Lucian päivä

Vuoden Lucia-neito sekä lapsikuori laulavat tunnelmallisessa Lucia-hartaudessa Turun tuomiokirkossa 13.12. klo 17.30. Lucia neitoineen ilahduttaa Lucian päivänä myös Hansa-torilla klo 19, Kauppatorilla 14.12. klo 18, Kauppahallissa 17.12. klo 9.30 ja Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoilla 18.12. klo 16. 

Tiedot Turun Lucian päivän tapahtumista sivuilla www.abolucia.fi

 

Lucian päivän ohjelma toteutetaan vuosittain Folkhälsanin, Turun ruotsinkielisen seurakunnan ja Turun vapaa-aikatoimialan yhteistyönä. Turussa Lucia-neito valitaan Folkhälsanin ja Åbo Underrättelser -sanomalehden järjestämällä yleisöäänestyksellä. Lucian valintaan liittyy myös hyväntekeväisyyskeräys.

Erityisesti ruotsinkielisestä kulttuurista on peräisin Lucian päivän vietto 13. joulukuuta. Valkoiseen pukuun, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun pukeutunut Lucia seuraneitoineen kiertää kynttiläkulkueessa laulaen ja tuoden valoa talven pimeyteen. Lucia-päivän jälkeen Lucia-kulkue vierailee jouluun asti jakamassa valoa, laulua ja iloa monessa turkulaisessa seniorikodissa, päiväkodissa, koulussa ja yhdistystapaamisessa.

Ensimmäinen tieto Lucian päivän vietosta Pohjoismaissa on Ruotsista, Länsi-Götanmaalta vuodelta 1746. Turun seudulla perinne alkoi 1950-luvun alussa Paraisilla. Virallisesti Turun Lucia on valittu Folkhälsanin toimesta vuodesta 1979 lähtien, mutta tätä ennen Katedralskolanin Lucia sai toimia epävirallisena ”kaupungin Luciana” erilaisissa tapahtumissa.

Nykyisin Lucian päivän vietto on levinnyt ruotsinkielisten jouluperinteistä myös suomenkielisten pariin. Päivää juhlitaan erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa.