Mikä on Europeade?

Eurooppalaisen kansanperinteen suurin vuosittainen juhla on Europeade. Viisipäiväisen tapahtuman taidokkaat ja värikkäät näytökset levittäytyvät esiintymislavoilta ja -saleista kaupungin kaduille ja toreille. Kansanmusiikin ja kansantanssin juhla on tarkoitettu kaiken ikäisille ja se on eurooppalaisen taiteen ja kulttuurin kohtauspaikka, jonka johtoajatuksena on yhdistää Euroopan kansat.

Europeaden ensiaskeleet otettiin vuonna 1964 Antwerpissa ja vuonna 2017 tapahtuma viettää jo 54. juhlavuottaan. Europeaden perustajalla, flaamilaisella Mon de Clopperilla, oli voimakas visio avoimesta ja monikulttuurisesta Euroopasta. Ensimmäisestä vuodesta lähtien juhlaa on vietetty kansallispukuihin pukeutuneina perinteisten eurooppalaisten laulujen, musiikkiesitysten ja tanssien tahtiin. de Clopperin alkuperäisen unelman mukaisesti juhlan tarkoitus on edelleenkin edistää kansojen välistä yhteisymmärrystä, kunnioitusta ja ennen kaikkea ystävyyttä ja solidaarisuutta.

Tapahtuman filosofista kivijalkaa, ”monimuotoista yhtenäisyyttä”, tukevat myös tapahtumajärjestelyt: Europeade järjestetään joka vuosi uudessa eurooppalaisessa kaupungissa. Vuoden 2017 isäntäkaupunkina toimii Turku, jolla on kunnia järjestää Suomen ensimmäinen Europeade. Turku toivottaa lämpimästi tervetulleiksi elämäniloiset kansanmusiikin ja -tanssin harrastajat samoin kuin kymmenet tuhannet juhlintaan osallistuvat katsojat 26.-30.7.2017.

 

 

***

Ja mikä saa sydämen hakkaamaan kiivaimmin?
Minkä tahansa kauniin näkeminen ja kuuleminen, tunne siitä, että elämme ikuista kevättä, uutta kukoistusta.
Valtakunta, jonka ikiaikainen laulumme lahjoittaa tämän mantereen ihmisille.

– Mon de Clopper, Europeaden perustaja –

***

Kuuntele kansanmusiikkiyhtye Turjakkeen tekemät Europeade 2017 -tunnuskappaleet:

Onnenfanfaari

Onnenfanfaari
Säv./sov. Marjaana Puurtinen (Onnenpolskan pohjalta)
Esittäjä: Turjake
Äänittäjä: Joonas Luotonen
Miksaus ja masterointi: Joona Lukala

Onnenpolska

Onnenpolska
Säv. trad. (Pollonessa nr 13 A. F. Staren nuottikirjasta, 1806)
Sov. Marjaana Puurtinen
Esittäjä: Turjake
Äänittäjä: Joonas Luotonen
Miksaus ja masterointi: Joona Lukala