Kesäkahvila saapui Luostarinmäelle

Köyhemmissä talouksissa kehiteltiin mitä kekseliäämpiä variaatioita ”autenttisen” kahvielämyksen tavoittelemiseksi

"Koska te, minun alamaiseni, olette sellaisia lurjuksia, ettette voi tulla toimeen ilman kahvia, niin tahdon sallia tämän juoman käyttämisen toistaiseksi." – Kustaa IV Adolf, 1800-luvun alku

Totta tosiaan, tämä suomalaisten suosima tumma nektari on ollut aikoinaan harvinaislaatuista tavaraa ja jopa useampaan otteeseen kiellettyä. Suomessa kahvi päästettiin kieltolain alta 1800-luvulla, tätä ennen sen keittämistä peiteltiin esimerkiksi höyryttämällä samaan aikaan kaalia, jonka haju peitti kahvin tuoksun. Kieltolain päättymisen jälkeenkin sen nauttiminen oli pitkään hyväksyttävämpää pääasiassa varakkaiden herrasmiesten keskuudessa. Köyhemmissä talouksissa kehiteltiin mitä kekseliäämpiä variaatioita ”autenttisen” kahvielämyksen tavoittelemiseksi; milloin keitinveteen haudutettiin sikuria, milloin voikukanlehteä. Niinä onnenpäivinä, kun kahvipapuja sitten saatiin oman puuhellan pannuun porisemaan, käytettiin purut moneen kertaan. Keitinveden annettiin imeä itseensä aromeja pannun sisäpinnoilta, joita ei vaivauduttu turhaan pesemään kovin usein, kahvin maun lisäämiseksi.

Kahvikärry leipurin pihassa. Kuva: TMK.

Kahvin ystävien iloksi, sen nauttiminen on nyt mahdollista myös Luostarinmäellä. Kahvilakärry valmistui kevään aikana ja löytyy pihasta numero 7, vanhan leipomon kupeesta. Sadekeleillä tarjoilu tapahtuu sisätiloissa, pihan vieressä Mamsellissa. Kahvin lisäksi kärryssä on tietysti tarjolla myös teetä, limonadia ja leivonnaisia. Tervetuloa nauttimaan herkuista ja virvokkeista Luostarinmäen ainutlaatuisessa ympäristössä!

Terveisin,
Luostarinmäki

P.S. Lisättäköön vielä, että kesäkahvilan kahvi on aina tuoretta ja pannut puhtaita.

Blogin kirjoittaja Mirkka Ranta-Eskola

Tietoa kirjoittajasta

Mirkka
Ranta-Eskola
Luostarinmäki, Turun museokeskus