Hygieniaosaaminen

Lisätietoja

Lisätietoja hygieniaosaamisesta ja hygieniapassitesteistä antaa terveystarkastaja Jari Tulonen.

Miten hygieniapassin saa?

Elintarvikelain 297/2021 19 §:n mukaan pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita elintarvikehuoneistossa käsittelevällä henkilöllä on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava Ruokaviraston hyväksymän mallin mukainen hygieniapassi, jos hän on työskennellyt pakkaamattomien helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyä edellyttävissä tehtävissä vähintään 3 kuukautta.

Pelkkä tutkintotodistus (esim. kokin tutkintotodistus) ei enää itsessään kelpaa todistuksena hygieniaosaamisesta, vaan kaikilla hygieniaosaamisen osoittamisen velvoitteen piiriin kuuluvilla on oltava varsinainen hygieniapassi. Hygieniapassi myönnetään henkilöille, joka on suorittanut hyväksytysti elintarvikehygieenistä osaamista arvioivan hygieniapassitestin. Elintarvikealan toimijoiden on huolehdittava omavalvontansa puitteissa tämän velvoitteen toteuttamista.

Hygieniapassia ei saa soveltuvan elintarvikealan tutkinnon tai koulutuksen perusteella 1.1.2020 lähtien. Kaikkien henkilöiden, jotka työskentelevät elintarvikehuoneistossa ja käsittelevät siellä pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita, täytyy suorittaa hygieniapassitesti hyväksytysti saadakseen hygieniapassin. 31.12.2019 mennessä tutkintojen tai koulutusten perusteella myönnetyt hygieniapassit ovat voimassa, jos hygieniapassi on tallessa. Jos hygieniapassin molemmat osiot eli sekä kortti että paperitodistus katoavat, täytyy hygieniapassitesti suorittaa hyväksytysti, jotta saa uuden hygieniapassin. 

Elintarvikehuoneistoissa työskentelevien työntekijöiden hygieniaosaaminen (hygieniapassit) tarkastetaan nykyisin pääsääntöisesti OIVA-tarkastuksien yhteydessä, jonka johdosta työntekijöiden hygieniapassien puute heikentää elintarvikehuoneiston OIVA-arviointia.