Impivaaran vauvauinnin tietopaketti

Lisätietoja:

  • Vauvauinti
  • Soita uinninvalvonnan numeroon 040 648 5338.

Impivaaran uimahallilla on Turvallinen vauvauintipaikka -diplomi, jonka on myöntänyt Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto.

Tietoa vauvauinnin aloittaville perheille

Voit aloittaa vauvauinnin vauvasi kanssa, kun vauva on 3­–6 kuukauden ikäinen ja painaa ainakin 5 kiloa. Silloin lapsi jaksaa olla hereillä tarpeeksi pitkään ja pysyy lämpimänä vedessä.

Vauvauintia ohjaavat ammattitaitoiset ohjaajat. Heidän tehtävänsä on huolehtia vauvauintien turvallisuudesta. Vastuu lapsesta on kuitenkin aina vanhemmilla.

Mitä vauvauinti on?

Vauvauinti on vauvojen ja vanhempien yhteinen leikkihetki lämmitetyssä vedessä. Vauvauinnissa tapaa myös muita samassa elämäntilanteessa olevia perheitä. Vauvauintia valvovat koulutetut ohjaajat.

Vauvan kanssa altaassa on ainakin toinen vanhemmista. Vanhemmat oppivat miten lapsesta pidetään kiinni vedessä.

Vedessä lapsi saa uusia tärkeitä kokemuksia. Esimerkiksi vedessä oleminen, asentojen vaihtelut ja keinutukset kehittävät vauvan asento- ja lihasaistia. 

Vauvauinnissa lapsi pääsee tutustumaan vedenalaiseen maailmaan turvallisesti. Pienillä vauvoilla on sukellusrefleksi eli suojareaktio, kun vauvan pää joutuu veden alle. Sukellusrefleksin takia vesi ei pääse vauvan hengitysteihin.

Vauvauinnissa lapsi oppii leikkimään vedessä ja sukeltamaan, kun ohjaajat ja vanhemmat auttavat häntä. Vauvauinnin tarkoituksena ei ole se, että vauva oppii uimaan. Jokainen vauva oppii ja kehittyy omaan tahtiinsa. Vauvauinnissa ei kilpailla muiden lasten kanssa. Kaikki harjoitukset tehdään lapsen ehdoilla. Jokainen uintikerta tulisi päättyä lapselle mukavaan kokemukseen.

Miten valmistaudut vauvauintiin?

  • Ala totuttaa lasta viileämpään kylpyveteen. Vauvauinnissa veden lämpötila on 32 astetta.
  • Vauvauintipäivänä syötä vauva hyvissä ajoin eli 1–2 tuntia ennen vauvauintia. Vauva ei saa olla nälkäinen.
  • Tule uimahalliin ajoissa ja varaa riittävästi aikaa.
  • Peseydy itse huolellisesti.
  • Pese vauva suihkussa ja kääri pyyhkeeseen, kun tulette altaalle.
  • Pue vauvalle uima-asu. Impivaaran uimahallissa ei käytetä uimavaippaa. Vaippaa ei käytetä siksi, että vaipan takia kakkaa ei huomata nopeasti. Tällöin veteen pääsee bakteereja. Ilman vaippaa kakkavahinko huomataan paremmin. Silloin allas suljetaan ja siirrymme toiseen altaaseen jatkamaan vauvauintia.
  • Tule vauvauintiin vain silloin, kun sinä ja vauva olette terveitä. Sinun ei tarvitse ilmoittaa 1–2 kerran poissaoloista. Voit saada kurssimaksusta palautusta, jos poissaolo on pidempi (yli 75 % kurssista). Saat palautusta vain, jos tuot lääkärintodistuksen.

Vauvauintikurssin jälkeen

On tärkeää, että käyt vauvan kanssa uimahallissa vielä vauvauintikurssin jälkeen. Toivomme, että uinnista tulee koko perheen yhteinen harrastus.

Asiasanat: