Kuulumisia Lasten Luostarinmäeltä

Luostarinmäellä avautuu perheen pienimmille tarkoitettu museokokonaisuus, jossa historiallisessa pihassa ja sitä ympäröivissä sisätiloissa saa leikkiä ja pelata sekä oppia ja ihmetellä.

Olen työskennellyt kesän 2021 Luostarinmäen museokorttelissa korkeakouluharjoittelijana. Kesä ja syksyn alku ovat menneet museon kesäkauden kiireissä sekä Luostarinmäen näyttelyuudistuksen parissa. Olen saanut kesällä keskittyä erityisesti lapsille tarkoitetun uuden museokokonaisuuden suunnitteluun ja testaukseen.  

Luostarinmäen museokorttelia uudistetaan parhaillaan ja yksi työn alla olevista kokonaisuuksista on lasten oma toiminnallinen osio, Lasten Luostarinmäki. Lapsille suunnattu kokonaisuus on pitkään ollut Luostarinmäen asiakkaiden toivelistalla ja tähän toiveeseen vastataan kesällä 2022, kun uudistunut Luostarinmäen museokortteli avaa ovensa museovieraille.

Lasten Luostarinmäen osuuteen rakentuu ensi kesään mennessä toiminnallinen tupa, pikkuhöökarin puoti, minikellosepän verstas, pähkäilyä vaativat tehtäväpisteet sekä leikkipiha. Täällä tutut museosäännöt ja selän takana pidettävät museokädet voi unohtaa, sillä lapsille suunnatuissa näyttelytiloissa miltei kaikkeen saa koskea, ja esineet ovat tarkoitettu kokeilemiseen ja leikkimiseen.

Lasten Luostarinmäen testausta ja kehittämistä

Luostarinmäen lasten pihan tehtäväpisteiden sisältöjä testattiin yhdessä koululaisten kanssa.

Alkusyksyn aikana Luostarinmäellä on testailtu ja kokeiltu miltä lapsille suunnattu kokonaisuus ulkomuseossa voisi näyttää. Toiminnallisia tehtäviä testattiin varhaiskasvatukselle ja kouluille suunnatulla opaskierroksella, jolle alkusyksystä pääsi osallistumaan seitsemän turkulaista ryhmää. Opastuskierros sisälsi pulmia ja pelejä, ja sen tarkoitus oli testata millaiset tehtävät sopivat millekin ikäluokalle parhaiten, mitä tietosisältöä yleisö toivoo tehtävien oheen sekä miten lapset ottavat toiminnalliset tehtävät vastaan museoympäristössä. Näitä testaustuloksia täydensi vielä koululuokkien mukana tulleille ohjaajille ja opettajille suunnattu testikysely.

Lasten Luostarinmäen ensimmäisiin testikierroksiin osallistui 143 turkulaista oppilasta ja 15 aikuista. Selkein testitulos kierroksista oli se, että toiminnallinen Lasten Luostarinmäki on erittäin tervetullut. Kierrokselle osallistui lapsia 1.–6. luokka-asteilta, ja kaikki lapset viihtyivät toiminnallisten tehtävien parissa museossa erittäin hyvin. Lapsille tarkoitetut leikittävät museotilat, pihalla olevat pihaleikit, toiminnalliset tehtävät ja Luostarinmäen historiaan sidottu tietosisältö otettiin lämpimästi vastaan. Erityisesti kehuja saivat toiminnalliset tehtävät ja historian pelillistäminen. Palautteen ansiosta Lasten Luostarinmäen sisältöjä on voitu kehittää paremmaksi, niin että ne sopivat kaiken ikäisille museovieraille.

 


Kohti kesää 2022

Lasten Luostarinmäellä leikille on varattu oma tila, mutta se ei ole suunniteltu vain perheen pienimmille, vaan koko perheelle. Myös aikuiset pääsevät kertaamaan esimerkiksi mitä tuotteita 1800-luvun puodissa myydään tai mitä tehtiinkään tuvasta löytyvällä prännärillä. Tehtävien ja toiminnan ohella tarjolla on myös paljon tekstisisältöä, joka sopii kaiken ikäisille Lasten Luostarinmäen vierailijoille. Lasten tuvassa saa tutustua 1800-luvun arkeen ja askareisiin. Pikkuhöökarin puodissa voi leikkiä kauppaa 1800-luvun tyylisessä pienessä sekatavarapuodissa, joka muistuttaa elävästi Luostarinmäen tuttua Höökarin puotia. Lisäksi lapset pääsevät tutustumaan 1800-luvun käsityöläisyyteen minikellosepän verstaassa, missä saa tutustua kellojen rakentamiseen sekä ajan mittaamisen tapoihin.

Tehtäväpisteillä käsitellään eläinten, arkielämän ja eri ammattien historiaa pähkäilyä sekä aivojumppaa vaativien pelien ja toiminnallisten tehtävien avulla. Lapset pääsevät tutustumaan esimerkiksi eri käsityöläisten töihin ja työkaluihin arvuuttelutehtävän avulla, pelaamaan eläinten historiasta kertovaa eläinpalapeliä ja tutkailemaan entisajan pukeutumista. Pulmatehtävien avulla pohditaan esimerkiksi sitä, miten aikaa mitattiin ennen älypuhelimia ja kelloja sekä miten ihmiset heräsivät aamuisin ennen herätyskellojen keksimistä.

Seuraavana vuorossa Lasten Luostarinmäen kehittämisessä on tilojen, tehtävien ja pelien rakentaminen. Muiden uusien näyttelykokonaisuuksien lisäksi ensi kesän alussa Luostarinmäen pihalle 5 avautuu siis perheen pienimmille tarkoitettu museokokonaisuus, jossa historiallisessa pihassa ja sitä ympäröivissä sisätiloissa saa leikkiä ja pelata sekä oppia ja ihmetellä.

Luostarinmäen pikkuhöökarin puoti testausvaiheessa.

 

Tietoa kirjoittajasta

Eeli
Partanen
Korkeakouluharjoittelija
Turun museokeskus