Ekumeeninen joulu Suomen Turussa

Vuonna 2018 kirkkokuntien ekumeeninen yhteisvetoomus esitettiin Turun tuomiokirkossa keskiviikkona 12.12.

Ekumeenisen joulun teemana oli ”Sopu sijaa antaa” ja tilaisuudessa nostettiin esille erityisesti syrjäytymisen ja eriarvoistumisen ehkäiseminen.

Humanitaarisen viestin tuojaksi Turun tuomiokirkossa jo 25. kerran pidettävään tilaisuuteen oli kutsuttu rap-artisti ja kirjailija Karri Miettinen alias Paleface. Kirkkokuntien ekumeenisen rauhanvetoomuksen Tuomiokirkossa esittivät Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma, Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, Suomen katolisen kirkon ja Helsingin piispa Teemu Sippo sekä vapaiden kirkkokuntien edustajana Suomen helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen.

Illan musiikista vastasivat tenori Topi Lehtipuu, Turun filharmoninen orkesteri johtajanaan Pertti Pekkanen, tyttökuoro Sigynella Terhi Lehtovaaran johdolla, kanttori Jukka Pietilä sekä urkuri Markku Hietaharju.

Tilaisuuden taltiointi on nähtävissä Ylen TV1:ssä jouluaattona noin tunti ennen joulurauhanjulistusta sekä sen jälkeen Yle Areenassa.

Ensimmäinen Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuus järjestettiin Turun tuomiokirkossa vuonna 1994.  

Ekumeeniseen joulurauhaperinteeseen kuuluu, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Suomen ortodoksinen kirkko, Katolinen kirkko Suomessa ja vapaita suuntia edustava kirkko esittävät Tuomiokirkossa yhteisen vetoomuksen maailmanrauhan puolesta.

Vuodesta 1998 tilaisuuteen on kutsuttu myös humanitaarisen viestin tuoja. Viestin tuojaksi pyydetään tunnettu ja arvostettu henkilö tai organisaatio, joka omalla panoksellaan on osallistunut maailman rauhan rakentamiseen, ylläpitämiseen tai sodan jälkien korjaamiseen.

Ensimmäisen humanitaarisen viestin toi valtioneuvos Harri Holkeri. Viestin ovat tuoneet myös Viron tasavallan presidentti Lennart Meri (2000), YK:n hyvä tahdon lähettiläs Barbara Hendricks (2004), toimittaja ja kirjailija Yrsa Stenius (2006), ministeri Elisabeth Rehn (2009), arkkiatri Risto Pelkonen (2012) ja tasavallan presidentit Sauli Niinistö (2013) sekä presidentti Tarja Halonen (2016). Vuonna 2017 viestin toi suomalais-irakilainen rauhanneuvottelija Hussein Al-Taee, joka työskentelee projektipäällikkönä konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativessa.  

Olennainen osa ekumeenista joulurauhaperinnettä ovat korkeatasoinen musiikki ja yhteislaulut. Solisteina ovat esiintyneet mm. oopperalaulaja Seppo Ruohonen, Jorma Hynninen, Lilli Paasikivi ja Tarja Turunen. Vuonna 2017 solistina kuultiin sopraano Karita Mattilaa.

Yle televisioi tilaisuuden. Se esitetään Yle TV1 -kanavalla jouluaattona noin tuntia ennen joulurauhan julistamista.

Kuva: Timo Jakonen