Tuomiokirkon kuusi

Tuomiokirkon joulukuusen valot syttyvät loistamaan

Valtakunnan ykköskuusen valot sytytetään joulunavauspäivänä lauantaina 26.11. klo 15.45 alkavassa Kuusijuhlassa ja ne palavat kaupunkilaisten ilona koko joulukauden ajan.

Ensimmäinen sähkölampuilla valaistu kuusi tuotiin kirkolle jo vuonna 1900 ja säännöllinen perinne Tuomiokirkontorin joulukuusesta alkoi 1930-luvulla. Perimätiedon mukaan sotavuosina kuusiperinteessä olisi ollut pieniä katkoksia. Vuodesta 1955 lähtien kuusista on pidetty tarkkaa kirjanpitoa, josta käyvät ilmi mm. kuusen lahjoittajat ja kasvupaikat.

Valtakunnan ykköskuusella on tarkat vaatimukset: sen tulee olla 22-25 metriä korkea, tuuhea, tasamuotoinen ja kauniin vihreä. Kuusi seisoo paikoillaan nuutinpäivään asti.

Perinteisesti kuusi on palautettu paloiteltuna lahjoittajilleen sen palveltua Suomen tunnetuimpana joulukuusena. Joskus siitä on myös tehty puutarhakalusteita ja kerran kuusi on jatkanut elämäänsä museolaiva Sigynin raakapuuna.

Vuoden 1900 jouluun loi Turussa valoa uutuus, jollaista ei ollut koskaan ennen nähty. Se hämmästytti turkulaista herrasväkeä, mutta kaupunkiin tulleet maalaiset saattoivat pitää sitä suorastaan ylimaallisena ihmeenä.

Teoksesta Jari Niemelä: Täällä Suomen synnyinmuistot