Näin elät kestävästi: Ossi 56-v

Kuka ihmeen Ossi?

1.5 asteen profiilityypit kertovat, miten eri tavoin voi elää ilmastokestävää elämää. Henkilöt eivät ole oikeita, mutta asiat ovat.

Turun kaupungin ilmastotiimi on luonut Ossin profiilin asukas- ja asiantuntijahaastattelujen pohjalta.

Tutustu kaikkiin profiileihin

Ossi asuu omakotitalossa Vasaramäessä.

Ossi hyppää uuden katumaantiepyöränsä kyytiin Kupittaan Science Parkilta ja suuntaa kohti kotia Vasaramäkeen. Pyöräily on viimeisin innostus, mutta valitettavasti lenkkiä ei tänään pysty työmatkaan yhdistämään, koska ilmalämpöpumpun asentajia pitää ehtiä vastaan.

Ossi on vaimon kanssa päättänyt vaihtaa vanhan öljypannun vesi-ilmalämpöpumppuun. Pientalon öljylämmitysjärjestelmän vaihtamiseen Ossi haki siihen tarkoitettua avustusta ELY-keskukselta.

Vastaavilla positiivisilla kannustimilla paatuneempikin kuluttaja saisi kestäviä tekoja enemmän aikaiseksi, Ossi pohtii.

Ossi havahtuu puhelimen pirinään. Poika soittaa. Videopuhelut on tullut tavaksi, on kivampi jutella, kun näkee toisen. Viime aikoina on mennyt aika leppoisasti. Toki työt vie aikansa ja vaatii veronsa, mutta saahan työkiireille hankittua vastapainoa.

Kaupunginteatteri on tarjonnut sykähdyttäviä elämyksiä pitkin talvea sekä Vähätorin ja jokirannan ravintolat aivan ensiluokkaisia illallisia. Ravintoloissa Ossi on ruokatrendien myötä tutustunut vähän vahingossa satokauden vihanneksiin ja kasvis- ja vegaaniruokiin. Miksei näitä uusia juttuja voisi toisinaan kokeilla vaimon kanssa kotonakin.

Sähkölatauspistokekin hoitui omakotitalokiinteistöön vaivatta, kun uusi ja ah niin hiljainen sähköauto tuli pysyvästi pihaan. Niitä näitä pojan kanssa turistessa tulee vielä kehuttua, kuinka kesämökilläkin tuli talven seuraukset käytyä katsomassa.

Mökki on talvisin vähällä käytöllä, koska saareen kulkeminen on talvisin haastavaa. Ossi on kokeillut peruslämmityksen sijaan pelkkää kuivanapitolämmitystä. Pakkasvahdin avulla säädelty lämpötila oli ollut riittävä ja pitänyt hyvin paikat kuivina ja kunnossa.

Mökkikuulumisista päästäänkin sopivan aasinsillan kautta asiaan. Poika kysyy Ossilta, josko vaimon siskon porukka olisi voinut kesällä vuokrata venettä muutamaksi viikoksi. Aluksi Ossia puistattaa ajatuskin siitä, että joku muu käyttäisi hänen venettään. Varmaan sotkisivat ja rikkoisivat upean Leidin. Mutta jostain syystä, oli se sitten tunne, tuuri tai sattuma, hän päättää yllättää ja suostuu ehdotukseen. Mikä ettei, kunhan kaikki on vain etukäteen yksityiskohtaisesti kirjallisesti sovittu, eikä hänelle koidu liioin ylimääräistä vaivaa.

Pari kuukautta myöhemmin vene on palautunut takaisin omistajalleen ja käytöstä on maksettu korvaus. Ossilla on hyvä fiilis. Vene säilyi kuin säilyikin ehjänä ja palautui niin siistinä, että Ossi epäili, ettei sitä olisi käytetty lainkaan. Mikä parasta, pojan vaimon siskon porukka oli lähes liikuttuneen kiitollinen onnistuneen kesäreissun mahdollistamisesta.

Miksei mökkiäkin voisi veneen lailla vuokrata eteenpäin, niin paljon ovat kuitenkin vuodesta käyttämättömänä. Ossi päättää kokeilla. Kun sen tekee vielä palvelun kautta, tuntuu omaisuuden jakaminen jotenkin turvallisemmalta.

Ylijäävät vuokratulot Ossi sijoittaa poikansa kehotuksesta kestäviin kohteisiin ja lahjoittaa vielä pienen summan ikimetsien suojeluun. Tästä kaikesta on tullut yllättäen hyvä mieli. Oman unelman voikin jakaa ja mahdollistaa myös muille. Mikä parasta, sillä voi tehdä voittoa!