Elämänmakuinen näyttely syntyy monialaisessa yhteistyössä

Saimme elokuvan puvustukseen valtavasti apua laina-asujen muodossa

Turun linnan tuleva Muutama sananen naisista -näyttely alkaa vähitellen valmistua, vaikka näyttelyn kulisseissa riittääkin viimeiseen saakka vipinää. Tulevassa näyttelyssä tullaan näkemään naisten elämästä kertovia lyhytelokuvia ja kuulemaan kuunnelman keinoin toteutettuja tuokioita 1600-luvun Turusta. Valtavan tutkimustyön, Turun AMK:n Taideakatemian kanssa tehdyn yhteistyön, monivaiheisen käsikirjoittamisen ja Taideakatemian opiskelijoiden sekä harrastaja-näyttelijöiden uskomattoman hienon taiteellisen toteutuksen kautta 1600-luvulla eläneiden naisten arkipäivä on onnistuttu vangitsemaan pian nähtäviin esityksiin.

Näyttelyn valmistelutyö alkoi jo kesällä 2017 ja jo silloin alettiin kuumeisesti miettiä erilaisia keinoja, joilla voisimme elävöittää 1600-luvun arkipäivän elämää ja naisten kohtaloita. Alusta saakka oli selvää, että tällä kertaa pelkkä kosketusnäytöille tuotettu tai seinille painettu teksti ei riitä; vaan halusimme jotain elämänmakuisempaa ja konkreettisempaa. Samalla alkoi kuumeinen yhteistyökumppaneiden etsintä, jonka kautta saimme onneksemme Turun AMK:n Taideakatemian esittävän taiteen ja elokuvataiteen koulutusohjelmien kanssa käynnistettyä hienot yhteistyökuviot.

Esitykset perustuvat tietopohjaltaan Turun yliopiston tutkija FT Veli Pekka Toropaisen vuonna 2016 julkaistuun väitöskirjaan sekä jo edesmenneen FT Riitta Laitisen tekemään tutkimustyöhön.

Rahoituksen varmistuttua käärimme hihat ja aloitimme varsinaisen näyttelytuotannon. Kirjailija Jenna Kostet käsikirjoitti tieteellisen historiantutkimuksen pohjalta ensimmäiset esitysten käsikirjoitukset ja niitä muokattiin lopulliseen muotoonsa yhteistyössä Turun AMK:n opiskelijoiden kanssa. Ohjenuorana esityksissä oli, että pyrimme mahdollisimman suureen aitouteen ja historiallisuuteen lopputuotoksissa. Emme halunneet ottaa liikaa vapauksia historiallisen tiedon tulkinnassa, vaan pyrimme pitäytymään historian tosiasioissa. Esitysten teko olikin jatkuvaa tasapainoilua ja linjan hakemista fiktion ja faktan välillä. Autenttisuuden vuoksi käsikirjoitukset kiersivät monta kertaa Taideakatemian opiskelijoiden käsistä museon tutkijoiden työpöydillä mietittävänä ja uusia tutkittavia asioita ilmeni tuon tuosta.

 

Otimme esityksiä varten tarkkaan selvää esimerkiksi 1600-luvun arkipäivän askareista, tuolloin kasvaneista kasveista, aikakauden astioista, asuista ja kampauksista, Turun Tuomiokirkon saarnoista, kotien äänistä ja katutilan äänistä. Etsimme sopivia kuvauspaikkoja, sekä ulkotiloja että sisätiloja ja haalimme kokoon valtavan määrän kuvauksissa käytettyjä asuja ja rekvisiittaa. Suurin työ museon kannalta olikin tutkimustyön lisäksi oikeanlaisen rekvisiitan ja puvustuksen löytäminen. Onneksi museolta löytyi muun muassa autenttisen näköisiä esinereplikoita ja käyttökokoelman kimpiastioita. Lisäksi riveissämme on taitavia tekijöitä ja asiantuntijoita, kuten museopedagogi Lauri Heikkilä, joka valmisti kuvauksiin 1600-luvun tyylisen kirjontakehyksen. Turun linnan pukuhuollon Essi Saukko, Essi Kotaviita ja Elviira Pulli vastasivat museon puolesta näyttelijöiden puvustuksesta ihailtavalla pieteetillä. Piian elämästä kertovassa elokuvassa nähtävä punainen röijy ja piian asu on tekstiilikonservaattori Tanja Huikurin käsialaa. Saimme elokuvan puvustukseen valtavasti apua laina-asujen muodossa myös historian elävöittäjä-yhdistys Garsilta sekä Marianna Films oy:ltä ja Länsi-Suomen elokuvakomission puvustamolta. Oli todella hienoa ja ainutlaatuista päästä kurkistamaan elokuvan ja kuunnelman tuotantoprosesseihin yhteistyön kautta ja ottaen huomioon valtavan nopean tuotantoaikataulun pääsimme suorastaan loistavaan lopputulokseen.

Taideakatemian opiskelijoiden hyvissä käsissä esitykset valmistuivat hyvissä ajoin jo syksyllä 2018. Turun linnan asiakasraati pääsi jo syksyllä näkemään koeyleisönä näyttelyn elokuvat ja antamaan niistä palautetta suoraan opiskelijoille ja näyttelyn tekijöille. Palautteen myötä elokuvia vielä hieman muokattiin ja viimeisteltiin lisää. Esitysten tekijät onnistuivat upealla tavalla vangitsemaan esityksiin elettyä elämää ja lopputuotoksissa näkyy myös taideopiskelijoiden vahva ammatillinen osaaminen ja taiteellinen näkemys.

Kuvat: Ville Mäkilä, Turun museokeskus

Muutama sananen naisista

Tietoa kirjoittajasta

Maria
Huokkola
tutkija, näyttelyn kuraattori
Turun museokeskus, Turun linna
Kaupunginosa/alue: