Kestäviä valintoja mahdollistamassa

1,5 asteen elämä kampanjassa mukana ovat:

Turku Energia, Arkea, Föli, Beyond challenge 2030 tiedekilpailu, Kirjasto, Ilmastojoukkue, Ekotuki, Visit Turku, Museokeskus, Forum Marinum, Turku Ammattikorkeakoulu, TVT, LSJH, Turun seudun vesi, Turun seudun puhdistamo, Turun vesihuolto, Turun Ylioppilaskyläsäätiö, Itämerihaaste ja VASO.

Kampanjan kummina toimii Turkuseura.

Seuraa kampanjaa osallistujien sosiaalisessa mediassa!

  1. Liiku kestävästi

   

  Fölin joukkoliikenne sähköistyy vauhdilla

  Vuodesta 2021 alkaen noin 3,4 miljoonaa kilometriä ajetaan Fölissä vuosittain dieselbussin sijaan päästöttömällä ja hiljaisella sähköbussilla. CO2-päästöt vähenevät vuosittain 4 300 tonnilla.

  Lue: Voisiko joukkoliikenne olla sinun ilmastotekosi?

  Seuraa: Instagram, Twitter, Facebook

  Turku tutuksi kävellen

  Turkuseura tukee ilmastoystävällisiä liikenneratkaisuja ja kannustaa asukkaita suosimaan kävelyä kaupungilla liikuttaessa. Kävellen näkee paikkoja, joita ei muilla kulkuvälineillä näkisi - puhumattakaan terveysvaikutuksista! Turkuseura järjestää osana kampanjaa kävelykierroksia, joilla kotikaupunkiin pääsee tutustumaan leppoisasti jalan.

  Lue: Turkuseura kaupungin ilmastokampanjan kummiksi

  Seuraa: Instagram, Facebook

  2. Syö kestävästi

   

  Itämerihaaste kannustaa kotimaisen kalan syömiseen

  Kestävästi pyydetty kotimainen kala on ilmastoystävällinen vaihtoehto tehotuotetulle lihalle tai tuontikalalle. Itämerihaasteen Kokkikilpailussa joukkueet tekevät annokset silkasta, hauesta ja särjestä. Reseptit jaetaan sosiaalisessa mediassa tapahtuman jälkeen.

  Tapahtuman tavoitteena on edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kalastusta. Mitä enemmän kotimaista kalaa syödään, sitä enemmän sitä ostetaan ja kalastetaan ja sitä enemmän ravinteita poistetaan merestä.

  Lue: Turun Itämeripäivän kokkikisa osana 1,5 asteen kampanjaa

  Seuraa: Intagram, Twitter, Facebook

  Hävikkiruoasta uutta murkinaa

  Vaso (Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy) kannustaa asukkaitaan ruokahävikin vähentämiseen sekä vähentämään muutenkin asumisen hiilijalanjälkeä. Vaso kerää ihmisen omia hävikkiruokareseptejä ja julkaisee niistä parhaat.

  Lue: Kotoile kestävästi – Syö kestävästi

  Seuraa: Instagram, Facebook

  Biojätteen lajittelu mahdollistaa hyötykäytön

  Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on mukana Turun kaupungin Kohti kestävää 1,5 asteen elämää -kampanjassa kannustamalla alueen asukkaita biojätteen lajitteluun. Me kannustamme ja luomme mahdollisuuden biojätteen kierrolle, mutta todellisen ilmastoteon tekevät kuitenkin alueen asukkaat lajittelemalla jätteet oikein. Kampanjassa näytetään esimerkkiä kurkistamalla mm. LSJH:n henkilökunnan tapoihin lajitella biojätettä.

  Lue: Lajittelemalla biojätteen olet mukana luomassa hiilineutraalia Turkua

  Seuraa: Instagram, LinkedIn, Facebook

  Kouluruoan hiilijalanjälki alas!

  Arkea on tehnyt koulujen ja päiväkotien ruokalistoihin muutoksia, joiden avulla yksittäisten aterioiden hiilijalanjälki laskee jopa 30-50%. Arkean tavoitteena on ollut löytää keinoja pienentää hiilijalanjälkeä säilyttäen samalla ruoan maistuvuuden ja terveellisyyden. Osana kampanjaa Arkea tulee mm. haastamaan oman henkilökuntansa kokeilemaan kotona vähähiilisiä reseptejä sekä jakaa vinkkejä ekologiseen siivoukseen.

  Lue: Pienillä muutoksilla iso vaikutus kouluruoan hiilijalanjälkeen

  Seuraa: Instagram, Twitter, Facebook

  3. Kuluta ja matkaile kestävästi

   

  Kirjasto -kiertotalouden jättiläinen

  Kirjastojen toiminta on lähtökohtaisesti ympäristöystävällistä, sillä se perustuu resurssien kierrättämiseen eli kiertotalouteen. Lainauspalvelut perustuvat kiertotalouteen eli siihen että kierrätetään erilaisia resursseja kuten kirjoja tai esineitä yhteisessä käytössä. Ei tarvitse omistaa mitään itse, ja kaikki hyötyvät saamalla laajemman valikoiman käyttöön. Kirjasto haastaa henkilökuntansa osallistumaan kampanjaan "Älä osta mitään" teeman mukaisesti.

  Lue: Voisiko kirjaston käyttäminen olla sinun ilmastotekosi?

  Seuraa: Instagram, Twitter, Facebook

  Lähimatkailu ja paikalliset palvelut tuovat kestävyyttä

  Visit Turku nostaa esille paikallisia tuotteita ja yrittäjiä ja innostaa matkailijat käyttämään heidän palvelujaan ja ostamaan heidän tuotteitaan. Visit Turku kannustaa myös paikallisia matkailutoimijoita panostamaan kestävyyteen omassa toiminnassaan.

  Lue: Visit Turku panostaa vastuullisiin ja paikallisesti tuotettuihin palveluihin

  Lue: Helppo ilmastoteko: Vaihda bussikierros kävelykierrokseen

  Lue: Yhdessä kestävästi - matkailuyritykset alueen kestävän kehityksen avaintekijöitä

  Seuraa: Instagram, Twitter, Facebook

  4. Asu kestävästi

   

  Säästä lämpöä fiksusti

  TVT:n lämpökuuri opettaa sinua säästämään kodin lämmityksessä. 21 astetta on terveellinen ja energiataloudellinen huonelämpötila oleskelutiloissa. Kodin sopiva sisälämpötila parantaa asumisen ja sisäilman laatua. Samalla se säästää energiaa. Lämpöenergia on merkittävä osa vuokraa ja TVT Asuntojen suurin kulu. Jos kodin lämpötilaa alennetaan yhdellä asteella, vuodessa lämmityskuluissa säästyy jopa 5 %. TVT haastaa oman henkilökuntansa osallistumaan "Viherhaasteeseen" osana kampanjaa.

  Lue: TVT mukana 1,5 asteen kampanjassa

  Lue: Lämpökuuri ja ilmastoystävälliset valinnat

  Lue: Asukastarinoita kestävästä asumisesta

  Seuraa: LinkedIn, Instagram, Twitter, Facebook

  Vinkit oman energiansäästön tehostamiseen

  Turku Energia pyrkii kohti hiilineutraalia energiantuotantoa ja kannustaa myös asukkaita fiksuun energiankäyttöön. Omaa energiankulutusta on helppoa seurata ja sitä kautta tunnistaa mihin energiaa kuluu. Sähkösopimuksella ja lämmitysmuodolla on iso vaikutus ympäristöön. Energiaa voi alkaa tuottamaan myös itse.

  Lue: Energiansäästösi alkaa, kun tiedät mihin kulutat energiaa

  Seuraa:  LinkedIn, Instagram, Twitter, Facebook

  Suihkuhaaste ja hiilineutraali asuinalue

  TYS haastaa kaikki asukkaansa ja henkilökuntansa tutustumaan omaan vedenkulutukseensa jakamalla halukkaille 5 min. tiimalaseja suihkuajan mittaamiseen. Ylioppilaskylässä panostetaan muutenkin valtavasti päästöjen vähentämiseen mm. tuottamalla itse osa käytetystä sähköstä aurinkopaneeleilla. Tulevaisuuden tavoitteena on kaupunginosa, joka tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa sitä.

  Lue: Kestävä opiskelija-asuminen tehdään yhdessä – lähde mukaan TYS:n suihkuhaasteeseen!

  Seuraa: LinkedIn, Instagram, Twitter, Facebook

  Jätevedestä valtavasti energiaa

  Turun seudun puhdistamo Oy:n hiilijalanjälki on negatiivinen. Jätevedestä tuotetaan energiaa kymmenen kertaa enemmän kuin puhdistaminen kuluttaa. Jätevedestä otetaan talteen lämpö ja liete kerätään hyötykäyttöön. Lämpö käytetään kaukolämmön (ja -kylmän) tuottamiseen. Jopa 10% Turussa käytetystä kaukolämmöstä pumpataan jätevedestä. Yhdyskuntajätevesiliete käsitellään biokaasulaitoksella ja siitä jalostetaan nesteytettyä liikennebiokaasua.

  Lue: Turun seudun vesihuoltoyhtiöt tarjoavat vesihuoltopalveluita ympäristölle kestävällä tavalla/ Turun seudun puhdistamo Oy

  Lue: Käytä vettä säästävästi näillä vinkeillä

  Seuraa: Instagram, Twitter, Facebook

  Vettä pienemmällä hiilijalanjäljellä

  Turun vesihuolto Oy pienentää hiilijalanjälkeään elinkaariajattelulla ja vähemmän päästöjä aiheuttavilla saneeraustekniikoilla. Yhtiö suosii kestäviä putkimateriaaleja ja saneerauksia pyritään tekemään niin, että katuja tarvitsee avata mahdollisimman vähän.

  Lue: Turun seudun vesihuoltoyhtiöt tarjoavat vesihuoltopalveluja ympäristölle kestävällä tavalla/ Turun vesihuolto Oy

  Lue: Käytä vettä säästävästi näillä vinkeillä

  Seuraa: Instagram, Facebook

  Veden kuljetusta vähemmillä päästöillä

  Turun seudun vesi Oy ottaa energiaa veden virtauksesta ja omista aurinkopaneeleistaan kuljettaakseen vettä kuluttajille vähemmällä energiantarpeella.

  Lue: Turun seudun vesihuoltoyhtiöt tarjoavat vesihuoltopalveluita ympäristölle kestävällä tavalla/ Turun seudun vesi Oy

  Lue: Käytä vettä säästävästi näillä vinkeillä

  Seuraa: LinkedIn, Instagram

  5. Ilmastoratkaisut käyttöön

   

  Säilyttäminen ja kestävä korjaaminen on ilmastoteko myös rakentamisessa

  Turun kaupungin museopalvelut vaalii ilmastoystävällistä suhdetta rakentamiseen, rakennussuojeluun ja korjausrakentamiseen Turussa. Osana kampanjaa Museopalvelut tulee järjestämään somehaasteen asukkaille.

  Lue: Museopalvelut mukana edistämässä 1.5 asteen elämä

  Blogikirjoitus: Kohti ekologisempaa museota

  Seuraa: Instagram

  Ekotuen avulla kohti ympäristöystävällistä työpaikkaa

  Ekotuen tavoitteena on tehdä ilmastotekoja työpaikoilla koulutuksen, kannustuksen ja vertaistuen voimalla. Turussa ekotukihenkilöt ovat esimerkiksi tehostaneet tai aloittaneet jätteiden kierrätyksen toimipisteessä, vähentäneet paperinkulutusta ja energian käyttöä, kiinnittäneet huomiota liikkumistapoihin sekä lisänneet työyhteisön ympäristötietoisuutta ja järjestäneet aktivointikampanjoita yksiköissään. Osana kampanjaa Ekotuki jakaa sivustoillaan työpaikoilla toteutettuja ilmastotekoja.

  Lue: Ekotukitoiminnalla tavoitteellista ympäristötyötä työpaikoilla

  Osaaminen ratkaisee ilmastoasioissa

  Turun ammattikorkeakoulu vastaa ilmastonmuutokseen tarjoamalla tarvittavaa tietoa, osaamista ja ratkaisuja. Vaikuttaminen tapahtuu erityisesti koulutuksen ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan avulla. Ammattikorkeakoulu on Turun kaupungin 1,5 asteen ilmastokampanjassa teemalla ”Tiedä ja vaikuta”.

  Lue: Osaaminen ratkaisee myös ilmastoasioissa

  Lue: Tutkittua ja testattua tietoa kestävästä kehityksestä

  Seuraa: LinkedIn, Instagram, Twitter, Facebook

  Tiedekilpailu kannustaa opiskelijoita luomaan kestäviä ratkaisuja!

  Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu on loistava mahdollisuus Suomen toisen asteen opiskelijoille kehittää tulevaisuuden ratkaisuja yhdessä korkeakoulujen ja yritysten kanssa. Kilpailu kannustaa nuoria syventymään heitä kiinnostavaan kestävän kehityksen haasteeseen ja luomaan ympäristöä ja yhteiskuntaa tukevia ratkaisuja tieteen ja teknologian keinoin.

  Lue: Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu kannustaa opiskelijoita luomaan kestäviä ratkaisuja!

  Merialueiden kulttuurin ja ympäristön suojelu osa ilmastotyötä

  Ilmakehän lämpenemisen ohella merenpintojen nousu on massiivinen haaste, johon voimme kaikki pienillä teoilla vaikuttaa. Vuoden 2021 teema Forum Marinumilla on Itämeri ja vesistöjen suojelu, johon pääsee tutustumaan 40 000+ näyttelyssä. Forum-Marinum on mukana kampajassa teemalla "Muoviton Saaristomeri".

  Lue: Merikeskus luo ilmastokohtaamisia

  Lue: Muovisyöpöllä näkyvyyttä meren haasteille

  Seuraa: Instagram, Facebook