1,5 asteen elämä -kampanja

Kylmääki Turus!

  • Kylmääki Turus on Turun kaupungin ilmastokampanjan slogan. Se kertoo turkulaisten ylpeydestä omasta kotikaupungistaan, joka on edelläkävijä ilmastoasioissa. Se kertoo myös yhteistyöstä ­– me kaikki voimme olla mukana tekemässä Turusta hiilineutraalia vuoteen 2029 mennessä. Annetaan siis kylmää kyytiä ilmaston lämpenemiselle.

Mikä voisi olla sinun ilmastotekosi?

 

Koko kaupungin yhteinen ilmastokampanja

Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2029 ja tästä eteenpäin ilmastopositiivinen eli ilmakehää viilentävä. Se on rohkea tavoite, ja mukaan tarvitaan kaikki kaupunkilaiset. 1,5 asteen elämä on kampanja, jonka avulla Turku haluaa kannustaa asukkaita ja yrityksiä tekemään ilmastoystävällisiä valintoja. Teot voivat olla pieniä ja helppoja arjen tekoja, mullistavia keksintöjä tai kaikkea siltä väliltä.

On myös hyvä muistaa, että ilmastoystävällinen elämä ei ole luopumista ja kurjuutta, vaan se tuo myös terveyttä ja hyvinvointia elämäämme ja synnyttää parhaimmillaan uutta liiketoimintaa. 

Kampanjan aihetunnisteita ovat #hiilineutraali2029 #turku #kylmääki

Kampanjassa on mukana Turun kaupunki ja konserniyhtiöt:

Turku Energia, Arkea, Föli, Beyond challenge 2030 tiedekilpailu, Kirjasto, Turun ilmastojoukkue, Ekotuki, Visit Turku, Museokeskus, Forum Marinum, Turku Ammattikorkeakoulu, TVT Asunnot Oy, LSJH, Turun seudun vesi, Turun seudun puhdistamo, Turun vesihuolto, Turun Ylioppilaskyläsäätiö, Itämerihaaste ja VASO (Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy).

Kampanjan kummina toimii Turkuseura.

Kampanja perustuu Pariisin ilmastosopimukseen, jonka tavoitteena on pysäyttää ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen


Maapallon keskilämpötila on noussut jo noin asteen esiteolliseen aikaan verrattuna. Nykyisellä globaalilla päästökehityksellä olemme matkalla yli kolmen asteen maailmaa. Toteutuessaan tämän hetkiset ilmastosopimukset ja hiilineutraaliustavoitteet vievät meitä kohti 2 asteen lämpenemistä.

Jos haluamme saavuttaa 1,5 asteen tavoitteen se vaatii kiireellisiä toimia kaikilta. Pariisin ilmastosopimukseen ovat sitoutuneet YK:n jäsenvaltiot, mukaan lukien Suomi. Turku on myös vahvasti mukana tavoitteellaan olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2029. Erilaisia tapoja toteuttaa 1,5 asteen elämää on useita. Itselle sopivat kestävät valinnat vaihtelevat oman elämäntilanteen, mieltymysten ja elinpiirin mukaan. On useita tapoja elää ilmastoystävällisesti!

Kampanjaa tehdään osana Ympäristöministeriön rahoittamaa Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelmaa. Kampanjan suunnittelussa ovat olleet mukana myös Sitra ja kansainvälinen kaupunkiverkosto ICLEI.