrastajat käsittelevät menneisyyden esittämistä kuvallisissa aineistoissa. Hanketta rahoittaa Suomen Akatemia ja sitä johtaa akatemiatutkija Marjaana Puurtinen Turun yliopiston opettajankoulutuslaitokselta.

Hankkeen ensimmäisessä osatutkimuksessa keskitytään historiallisten kuvien tulkitsemiseen. Vuoden 2022 aikana tutkimukseen on osallistunut Turun keskiaikaisilla markkinoilla ja eri kaupungeissa jo yli 70 osallistujaa. Tavoitteena on kerätä aineistoa yli 100 henkilöltä – olisitko sinä yksi heistä?

Voit osallistua tutkimukseen Luostarinmäen museolla 9.8.-12.8.2022. Osallistujana tarkastelet tietokoneen näytöltä kuvia ja vastaat niihin liittyviin kysymyksiin. Kuvien katselun aikana silmiesi liikkeet ja pupilliesi koko tallennetaan katseenseurantakameralla. Kuvien katselun jälkeen pääset näkemään omat silmänliikkeesi kuvien katselun ajalta ja vastaat taustatietokyselyyn. Tutkimusaineisto käsitellään siten, ettei sinua voi siitä tunnistaa.

Akatemiatutkija Marjaana Puurtinen ja projektityöntekijä Henri Harju pystyttivät Turun yliopiston Turku EyeLabs -yhteisön liikuteltavan katseenseurantalaitteiston huhtikuussa 2022 Oulun yliopiston LeaF-tutkimusinfrastruktuurin tiloihin. Oulun yliopiston lisäksi Katse historiaan -hankkeen tutkimusaineistoa on toistaiseksi kerätty Turun museokeskuksen, Turun yliopiston, Helsingin kaupunginmuseon, Jyväskylän yliopiston ja Sodan ja rauhan keskus Muistin (Mikkeli) tiloissa sekä Turun keskiaikaisilla markkinoilla.
Kuva: Antti Siipo (Oulun yliopisto)

Tutkimus toteutetaan suomen kielellä. Tutkimuksessa ei näytetä järkyttävää kuvamateriaalia. Alaikäraja osallistumiselle on 15 vuotta. Sinulta toivotaan normaalia lähi- ja kaukonäköä tai voimakkuudeltaan sopivien silmälasien tai piilolinssien käyttöä.

Jonojen välttämiseksi on suositeltavaa, että varaat itsellesi tutkimusajan etukäteen. Ajanvarauksen yhteydessä ei haluta tallentaa henkilötietoja. Käytä siis ajanvarauksessa pelkkää etunimeäsi. Aikaa tutkimukseen osallistumiseen kuluu 30-40 minuuttia. Varsinainen tutkimustilanne kestää n. 20 minuuttia, jonka lisäksi siirrytään museon portilta tutkimustilaan ja tutkimustilasta takaisin portille.

Otathan varaamasi ajan itsellesi talteen ja tule paikalle ajoissa. Sinut otetaan vastaan museon pääportilla valitsemanasi aikana. Tunnistat hakijasi hänellä olevasta Katse historiaan -nimikyltistä. Tutkimukseen voi osallistua myös ilman ajanvarausta, mutta ajan varanneet ovat etusijalla. Ostamalla pääsylipun tai vilauttamalla Museokorttia voit tutustua Luostarinmäen museoon tutkimusta ennen tai sen jälkeen.

Tervetuloa mukaan! Varaa itsellesi tutkimusaika täältä: https://redcap.utu.fi/surveys/?s=TRTNNFNE3JC7EA7L  

Yhteydenotot:
Akatemiatutkija Marjaana Puurtinen, opettajankoulutuslaitos, Turun yliopisto, marjaana.puurtinen(at)utu.fi
Projektityöntekijä Henri Harju, opettajankoulutuslaitos, Turun yliopisto, henri.j.harju(at)utu.fi
>> Lue lisää tutkimushankkeesta https://www.utu.fi/fi/yliopisto/kasvatustieteiden-tiedekunta/opettajankoulutuslaitos/tutkimus/CERLI/tutkimushankkeet

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Marjaana
Puurtinen
Akatemiatutkija
Turun yliopisto