Kehittämishanke päättyy, uudistunut museo jatkaa elämäänsä

Alueella eri aikoina asuneet moninaiset ihmistarinat liikuttavat ja koskettavat sekä avaavat näkymiä alueen kautta tarkasteltuun rikkaaseen historiaan moniaistisesti. 

Kulunut kesä 2022 oli monin tavoin hieno hetki Luostarinmäen museolle. Luostarinmäen monivuotinen kehittämishanke saatiin valmiiksi talven suuritöisten remonttien ja tiukan näyttelyuudistusaherruksen päätteeksi. Lähes vuoden kiinniolon jälkeen Luostarinmäki avautui uusine sisältöineen vierailijoille ja pitkään abstrakteina suunnitelmina museolaisten päässä olleet asiat konkretisoituivat. Ennen kaikkea kesällä saimme todistaa, miten upeasti uudistunut museo toimii ja otettiin vastaan yleisön puolesta. Avajaisten 17.–18.6. tunnelma oli suorastaan riemukas.

Posetiivari Jani Pihlajamaa uudistuneen Luostarinmäen avajaisissa, kuva: Roni Lehti / Turun museokeskus


Heinäkuussa museossa kerättiin asiakaspalautetta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi muun muassa uudistuneesta sisääntuloalueesta, museossa liikkumisesta, palveluista, näyttelyistä, yleisötyöstä ja kahvilasta. Vastauksia saatiin yhteensä 229 vierailijalta. Vastaajista noin vajaa puolet oli käynyt museossa aikaisemminkin ja loput olivat ensikertalaisia. Vastaajat arvioivat eri osa-alueita asteikolla 1–5, 1 ollen alhaisin ja 5 korkein arvosana. Kaikkien osa-alueiden yhteenlaskettu arvosana oli huikaisevan hieno 4,4. Tämä perusteella uudistuksen voi todeta olleen varsin onnistunut.


Museoalueelle löydettiin ja kujilla liikuttiin aikaisempaa paremmin

Opasteiden lisääminen monin tavoin liikkumiseen haastavalle museoalueelle ja sen lähiympäristössä on ollut yksi yksittäisistä suuremmista kehittämiskokonaisuuksista. Yhteistyötä on tehty Turun kaupungin opastamisen konseptin -6Aika -hankkeen, Muotohiomon, KMG:en ja Logoan kanssa. Myös kaupungin esteettömyyskoordinaattori ja paikallinen Kynnys ry ovat olleet kumppaneitamme saavutettavuuden ja esteettömyyden kehittämisessä.

Kuva: Roni Lehti / Turun museokeskus

Suurin osa vastaajista koki museoon saapumisen ja museossa kulkemisen erittäin toimivaksi. Tästä huolimatta tätä aihealuetta koskien saatiin eniten parannustoiveita.  Suurimpana toiveena oli selkeä opastaminen muualta kaupungista museon sisäänkäynnille ja erityisesti Vartiovuoren puiston kautta kulkevien ohjaaminen oikeaa reittiä pääportille. Tarve on tiedossa ja sitä viedään kaupunkitasolla eteenpäin. 

Uusi aluekartta sai hyvää palautetta, vaikka pieni osa kävijöistä koki suunnistamisen kujilla ja pihoilla yhä ajoittain haastavaksi. Karttaan merkityt talonumerot löytyvät porttien yläpuolelta, mutta jäivät tästä huolimatta osalta huomaamatta. Yleisesti opasteiden ja valaistuksen lisääminen sekä kulkureittien selkeyttäminen tuntui vaikuttaneen museokokemukseen positiivisesti.

Uudistuneisiin palveluihin oltiin tyytyväisiä, näyttelyille suitsutusta

Uusi sisäänkäynti penkkeineen, pyörä- ja koiraparkki sekä laukkulokerikot ovat olleet koko kesän ilahduttavan aktiivisessa käytössä. Erityisesti sisäänkäynnin uusilla penkeillä ystäviä, perheenjäseniä tai opaskierroksen alkua odottavat tai vaan kesäisestä tunnelmasta nauttivat lukuisat asiakkaat osoittivat, että selvä tarve on täytetty ja museokierroksen aloituksen viihtyisyyttä on uudistuksen myötä lisätty onnistuneesti. Kuuma kesä sai asiakkaat ymmärrettävästi toki myös toivomaan enemmän varjossa olevia levähdyspaikkoja ja vesipisteitä museoalueelle. 

Näyttelyt saivat kiitosta esimerkiksi niiden aitoudesta, mielenkiintoisuudesta ja elävyydestä. Etenkin moninaiset tarinat alueen asiakkaista ja uutena konseptina käteen otettavat näyttelytekstit miellyttivät vastaajia. Vastauksista välittyi myös se, että tutkimista ja oppimista uudistuneessa museossa riittää, joten museokäyntiin on hyvä varata kunnolla aikaa. Kasveista toivottiin lisää tietoa ja voimmekin iloksemme todeta, että sitä on tulevaisuudessa luvassa. 

Uusi johdantonäyttely avaa Luostarinmäen historiaa ja museoimista. Kuva: Roni Lehti / Turun museokeskus

Erityisesti ihastunutta palautetta sai uusi Lasten Luostarinmäki -kokonaisuus. Lystikkäät puiset eläimet kokonaisuuden pihapiirissä ovat jo pihan vakiintuneita tunnusmerkkejä, joiden selkään kiivetään empimättä. Lasten pihalla saa itse tehdä ja kokeilla, mitä on lisätty myös tiettyihin muihin näyttelyihin museossa. Tämä oli yksi selkeimmistä asiakastoiveista ja on hienoa, että saimme sen toteutettua. Myös näyttelyuudistuksen myötä lisätyt tuoksut ja äänet vaikuttavat tuoneen lisäarvoa monen museokokemukseen.

Turun yliopiston tutkijat, asiakasraatilaiset, Kultaisen Omenan Kilta ja Uuden Muotoilun Yhdistys ovat olleet kanssamme pohtimassa näyttelysisältöjä eri vaiheissa. Myös museovierailta on hankkeen aikana kerätty säännöllisesti näkemyksiä aina näyttelyaiheista opasteisiin. Näistä lukuisista kohtaamisista ja keskusteluista on ollut apua sen punaisen langan löytämisessä, joka nyt Luostarinmäen näyttelyä kannattelee.

Museon henkilökunta ottaa myös kiitollisena vastaan sydäntä lämmittävän palautteen hyvästä asiakaspalvelusta. Yleisöä vartenhan täällä ollaan.

Toiminnallisessa valokuvaamossa voi asettua kuvattavaksi Luostarinmäen maisemaan. Kuva: Roni Lehti / Turun museokeskus.

Museo koko syyskauden avoinna


Kehittämistyö museossa jatkuu, vaikka projekti päättyykin. Museo kuuntelee jatkossakin kävijöitään ja pyrkii tuottamaan elämyksellisiä ja eri tavoin koskettavia museokokemuksia ainutlaatuisessa 1800-luvun historiallisessa ympäristössä. 

Luostarinmäki on avoinna koko syksyn tiistaista sunnuntaihin klo 9–17. Syyslomalla julkistetaan uusi kännykkään tai muuhun omaan laitteeseen ladattava Luostarinmäki 1827 -sovellus, jonka avulla voi vertailla vuoden 1827 ja nykyhetken museoympäristöä toisiinsa. Kuinka monta myllyä mäellä olikaan ja miltä näytti alueen vieressä sijaitseva karttoihin toriksi merkitty aukio? Joulutunnelmaa uusissa näyttelyissä pääsee kokemaan ensimmäisestä adventista alkaen ja suositut lyhtykierrokset starttaavat marraskuun lopulla.

Luostarinmäen kehittämishankkeen projektipäällikkönä haluan lämpimästi kiittää omaa Turun museokeskuksen henkilökuntaa, kumppaneitamme ja museovieraita kuluneista vuosista. Teimme yhdessä tämän upeasti uudistuneen museon. Nyt saamme yhdessä myös nauttia siitä!

Palautetta museovierailta:


Meillä on upeasti uudistunut museo Turussa, sinne kannattaa sekä vanhojen että uusien kävijöiden suunnistaa. Lämmin kiitos kaikille ideoijille ja elämyksen toteuttajille!

Iso kiitos Luostarinmäen museon uudistuksista! Kortteleita on hienosti elävöitetty, ja mukavaa kun alue tuntui suuremmalta kuin ennen!

Ääni- ja tuoksumaailma toi loistavan lisän museoelämykseen! Uudistus on todella onnistunut.

Upeita! Luostarinmäki on uudistunut hienosti! Ihmisten elämästä saa paljon paremman käsityksen.

Kaikki iloiset oppaat kertoivat historiasta mainiosti ja vastasivat mitä oudoimpiin kysymyksiini!

Underbart att det fanns så många som jobbade klädsel var mitt i prick. Strålande arbete!

Really enjoyed it! Great museum. And lovely staff.

Historierna i ljudaren om de som levde och arbetade på Klosterbacken var fantastiska. Uppläsarna på svenska likaså.
 

Kuva: Roni Lehti / Turun museokeskus

 

Tietoa kirjoittajasta

Anniina
Lehtokari
Projektipäällikkö
Turun museokeskus