Kierroksella Luostarinmäen työmaalla

Maata on jouduttu myös lämmittämään hitaasti pala kerrallaan lämmitysmatoilla

Luostarinmäen museo on ollut suljettuna lokakuusta alkaen, kun alueella suoritetaan laajamittaiset sähkö-, vesi- ja viemärijärjestelmän korjaustyöt. 

Vaativa remontti tehdään yhdessä esimerkiksi tutkijoiden, arkeologien, putkimiesten, kaivinkoneenkuljettajien ja maalareiden kanssa. Yleisesti kaikkien alueella työtä tekevien ulkopuolisten työntekijöiden kanssa teen yhteistyötä, koska museoalue on alkuun vieras ja toimiminen museolla ei ole niin tuttua. Niinpä kysymyksiä tulee ja niihin pyritään löytämään yhdessä ratkaisuja.

Lauri Leikas Luostarinmäen työmaa-alueella. Kuva: Ville Mäkilä, TMK

Luostarinmäen sähkö- ja putkilinjoja kaivetaan auki ja vanhat putket korvataan uusilla. Yhteistyötä on tehty kaivajien kanssa ja heitä perehdytetty toimimaan museoalueella. Museon yhteyshenkilönä pyrkin varmistamaan, että työt etenevät mahdollisimman sujuvasti ja kysymyksiin on yritetty löytää vastauksia. Kovista pakkasista johtuen maa on kovaa, mikä on vaikeuttanut kaivamista. Niinpä maata on jouduttu myös lämmittämään hitaasti pala kerrallaan lämmitysmatoilla.

Lauri kurkkii kiinnostuneena kuoppaan, kun Jani Kallio kaivaa Luostarinmäen vanhoja putkilinjoja esiin. Kuva: Ville Mäkilä, TMK.
Työmaalla rakennuksen alla. Kuva: Ville Mäkilä, TMK.

Olosuhteet ovat hankalia alueen vanhoille vesiputkille. Kaarean putkimiehet korjasivat ripeästi rikkoontuneen vesiputken museorakennuksen kellarissa, jonka jälkeen märät puurakenteet kuivataan. Onneksi museoalueen asukas oli huomannut vesivuodon ajoissa ja tehnyt siitä nopeasti ilmoituksen. 

Missä vaiheessa sähkötyöt menevät? Kuva: Ville Mäkilä, TMK.

Luostarinmäellä uusitaan myös vanhoja sähkölinjoja, joiden parissa työskentelevät Tommi Nurmi ja Roope Lehto Caverionilta. Työtä tehdään museorakennusten ahtaissa ullakkotiloissa. 

Blogisti pystypalaverissa maalari Jaana Pamppusen kanssa Luostarinmäen työmaalla. Kuva: Ville Mäkilä, TMK.

Luostarinmäen rakennusten ja sisätilojen korjaamiseen tarvitaan ammattilaisia, joiden kanssa tehdään paljon yhteistyötä. Seinien tapetit ja pinkopahvit rapistuvat ja halkeilevat ajan myötä. Jaana on maalannut seiniä perinteiseen tapaan liimamaalilla. Oikean sävyn saavuttaminen liimamaaliin on hankalaa…

Luostarinmäen museokortteli avataan yleisölle kesäkuussa 2022.

Tietoa kirjoittajasta

Lauri
Leikas
Näyttelyamanuenssi
Turun museokeskus