Museoravintolakin elää tätä päivää

Lounaamme perustana ovat puhtaat suomalaiset raaka-aineet ja kasvikset.

Fazer Food Services on vastannut Turun linnan juhlatilojen ja Juhana Herttuan Kellarin ravintolapalveluista syyskuusta 2016 alkaen. Turun linnan ravintolapalveluita hoidetaan ravintolapäällikkö Jouko Nurmen johdolla. Nurmi on syntyperäinen turkulainen. Hän työskenteli Turun linnan ravintolapäällikkönä myös 2003­­–2011, jolloin Fazer Food Services toimi edellisen kerran ravintoloitsijana Turun linnassa. Haastattelimme Joukoa Turun linnan blogiin.

Turun ravintolakenttä on uudistunut muutaman vuoden sisällä valtavasti ja Turkuun tehdään nykyään jopa ruokamatkoja. Mitkä ovat mielestäsi hyvin toimivan museoravintolan lähtökohdat?
- Kaikki uudet ravintolat peilaavat aikaansa ja ajan trendejä. Mielestäni museoiden ravintolat vastaavat parhaiten asiakkaiden odotuksiin ollessaan samansuuntaisia kuin ympärillä oleva museo ja muu ympäristö. Molemmat toiminnallaan tukevat toisiaan ja ravintola pystyy ammentamaan ideoita museoiden historiasta. Sulautuvat toisiinsa.

Juhana Herttuan Kellarin lounaat ovat saaneet hyvää palautetta museon asiakkailta. Kerro vähän tarkemmin ravintolan lounastarjonnasta.
- Lounaamme perustana ovat puhtaat suomalaiset raaka-aineet ja kasvikset. Kiitosta on tullut juuri siitä, että päivittäin tarjolla on myös kasviskeiton lisäksi lämmin kasvisruoka. Kasvisten käyttämisen ruuanlaitossa on lisääntymässä niin kotona kuin ravintoloissakin, jopa valmisruokateollisuus on huomannut kasvaneen kysynnän.

Millaisia ruokaelämyksiä on odotettavissa museon kesän tapahtumissa?
- Makumaailma noudattelee keskiaikaista teemaa, unohtamatta lasten kestosuosikkeja lihapyöryköitäkään. Suomen suven salliessa teemme myös tarjoilupisteitä linnan pihalle Keskiaikapäivänä 1.7.2017 sekä Turun linnan turnajaisten aikana 14.–16.7.2017. Juhannuksen jälkeen lounaan aikamme pitenee, jolloin myös kesälomalaiset pääsevät lounaalle. Kesäkauden alkaessa myös viikonloppuisin katetaan Keittoinen brunssi: raikas salaattipöytä ja kaksi päivän keittoa, josta toinen on kasviskeitto.

Linnan juhlatiloissa järjestetään paljon arvokkaita tilaisuuksia aina karonkoista valtiovierailuihin. Millaisia haasteita tällaiset korkean tason tilaisuudet tuovat ravintolatoiminnalle?
- Linnan juhlat tuovat myös koko meidän henkilökunnallemme juhlan arjen keskelle. Haasteena on tietysti tilaisuuden aikataulu, johon vaikuttaa päävieraiden aikataulut. Linnassa on suhteellisen hyvin toimivat tilat suurienkin juhlien järjestämiseen, mutta ajoittain välimatkat ovat pitkiä. Mitä suurempi juhla tai tapahtuma, sitä enemmän on tarkkaa ennakkosuunnittelua, jotta ei tule turhia askeleita ja siitä viivytystä juhlaan.

Turun linnan Kuningattaren sali. 

Turun linna sopii mainiosti myös kokousten järjestämiseen. Millaisia kokouksia linnassa voi järjestää? 
- Monille linnassa kävijöille on yllätys, että täällä on todellakin 120 paikkainen luentosali. Täällä voi aina järjestää oikean ”huippukokouksen”, sillä onhan kokoustila päälinnan ullakolla. Kun itse kokoustilassa ei ole ikkunoita, on mukavaa nauttia taukotarjoilut ja lounas valoisassa Eteläisessä salissa. Henkilömäärästä riippuen voidaan lounas nauttia myös esilinnassa Juhana Herttuan Kellarissa ja näin saadaan myös päivään hyötyliikuntaa ja raitista ilmaa.

- Kokouspakettimme koko päivän tarjontaan kuuluu aamulla suolainen pala ja iltapäivällä makeaa kahvin kanssa sekä noutopöytälounas. Tässäkin on huomattu, että raskaat iltapäivä-kahvipullat on ajoittain asiakkaan toiveesta vaihdettu raikkaisiin hedelmiin tai piristävään smoothieen. Kokouspäivää voi jatkaa linnassa teemoitetulla kierroksella ja illallisella monissa upeissa juhlatiloissa. 

Ravintolapäällikkö Jouko Nurmi


Mikä on mieleenpainuvin muistosi Turun linnasta?
 - Ensimmäinen käynti äidin kanssa Turun linnassa 1960-luvun lopulla ja kahvihetki Turistikahvilassa. Pieneen ihmiseen teki vaikutuksen suuri taulu kahvilan seinässä, Erik Löfgrenin maalaama taulu Erik XIV ja Kaarina Maununtytär.

Kuka on suosikkihahmosi Turun linnan historiasta? 
- Minulla on ollut menneiden vuosien aikana mahdollisuus tutustua moniin linnan hahmoista ihan henkilökohtaisesti, olen esittänyt eri yhteyksissä linnan hahmoista mm. Karl Jordania, Pyöveliä sekä Kaarle-herttuaa. Eerikin ja Kaarina Maununtyttären historia ja yhteinen aikakin täällä linnassa on jäänyt aina kiehtomaan minua, ehkä tuosta ensi käynnistä johtuen.

Turun linnan ravintolapalvelut
www.fazer.fi/turunlinna  
puh. 020 729 690
turunlinna@fazer.com

Teksti: Kaisa Kutilainen
Kuvat: Fazer Food Services ja Turun museokeskus/Ania Padzik