Lucian päivä

Koronatilanne vaikuttaa myös Lucian päivän 2021 juhlintaan. Äänestystä ei järjestetä tänä vuonna, vaan Luciana jatkaa vuoden 2020 Lucia-neito Janina Karrento. Tiedot Turun Luciapäivän tapahtumista sivuilla www.abolucia.fi

 

Lucia-päivän ohjelma toteutetaan vuosittain Folkhälsanin, Turun ruotsinkielisen seurakunnan ja Turun vapaa-aikatoimialan yhteistyönä. Turussa Lucia-neito valitaan Folkhälsanin ja Åbo Underrättelser -sanomalehden järjestämällä yleisöäänestyksellä. Lucian valintaan liittyy myös hyväntekeväisyyskeräys.

Erityisesti ruotsinkielisestä kulttuurista on peräisin Lucian päivän vietto 13. joulukuuta. Valkoiseen pukuun, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun pukeutunut Lucia seuraneitoineen kiertää kynttiläkulkueessa laulaen ja tuoden valoa talven pimeyteen. Lucia-päivän jälkeen Lucia-kulkue vierailee jouluun asti jakamassa valoa, laulua ja iloa monessa turkulaisessa seniorikodissa, päiväkodissa, koulussa ja yhdistystapaamisessa.

Ensimmäinen tieto Lucian päivän vietosta Pohjoismaissa on Ruotsista, Länsi-Götanmaalta vuodelta 1746. Turun seudulla perinne alkoi 1950-luvun alussa Paraisilla. Virallisesti Turun Lucia on valittu Folkhälsanin toimesta vuodesta 1979 lähtien, mutta tätä ennen Katedralskolanin Lucia sai toimia epävirallisena ”kaupungin Luciana” erilaisissa tapahtumissa.

Nykyisin Lucian päivän vietto on levinnyt ruotsinkielisten jouluperinteistä myös suomenkielisten pariin. Päivää juhlitaan erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa.