Ekumeeninen joulu Suomen Turussa

Kirkkokuntien ekumeeninen rauhanvetoomus esitetään Turun tuomiokirkossa 15.12.2022 klo 18. Runsaasti myös musiikkia sisältävään tilaisuuteen on yleisöllä vapaa pääsy.

Tilaisuuden taltiointi esitetään TV1:ssä jouluaattona ennen joulurauhanjulistusta ja on nähtävissä sen jälkeen myös Yle Areenassa.

Ensimmäinen Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuus järjestettiin Turun tuomiokirkossa vuonna 1994.  

Ekumeeniseen joulurauhaperinteeseen kuuluu, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Suomen ortodoksinen kirkko, Katolinen kirkko Suomessa ja vapaita suuntia edustava kirkko esittävät Tuomiokirkossa yhteisen vetoomuksen maailmanrauhan puolesta.

Vuodesta 1998 tilaisuuteen on kutsuttu myös humanitaarisen viestin tuoja. Viestin tuojaksi pyydetään tunnettu ja arvostettu henkilö tai organisaatio, joka omalla panoksellaan on osallistunut maailman rauhan rakentamiseen, ylläpitämiseen tai sodan jälkien korjaamiseen.

Ensimmäisen humanitaarisen viestin toi valtioneuvos Harri Holkeri. Viestin ovat tuoneet myös Viron tasavallan presidentti Lennart Meri (2000), YK:n hyvä tahdon lähettiläs Barbara Hendricks (2004), toimittaja ja kirjailija Yrsa Stenius (2006), ministeri Elisabeth Rehn (2009), arkkiatri Risto Pelkonen (2012) ja tasavallan presidentit Sauli Niinistö (2013) sekä presidentti Tarja Halonen (2016), rauhanneuvottelija Hussein Al-Taee (2017), rap-artisti-kirjailija Karri "Paleface" Miettinen (2018), yrittäjä ja taiteilija Aira Samulin (2019) sekä Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas (2021). 

Olennainen osa ekumeenista joulurauhaperinnettä ovat korkeatasoinen musiikki ja yhteislaulut. Solisteina ovat esiintyneet mm. oopperalaulaja Seppo Ruohonen, Jorma Hynninen, Lilli Paasikivi, Tarja TurunenKarita Mattila ja Waltteri Torikka. Vuonna 2021 solistina kuultiin sopraano Helina Juntusta

Yle taltioi tilaisuuden ja esittää koosteen Yle TV1 -kanavalla jouluaattona noin tuntia ennen joulurauhan julistusta.

Kuva: Timo Jakonen