Vaatesovituspiste Luostarinmäellä

Asut valmistuvat museossa Luostarinmäen omien käsityöläisten kädenjälkenä

Leninki yleistyi 1800-luvun jälkipuolella perinteisen liivi-röijy-hame –yhdistelmän rinnalle. Esiliina puolestaan kuului olennaisesti niin arki- kuin juhlapukeutumiseenkin. Se suojeli paitsi vaatteita likaantumiselta, myös naisen siveyttä. Uskomusten mukaan esiliinansa kadottanut tai paikattua esiliinaa käyttävä oli alttiimpi moraalisille hairahduksille.

Pihaan 5 on avautunut sovitushuone, jossa pääsee kokeilemaan 1800-luvun vaatteita. Huoneessa saa testata, miltä esimerkiksi tykkimyssy tuntuu päässä, tai miltä aikakauden esiliina, liivi, huivi tai leninki näyttävät yllä. Sovituksen yhteydessä on valokuvauspiste, jossa historiallisen ilmeen voi ikuistaa omalla kameralla.

Sovitettavat puvut, kuten myös museon henkilökunnan puvut, edustavat länsisuomalaista kansanomaista pukeutumista 1700-luvun lopusta aina 1900-luvun alkuun. Asut valmistuvat museossa Luostarinmäen omien käsityöläisten kädenjälkenä. Niiden esikuvina on käytetty museokokoelmista löytyviä aikakauden pukuja, valokuvia, Luostarinmäen rakennuksista korjaustöiden yhteydessä löytyneitä kankaan paloja ja museon alkuvaiheessa kerättyjä vanhojen käsityöläismestareiden kuvauksia.

 

Tykkimyssy oli alun perin aviovaimojen päähine, myöhemmin myös rippikoulun käyneiden tyttöjen. Se on saanut nimensä reunaa koristavan pitsin mukaan (stycke). Lippalakki yleistyi 1800-luvulla.

Luostarinmäen kujilla tallustellessa kulkija matkaa vuosisatojen takaiseen maailmaan. Sujahtamalla itse 1800-luvun asuun tulee mennyt maailma taas askeleen lähemmäksi. Mikä onkaan sen parempaa?

Terveisin,
Luostarinmäki

Käsityötaidon päivät Luostarinmäellä 15.–18.8.2019

  • Joukko eri käsityöalojen ammattilaisia kokoontuu jälleen Luostarinmäelle esittelemään ammattiaan ja osaamistaan yleisölle. Päivien aikana verstaissa tapaa myös harvemmin museossa vierailevia tekijöitä kuten kultasepän, sokerileipurin, pullolaivan tekijän ja nyörinpunojan.
  • Käsityötaidon päivät tapahtumakalenterissa
Korkeakouluharjoittelija Julia Jylhä oppaan ruutuleningissä ja tykkimyssyssä.

Tietoa kirjoittajasta

Julia
Jylhä
Korkeakouluharjoittelija
Luostarinmäki, Turun museokeskus