Turun kaupunki ja Bayer järjestivät vuonna 2020 Lounais-Suomen toisen asteen opiskelijoille ensimmäisen Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailun. Tänä vuonna kilpailu laajeni koko Suomen kattavaksi. Opiskelijoita innostetaan etsimään tieteen ja teknologian keinoin ratkaisuja ihmiskunnan pieniin ja suuriin ongelmiin.

Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu

Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomen lukio- ja ammatillisen koulutuksen opiskelijat 1-4 hengen tiimeissä. Ilmoittautua voi 11.8.─15.10.2021. Palauta yhden sivunmittainen kuvaus toteuttavasta tiedeprojektista kilpailun verkkosivuille.  

Enteilevästi itsensä Voittamattomiksi nimennyt kolmikko Niklas Ahtee, Eetu Haatainen ja Elmeri Juuti julistettiin ensimmäisen Beyond 2030 Challenge -kilpailun voittajaksi 14.1.2021. Kilpailuvoitto tuli mobiilisovelluksella, joka auttaa kaupunkilaisia arkipäiväisessä elämässään välttämään haitallista melua.

Kansallisessa kilpailussa etsitään tieteen ja teknologian keinoin ratkaisuja kansainvälisiin ongelmiin. Mahdollisten aiheiden kirjo on valtava, mikä näkyi myös viime vuoden kilpailutöissä. Liian isoa palaa ei kuitenkaan kannata haukata purtavaksi muistuttavat viime kisan voittajat.

─ Ensin kannattaa miettiä työlle aihe, joka jaksaa kiinnostaa ja motivoida koko kilpailun ajan, neuvoo voittajatiimin jäsen Elmeri Juuti uusia kilpailijoita. Terveyteen liittyvät kysymykset kiinnostivat kolmikkoa alusta asti. Lopulta aiheeksi valikoituivat meluhaitat, koska se tuntui hieman varjoon jääneeltä ongelmalta, eikä aiheesta kuule usein puhuttavan.

─ Kun löytää itseä kiinnostavan ja ratkaisua kaipaavan ongelman, niin voi alkaa miettimään simppeliä ja kohdistuvaa ratkaisua siihen ongelmaan. Liian laaja lähestymistapa ei välttämättä toimi kisan puitteissa, pohtii Eetu Haatainen.

Tutustu Niklas Ahteen, Eetu Haataisen ja Elmeri Juutin Beyond 2030 Challenge -kilpailun voittaneeseen projektiin videolla.

Yhteistyö isojen tahojen, kuten Turun kaupungin, Bayerin ja yliopiston kanssa oli hieno kokemus

Kaikki kolme suosittelevat uusia kilpailijoita huomioimaan työnjaon heti projektin alkupuolella. Kun kaikilla on omat roolit, ei kenellekään tule liian isoa työtaakkaa ja apua saa aina, kun sitä tarvitsee. Voittamattomissa esimerkiksi Ahtee keskittyi meluhaittoja käsittelevään tutkimukseen, ja Haatainen sekä Juuti perehtyivät enemmän sovelluksen tekniseen toteuttamiseen

─ Siinä on sellainen palkitseva tunne, kun lähtee tekemään jotain uutta. Jos aluksi tuntuu hieman vaikealta, niin ei kannata luovuttaa, muistuttaa Niklas Ahtee. Kiehtova aihe vei kolmikon mukanaan ja kilpailutyönä syntyi prototyyppi sovelluksesta pelkän suunnitelman sijaan.

─ Yhteistyö isojen tahojen, kuten Turun kaupungin, Bayerin ja yliopiston kanssa oli hieno kokemus, summaa Eetu Haatainen tiedekilpailua. Kokemus laajemman projektin suunnittelusta poikkesi suuresti siitä, mitä lukiossa yleensä päästään kokemaan. Samalla kisa oli mahtava ryhmähengen kohottaja.

 

Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu avattiin juhlavasti 11.8

Tämän vuoden Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu avattiin 11.8. Paikalla tilaisuutta juhlistamassa olivat Turun kaupiungilta Minna Arve, Bayer Nordicin toimitusjohtaja Miriam Holstein ja kilpailun tuomariston puheenjohtaja Mika Hannula Teknologiakampukselta. Imoittautua voi 15.10.2021 asti.Kilpailu huipentuu vuoden 2022 huhtikuussa päätöstilaisuuteen, jossa kilpailun parhaimmisto esittelee projektinsa ja kolme parasta joukkuetta palkitaan rahapalkinnoin. Voittajajoukkueelle 4 000 €, toiseksi tulleelle 2 000 € ja kolmanneksi tulleelle 1 000 €. Sponsoreina kilpailulle toimivat tänä vuonna Turku Energia, Cadmatic, Granlund, Genelec, PerkinElmer ja Wärtsilä

 

Tutustu videolla vuoden 2020 Beyond 2030 Challenge kilpailuun!

Juttu julkaistu lyhyempänä Turkupostissa 3/2021.

Teksti: Emilia Koivumäki  Kuva: Vesa-Matti Väärä