Näin elät kestävästi: Anna 43-v

Kuka ihmeen Anna?

1.5 asteen profiilityypit kertovat, miten eri tavoin voi elää ilmastokestävää elämää. Henkilöt eivät ole oikeita, mutta asiat ovat.

Turun kaupungin ilmastotiimi on luonut Annan profiilin asukas- ja asiantuntijahaastattelujen pohjalta.

Tutustu kaikkiin profiileihin

Asuu puutalo-osakkeessa Portsassa.

Valoa alkaa pikkuhiljaa taas näkyä tunnelin päässä. Talvi on ollut pitkä ja töiden osalta haastava. Vihdoin kevätaurinko on alkanut lämmittämään niin, että on sopivaa alkaa suunnitella tulevaa kesälomaa. Tutut naiset ovat tulossa tekemään perinteisiä reissusuunnitelmia.

Anna puuhaa tarjoilujen parissa, kun vieraat saapuvat. Anna kattaa pöytään viimeisimmät kirpparilöytönsä, uniikit vintage-lasit, kaataa niihin italialaista luomuviiniä ja nostaa hallista hakemansa pikkusuolaiset tarjolle.

Matkasuunnittelu voi alkaa. Tunnelma on lämmin ja innokas, osaksi idyllisen portsalaisen puutalo-osakkeen kamiinasta huokuvasta jälkilämmöistä johtuen.

Koti on Annalle tärkeä, hän rakastaa värien runsautta ja kauniita esineitä ja tavaroita. Erityinen intohimo Annalle on vintage-astiat ja niiden keräily. Anna haluaisi ostaa kotiin kaiken mahdollisen energiatehokkaita kodinkoneita lukuun ottamatta käytettynä tai suosia vastuullisia tuottajia, mutta aika ajoin mielihalut ottavat vallan ja periaatteet ja hyvät aikomukset unohtuvat.

Toisinaan Anna yrittää kompensoida kuluttamisesta johtuvaa huonoa omatuntoa muilla kestävillä valinnoilla, mutta on päättänyt olla murehtimatta sitä liikaa, koska aina ei ole mahdollista valita sitä parasta vaihtoehtoa.

Parhaimmillaan koti on juuri nyt, alkukevään ja lopputalven rajoilla, kun on vielä kylmä, mutta tippuvat räystäät ja lisääntynyt auringonvalo antavat jo lupauksia muusta. Koti on sähkölämmitteinen ja lämpiää tuulisähköllä.

Anna rakastaa kodin sydäntä, vanhaa kamiinaa, millä kodin saa pidettyä lämpimänä talvikaudella. Toki puunpolttoon liittyvät pienpäästöongelmat ovat tiedossa, mutta Anna on tarkka siitä, miten kamiinassa tulta polttaa. Anna huolehtii, että puu on pientä ja kuivaa ja puuta poltetaan vain lämmön takia tarpeellinen määrä.

- Sytytä tuli aina mahdollisuuksien mukaan päältä, älä koskaan polta roskia tai täysiä pesiä, lisää puuta vasta kun edelliset on palaneet. Tarkkaile savun väriä. Isän hokemat lapsuudesta tutut ohjeet kaikuvat päässä.

Naiset ovat vuosien saatossa matkustelleet ties missä, mutta matkojen suunta on kääntynyt koko ajan lähemmäs, eikä kaukomatkoja juurikaan ole enää tehty. Lentämistä kaikki haluaisivat mahdollisuuksien mukaan vähentää ja välttää. Pitkät junareissut on tehtävä loma-aikaan Annan huonojen etätyömahdollisuuksien takia.

Periaatepäätös tehtiin jokunen vuosi sitten – vähintään joka toinen yhteisreissu tehdään kotimaassa. Koska viime vuonna pyöräiltiin Virossa, päätetään tänä kesänä jäädä Suomeen. Yksi haaveilee merestä, toinen kaupungista. Kolmas haikailee metsään.

Naiset nauravat ironisesti sille, että suunnittelukin noudattaa perinteitä eli on vaikeaa. Mikä parasta, kotimaa tarjoaa kaikkea tätä!