Näin elät kestävästi: Eva 35 v

Kuka ihmeen Eva?

1.5 asteen profiilityypit kertovat, miten eri tavoin voi elää ilmastokestävää elämää. Henkilöt eivät ole oikeita, mutta asiat ovat.

Turun kaupungin ilmastotiimi on luonut Evan profiilin asukas- ja asiantuntijahaastattelujen pohjalta.

Tutustu kaikkiin profiileihin

Asuu perheineen uudehkossa paritalossa Hirvensalossa.

Eva lopettelee etätyöpäivää uudehkossa, maalämpöön poratussa paritalon puolikkaassa Hirvensalossa. Lastenhakuvuoro on hänellä. Ennen lähtöä Eva kiertää nopeasti pihalla kastelemassa hyötypuutarhan kasvit ja korjaa alkavan sadon.

Loppukesän sato vaikuttaa lupaavalta. Pihan nurkkaukseen pölyttäjille jätetty niitty kuhisee pörriäisiä ja perhosia.

Eva ei nauti asioilla suhaamisesta ja on harjaantunut aika tehokkaaksi siinä, että saa hoidettua kaiken kerralla. Ennen lasten hakua päiväkodista Eva käy kirjastossa ja on sopinut parit kirpparikaupat Hirvensalon kirjaston pihaan.

Latauspisteellä on täyttä, mutta sopivasti yksi auto lähtee pois ja auton saa töpseliin. Kirjaston pihassa Eva heittää kassillisen pieniä lastenvaatteita yhdelle ja ostaa toiselta uuden skuutin pojalle.

Siitä seuraavaksi lapsia hakemaan. Päiväkodin vuosikellosta oli näkynyt, että kohta kypsyy mansikat. Haluamme mansikoita, takapenkki vaatii! Kotiin ajetaan kaupan kautta, mistä noudetaan etukäteen tilatut, valmiiksi pakatut viikon ruuat. Mansikoita ei takapenkki ihan vielä saa.

Mieluitenhan Eva ostaisi luomua suoraan tuottajalta, mutta koska menossa on ruuhkavuosien kiireet ja rahanmenot, on tässä annettu synninpäästö itselle. Toki luomua ja kasvipohjaisia tuotteita pyritään suosimaan edelleen, mutta on joukossa eineksiä ja muuta ei niin kestävää. Hyvin suunnitellun listan avulla ruokahävikki on kuitenkin saatu poljettua minimiin.

Toki ylilyöntejäkin sattuu… puoliso on tullut kotiin ja sovitusti käynyt tiputtamassa työmatkalla hapanjuurileivontainnostuksesta ylijääneitä ruisjauhoja kaupungin yhteiseen hävikkiruokakaappiin. Mopo oli vähän karannut jauhokaupoilla käsistä, eikä aikaa hapanjuuren ruokkimiselle tosiasiassa löytynytkään. Onneksi raaka-aineet saa kiertoon.

Ilta sattuukin olemaan vanhemmille vapaa, koska lähiseudun vanhempien kesken sovittujen kuskivuorojen ansiosta tänään ei tarvitse ketään viedä minnekään. Ehkä tehdään pitkästä aikaa kaksin pitkä lenkki Uittamolla.