Kestävä arki

1.5 ASTEEN ELÄMÄ

1.5 asteen elämällä tarkoitetaan ilmastoystävällistä elämäntapaa, joka tukee ilmastotavoitteita. Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on pysäyttää ilmaston lämpeneminen 1.5 asteeseen.

Ei ole yhtä ainoaa tapaa elää kestävästi! Itselle sopivat kestävän arjen valinnat vaihtelevat oman elämäntilanteen, mieltymysten ja elinpiirin mukaan.   

Ilmastoystävällinen elämä luodaan yhdessä. Siihen tarvittavat muutokset tapahtuvat niin yksilön, yhteiskunnan kuin poliittisen päätöksen tasoilla. Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2029. Lue lisää mitä hyötyjä kaupungin ilmastotyö luo koko alueelle ja kuntalaisille.

 

 

On monia tapoja elää ilmaston kannalta kestävästi. Suurin osa ilmastopäästöistä syntyy siitä, miten asumme, syömme, liikumme ja kulutamme.

Näillä kokonaisuuksilla on isoin vaikutus ilmastopäästöihimme:  

 • Se, mitä valitsemme lautasellemme, merkitsee! Ilmastoystävällisiä kasviksia kannattaa lisätä lautaselle myös niiden terveyshyötyjen takia.  
 • Käytä mahdollisimman paljon lihaksiasi liikkumiseen tai julkista liikennettä. 
 • Osta vain mitä tarvitset. Koita löytää se ensin käytettynä, vuokraamalla tai lainaamalla.  
 • Ole tietoinen energiankulutuksestasi. Voit ajatella tämän mindfullness-harjoituksena, joka auttaa sinua säästämään rahaa! Muista, että lämmin vesi, päällä oleva elektroniikka ja korkea huonelämpötila ovat myös energiaa.  
 • Kun löydät uusia tapoja elää kestävästi, jaa vinkkejä ystävien ja naapureiden kanssa. Käy rehellistä keskustelua siitä mikä toimii sinulle ja mikä ei.  

  Hiilineutraaliutta tavoitteleva Turku tarjoaa asukkailleen uusiutuvaa energiaa, vähähiilisen liikkumisen mahdollisuuksia, kestävää kaupunkirakennetta sekä muita ilmastoratkaisuja, jotka mahdollistavat kaupunkilaisille 1.5 asteen elämää. Ilmastoratkaisut myös sujuvoittavat arkea ja parantavat kaupungin viihtyisyyttä.

  Kaupunki ei voi yksin vähentää kaikkia alueensa päästöjä, vaan mukaan tarvitaan myös asukkaat ja yritykset. Jotta saavuttaisimme Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet rajata ilmaston lämpeneminen 1.5 asteeseen, kotitalouksien päästöjen tulisi pienentyä merkittävästi. Jos kaikki eläisivät kuin suomalaiset, tarvitsisimme neljän maapallon verran luonnonvaroja! 

  Koska suurin osa päästöistä syntyy arjessamme, meillä on suuri mahdollisuus niiden pienentämiselle jokapäiväisessä elämässämme. Myös esimerkin voima saattaa kannustaa ihmisiä laajasti lähipiirissä, työpaikalla, taloyhtiössä tai harrastuksissa tekemään kestäviä valintoja arjessa.  

  Kestävän arjen perusperiaatteet ovat yksinkertaisia. Sitran elämäntapatesti auttaa hiilijalanjäljen eli henkilökohtaisten ilmastopäästöjen laskemisessa ja antaa vinkkejä omannäköiseen elämään pienemmillä päästöillä.

   Katso sinulle sopivia ilmastovinkkejä: