Näin elät kestävästi: Ella 22-v

Kuka ihmeen Ella?

1.5 asteen profiilityypit kertovat, miten eri tavoin voi elää ilmastokestävää elämää. Henkilöt eivät ole oikeita, mutta asiat ovat.

Turun kaupungin ilmastotiimi on luonut Ellan profiilin asukas- ja asiantuntijahaastattelujen pohjalta.

Tutustu kaikkiin profiileihin

Asuu Yo-kylässä

Ella nappaa kotimatkalla hävikkilounaan. Aika usein Ella hyödyntää ravintoloista ylijääviä aterioita ajan- ja rahansäästön vuoksi ja joku hävikkiruokaa myyvä ravintola osuu lähes aina kivasti työmatkalle. Ella opiskelee Turussa kolmatta vuotta ja käy tekemässä satunnaisia keikkavuoroja ympäri kaupunkia opintojen ohella.

Ella on muuttanut muualta Varsinais-Suomesta Turkuun opiskelemaan ja Ylioppilaskylä on sopinut asumiseen täydellisesti. Opiskelijoiden kierrätysryhmistä Ella on saanut hankittua lähes kaiken kotiinsa. Tavara kiertää ihan hillittömän hyvin: Sitä mitä ei löydy, ei tarvita!

Koulumatkat ja satunnaiset työvuorot taittuvat nopeasti kaupunkipyörillä, eikä omaa pyörää ole ollut edes tarpeen harkita. YO-kylän viljelypalstasta Ella löysi viime kesänä kivan yhteisön ja harrastuksen ja satoakin tuli kiitettävästi!

Ellalle kestävä kehitys on itseisarvo ja ilmastonmuutos todellinen huoli. Onneksi siihen voi kukin pyrkiä vaikuttamaan. Toki opiskelijan elämä on usein melko kestävällä pohjalla jo taloudellisistakin syistä, kun asutaan tiiviisti, kulutetaan vähemmän ja suositaan joukkoliikennettä.

Kestävillä elämäntavoilla kaikki voivat vaikuttaa, mutta rakenteisiin vaikuttamista hän pitää elintärkeänä. Ella äänestää kestävästi ajattelevia ehdokkaita, allekirjoittaa kansalaisaloitteita ja osallistuu rauhanomaisiin mielenosoituksiin. Aktivistiksi hän ei itseään miellä, vaan kokee, että kyseinen tapa toimia on hänelle ainoa oikea.

Ella myös toivoisi, että kannustimien avulla kauppojen ja ravintoloiden valikoima saataisiin sellaiseksi, että kestäviä valintoja olisi helppo tehdä, eikä vastuu ja valinnat olisi niin vahvasti yksilöiden harteilla. Esimerkiksi ihan jo kasvisruoan houkutteleva sijoittelu linjastolle heti alkuun lisäisi varmasti menekkiä ja tuuppaisi ruokailijoita opiskelijaravintoloissakin enemmän kasvisruoan suuntaan.

Opiskelijaravintoloihin ja muihin opiskelijoiden asioihin Ella pyrkii vaikuttamaan opiskelijakunnan kautta. Opiskelijakunnan vuosijuhla lähestyy ja vaikka kaupungin kirpparitarjonta onkin tehnyt Ellaan vaikutuksen, tällä kertaa hän poikkeaa kotimatkalla vielä vaatelainaamolle.

Juhlavaatteita tulee käytettyä niin harvoin, että niiden kohdalla Ella suosii vuokraamista. Kunhan opinnot on saatu loppuun ja töistä kertyy säännöllistä tuloa, Ella aikoo ostaa vaatelainaamon jäsenyyden. Tälläkin kertaa tulevaan juhlaan löytyy vuokrattavaksi ihan täydellinen asu!