Ekumeeninen joulu Suomen Turussa

Kirkkokuntien ekumeeninen yhteisvetoomus esitetetään Turun tuomiokirkossa myös vuonna 2020. Aiemmista vuosista poiketen tilaisuus ei ole avoin yleisölle.

Ekumeenisen joulun teemana on Yhteys toisiimme – yhteisöllisyys mielenterveyden tukena. Taustalla on ajatus siitä, miten jokainen meistä voi tukea lähimmäisiään sanoin ja teoin ettei kukaan jäisi yksin koronakriisin keskellä. 

Kirkkokuntien ekumeenisen rauhanvetoomuksen Tuomiokirkossa esittävät Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma, Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, Helsingin katolisen hiippakunnan asiainhoitaja, isä Marco Pasinato sekä Suomen Adventtikirkon johtaja Aimo Helminen. Humanitaarisen viestin tuojaksi on kutsuttu Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja, dosentti Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Tilaisuudessa esiintyvät sopraano Mari Palo ja tenori Mika Nisula. Turun filharmonista orkesteria johtaa kapellimestari Pertti Pekkanen. Urkurina toimii Markku Hietaharju ja kanttorina Jukka Pietilä.

Koronapandemian asettamien rajoitusten ja turvallisuuden vuoksi tilaisuus ei ole avoin yleisölle.

Tilaisuuden taltiointi esitetään TV1:ssä jouluaattona ennen joulurauhanjulistusta ja on nähtävissä sen jälkeen myös Yle Areenassa.

Ensimmäinen Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuus järjestettiin Turun tuomiokirkossa vuonna 1994.  

Ekumeeniseen joulurauhaperinteeseen kuuluu, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Suomen ortodoksinen kirkko, Katolinen kirkko Suomessa ja vapaita suuntia edustava kirkko esittävät Tuomiokirkossa yhteisen vetoomuksen maailmanrauhan puolesta.

Vuodesta 1998 tilaisuuteen on kutsuttu myös humanitaarisen viestin tuoja. Viestin tuojaksi pyydetään tunnettu ja arvostettu henkilö tai organisaatio, joka omalla panoksellaan on osallistunut maailman rauhan rakentamiseen, ylläpitämiseen tai sodan jälkien korjaamiseen.

Ensimmäisen humanitaarisen viestin toi valtioneuvos Harri Holkeri. Viestin ovat tuoneet myös Viron tasavallan presidentti Lennart Meri (2000), YK:n hyvä tahdon lähettiläs Barbara Hendricks (2004), toimittaja ja kirjailija Yrsa Stenius (2006), ministeri Elisabeth Rehn (2009), arkkiatri Risto Pelkonen (2012) ja tasavallan presidentit Sauli Niinistö (2013) sekä presidentti Tarja Halonen (2016), rauhanneuvottelija Hussein Al-Taee (2017), rap-artisti-kirjailija Karri "Paleface" Miettinen (2018) sekä yrittäjä ja taiteilija Aira Samulin (2019).

Olennainen osa ekumeenista joulurauhaperinnettä ovat korkeatasoinen musiikki ja yhteislaulut. Solisteina ovat esiintyneet mm. oopperalaulaja Seppo Ruohonen, Jorma Hynninen, Lilli Paasikivi, Tarja Turunen ja Karita Mattila. Vuonna 2019 solistina kuultiin Waltteri Torikkaa.

Yle taltioi tilaisuuden ja esittää koosteen Yle TV1 -kanavalla jouluaattona noin tuntia ennen joulurauhan julistusta.

Kuva: Timo Jakonen