Yleisölle

Euroopan suurin kansanperinnetapahtuma Europeade järjestetään Turussa ke–su 26.–30.7.2017. Tapahtuma on järjestyksessään 54:s ja se saadaan nyt ensimmäistä kertaa Suomeen ja Turkuun. Eurooppalaisten kansantanssijoiden, kansanmuusikoiden ja laulajien vuosittaiseen juhlaan on ilmoittautunut yli 6200 osallistujaa, mikä on kaikkien aikojen ennätys tapahtuman historiassa.  

Tapahtuma on osa Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmaa. Katsojia viisipäiväiseen kansantanssin- ja musiikin juhlaan odotetaan kymmeniä tuhansia. Suuri osa ohjelmasta on yleisölle maksutonta.

Europeaden perustajan, flaamilaisen Mon de Clopperin, alkuperäisen unelman mukaisesti juhlan tarkoitus on edelleen edistää kansojen välistä yhteisymmärrystä, kunnioitusta ja ennen kaikkea ystävyyttä ja solidaarisuutta.

Tapahtuman järjestelyistä vastaa Turun kaupunki yhdessä kansainvälisen Europeade-organisaation ja komitean kanssa. Paikallisen järjestelyorganisaation projektipäällikkö on Kimmo Hyyppä ja tapahtuman koordinaattori Hilu Toivonen-Alastalo, joka toimii myös kansainvälisen Europeade-komitean (International Europeade Committee, IEC) varapuheenjohtajana. 

6500 osallistujaa

Turun Europeadeen on ilmoittautunut yli 6200 osallistujaa, mikä on tapahtuman kaikkien aikojen ennätys. Paikalliset esiintyjät mukaan lukien osallistujia on jopa 6500. 

Esiintyjät ovat kansanmusiikin ja –tanssin harrastajia ympäri Eurooppaa. Usein mukana on kokonaisia perheitä, vauvasta vaariin. Monille osallistujille Europeade on jokavuotinen tapa. 

Yleisöohjelma

Europeaden ohjelman luovat tapahtuman osallistujat. Ryhmät esiintyvät Aurajokirantaan ja Turun keskustaan sijoitetuilla esiintymislavoilla. Esitykset ovat maksuttomia ja niitä on torstaina ja perjantaina klo 10-18 ja lauantaina klo 10-13. 

Iltaohjelmaan kuuluvat Europeade by Night -iltatanssit sekä jamit, joihin yleisöä toivotaan mukaan. Tanssi- ja jamitilaisuuksiin on vapaa pääsy, ja niitä järjestetään Vaakahuoneella, Espositolla, Tiirikkalassa, Panimoravintola Koulussa, Nooan terassilla sekä Rantakertun terassilla.

Tarkempi yleisöohjelma täältä.

Avajaisten, katuesitysten, kulkueen ja päätösjuhlan esiintymisajat täältä.

Avajais- ja päätöstapahtumien lipunmyynti

Näyttävät avajais- ja päätösjuhlat järjestetään Gatorade Centerissä torstaina 27.7. klo 20 ja sunnuntaina 30.7. klo 15. Paikalle kannattaa saapua hyvissä ajoin, sillä jo tuntia ennen molempien juhlien alkua areenalla vietetään ”etkot” suomalaisten kansanmuusikoiden soittaman musiikin säestyksellä. Avajais- ja päätösjuhlan liput ovat myynnissä osoitteessa www.lippu.fi

Joki – Ån avaa Europeaden

Europeade-tapahtuma avataan turkulaisten harrastajien yhteisteoksella Joki – Ån. Yli 300 tanssijan, laulajan ja kansanmusiikin soittajan suurteos esitetään Varvintorilla keskiviikkona 26.7. klo 20. Esitys on maksuton. Yleisöä pyydetään saapumaan paikalle hyvissä ajoin julkisilla kulkuneuvoilla, jalan tai pyörällä.  

Kulkue lauantaina 29.7.

Europeaden ryhmien kulkue tanssii ja laulaa läpi Turun keskustan lauantaina 29.7. Kulkue lähtee Vanhalta Suurtorilta klo 15 ja sen reitti kulkee Tuomiokirkkosillan yli Linnankadulle ja Läntistä Rantakatua pitkin Varvintorille. Kulkue päättyy Suomen Joutsenelle. Yleisö on tervetullut reitin varrelle seuraamaan värikästä kulkuetta. Mukana ovat kaikki osallistuvat 288 ryhmää 24 maasta omissa kansallispuvuissaan, joten nähtävää riittää kolmeksi tunniksi.

Humpan maailmanennätystanssi

Europeadessa tehdään myös humpan tanssimisen maailmanennätys. Mukaan toivotaan alueen asukkaita ja tapahtuman kävijöitä. Humpan tanssiminen aloitetaan lauantaina 29.7. Varvintorilla klo 20. Alussa on lyhyt opetustuokio, jonka aikana jokainen ehtii oppia helpot humpan askeleet. Varvintorin lisäksi tanssimaan pääsee myös Suomen Joutsenen luona, Espositon edessä ja Vaakahuoneella. Tervetuloa mukaan!

Tapahtuma-alueelle maksuton sisäänpääsy

Keskeisin tapahtuma-alue Europeadessa on Varvintori (20100) ja sen ympäristö. Esiintymislavoja on Forum Marinumilta Vähätorille asti, yhteensä 13 kappaletta. 
Vähätorilla on Europeade-kylä, jossa omissa kojuissaan esittäytyvät entiset ja tulevat Europeade-tapahtumakaupungit. Alueelta löytyy myös paikallisten käsityöläisten myyntipaikka, Folktori. Europeade-kylä on avoinna torstaista sunnuntaihin, to-pe klo 10-24, la klo 10-18. Sunnuntain aukiolo on 11-14 sekä 19-23.

Valokuvanäyttely

Europeaden historiikista on järjestetty valokuvanäyttely Forum Korttelissa (Linnankadun sisäänkäynti sekä Aurakadun sisäänkäynti), Sokos Wiklundilla sekä Sigyn-salissa. 

Julkinen liikenne

Linjalla 1 välillä Kauppatori - Satama bussit kulkevat koko tapahtuma-ajan normaalisti. Bussit lähtevät Kauppatorin pysäkiltä T6 (Åbo Svenska Teaternin edestä) Linnankatua pitkin satamaan, joten jokiranta on hyvin saavutettavissa bussilla. 

Europeaden tunnelmaa pääsee aistimaan myös Aurajoessa liikennöivällä vesibussilla. Vesibussiliikenne on osa seudullista Föli-liikennettä, ja siinä käyvät samat lipputuotteet kuin muussa liikenteessä. 

Föli-liikenteessä aikuisen kertalippu maksaa 3 euroa ja lapsen 1,50 euroa. 

Lisätietoja: www.foli.fi 
www.foli.fi/fi/vesibussi

Maksuton kaupunkilautta Föri liikennöi edestakaisin Aurajoen yli klo 6.15-23.00.

Liikennerajoituksia

Läntinen Rantakatu on suljettu liikenteeltä tapahtuman ajaksi. Myös Meritullinkatu, Crichtoninkatu, Veistämönkuja ja ovat suljettu tapahtuman aikana. Lauantaina kulkueen aikana Tuomiokirkkosillan oikea kaista (suunta Helsinki) on suljettu.

Pysäköinti tapahtuman aikana

Pysäköinti tapahtuu yleisillä pysäköintialueilla ja parkkihalleissa. Tapahtumaan kannattaa saapua julkisilla kulkunevoilla jos vain mahdollista, sillä alueen ympäristö ruuhkautuu nopeasti.

Polkupyörät 

Ruuhkaisien kulkuväylien vuoksi polkupyöräilyä on rajoitettu. Varvintorin alueella Crichtorinkadulta Veistämönkujalle pyöräily on kokonaan kielletty. Järjestyksenvalvojat ohjeistavat tapahtuma-alueella pyöräilijöitä. 

Kuvauskoptereiden käyttö

Kuvaushelikopterien käyttö tapahtuma-alueen yläpuolella on rajoitettu turvallisuussyistä. 

Infopisteet

Tapahtuma yleinen infopiste sijaitsee Varvintorin Europeade-kylässä (Sigyn-salin alakerta). Infopisteestä voi myös tiedustella kadonneita löytötavaroita. 

Visit Turun matkailuneuvonta palvelee osoitteessa Aurakatu 2, ma-pe- klo 8.30 ja la-su klo 9-19. Matkailun infopiste tapahtuma-alueella Varvintorilla on avoinna torstaina ja perjantaina klo 10:00–18:00, lauantaina klo 10:00–15:00, sunnuntaina klo 11:00–14:00.

Sosiaalinen media ja hashtagit

Tapahtuman viralliset hashtagit ovat #europeade2017 #europeade ja #folkloreforever

Europeaden aikataulu kuvauksineen on ladattu Eventmore-mobiilisovellukseen, jonka avulla sekä yleisö että osallistujat näkevät mitä tapahtuu, missä ja milloin. Kartan avulla voi nähdä koko laajan tapahtuma-alueen esiintyjineen. Europeaden kanava on ladattavissa ilmaiseksi osoitteesta: https://www.eventmore.io/app/europeade/

Tapahtumaa päivitetään myös virallisella Facebook-sivulla sekä Facebook-tapahtumasivulla.

Europeade 2017 Instagramissa @europeade2017

Avajaisia ja päätösjuhlaa voi seurata livenä täältä

Europeade 2017 verkkokauppa

Verkkokaupan löydät täältä.

Lisätiedot:

Projektipäällikkö Kimmo Hyyppä, p. 050 5590 180, kimmo.hyyppa@turku.fi

Hilu Toivonen-Alastalo, p. 050 563 6907, hilu.toivonen-alastalo@europeade2017.fi

Rakennuttamispäällikkö Janne Laine, p. 050 4648 681, janne.laine@turku.fi

Median tiedustelut: Miia Alhanen, puh. 050 5590 671, miia.alhanen@turku.fi 

Asiasanat: