Muutama sananen museoista

Haluaisitko sinäkin oppia enemmän näyttelyn rakentamisesta?

”Miksi sinä sitä historiaa luet? Päädyt töihin johonkin tunkkaiseen museoon.”

Muutama sananen naisista -lehden kannessa rouva Shoultz. Turun museokeskus, Ulla Kujansuu.

Näin on useampi ihminen sanonut, kun olen kertonut opiskelevani historiaa.

Asiassa on yksi mutta. Mielestäni museot ovat kiehtovia aarreaittoja: täynnä tarinoita ja elettyä elämää. Mahdollisuus oppia uutta ja muistaa jo jotain kauan sitten unohdettua. Sitä paitsi voiko olla parempaa kuin vanhan puun ja lumppupaperin huumaava tuoksu? No ei minunkaan mielestäni!

Olen ollut Turun linnan näyttelytiimissä harjoittelussa vasta muutaman kuukauden ja ymmärrykseni museon näyttelytoiminnasta on laajentunut huimasti. Miten monesta pienestä palasesta kokonainen näyttely syntyykään! Niin monta juttua on otettava huomioon aina tutkimustiedosta, valaistuksesta ja vitriinien ilmastoinnista lähtien.

Näyttelyiden esineet ja tekstit kertovat muutoksesta ja toisaalta myös jatkuvuudesta. Ihmisistä menneiltä vuosisadoilta. Turun linnan tuleva näyttely, Muutama sananen naisista, kertoo 1600-luvun aatelisneidoista, porvarisrouvista ja talojen piioista yhteiskunnan toimijoina.

Mikä ihmeen raati?

Mitä ja miten kertoa naisista, jotka ovat jääneet kirjallisissa lähteissä vähälle huomiolle? Haluaisitko sinäkin oppia enemmän näyttelyn rakentamisesta?

Turun linnan asiakasraati pääsee arvioimaan tulevan näyttelyn rakentamiseen liittyviä asioita. Se saa antaa mielipiteensä esimerkiksi siitä, millaiset esineet ovat näyttelyn tähtiesineitä ja millaisia aiheita oheisluennoille tulisi. Raati on mukana miettimässä myös oheistapahtumien aiheita.

Miksi lähteä mukaan, vaikkei museomaailma olisi tuttu? No juuri siksi! Kiinnostus historiaan, yhdessä tekemiseen ja tiedon jakamiseen riittää.

Ilmoittaudu mukaan Turun linnan asiakasraatiin!

Vastaa kyselyyn

Millä keinoilla tietoa olisi parasta jakaa näyttelyssä? Kerro se meille Google-lomakkeella. Vastaaminen vie 1–3 minuuttia.

Blogisti Maria Syväniemi. Kuva: Henri Luomala

Tietoa kirjoittajasta

Maria
Syväniemi
Korkeakouluharjoittelija
Turun museokeskus, Turun linna