Joulurauha

Joulurauha julistetaan jouluaattona klo 12 Vanhalla Suurtorilla suomeksi ja ruotsiksi. Vuonna 2022 yleisö on taas tervetullut joulurauhan julistukseen!

Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen lukee joulurauhan julistuksen Brinkkalan talon parvekkeelta jouluaattona 24.12.2022 kello 12.

Tilaisuus kulkee totuttuun tapaan seuraavasti:

  • klo 11.57 Jumala ompi linnamme – virsi 170; 1, 4                                           
  • klo 12.00 Turun Tuomiokirkon kello lyö 12. Alkufanfaari Marsalkan hopeatorvet marssista, säv. Artturi Rope
  • Suomen Turku julistaa joulurauhan, protokollapäällikkö Mika Akkanen
  • Maamme-laulu (1. suomi, 1. ruotsi, 2. suomi)
  • Porilaisten marssi

Tilaisuutta voi seurata Yleisradion ja internetin välityksellä. Lähetys alkaa klo 11.55. Yle Areena tarjoaa myös viittomakielisen lähetyksen.

Joulurauhan julistus on perinne, joka johdattaa joulun viettoon ja julistaa joulun alkaneeksi. Tradition ensimmäisiltä vuosisadoilta ei ole säilynyt tarkkoja sanamuotoja, mutta sen keskeinen sisältö on säilynyt samana: ääneen luettu julistus muistuttaa joulurauhan alkamisesta, kehottaa viettämään juhla-aikaa sopuisasti, uhkaa rikkomuksen tekijöitä ankarilla rangaistuksilla ja toivottaa hyvää joulua.

Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä 700 vuoden ajan aina 1300-luvulta asti. Brinkkalan talon parvekkeelta joulurauha on julistettu vuodesta 1886 lähtien. Nykyinen joulurauhan julistuksen kaava on peräisin vuodelta 1903.

Joulurauhaa ei tiettävästi julistettu:

  • isonvihan vuosina 1712–1721,
  • mahdollisesti vuosien 1809–1815 aikana,
  • miliisilakon aikana 1917
  • ja ilmapommitusten pelon takia 1939.

Turun joulurauhan julistus on radioitu vuodesta 1935 lähtien. Televisiolähetykset aloitettiin vuodesta 1983 alkaen kotimaahan ja vuodesta 1986 lähtien myös Ruotsiin. Nykyään joulurauhan julistusta voi seurata internetin välityksellä suorana lähetyksenä ympäri maailmaa.

Joulurauhanjulistuspergamentti

Joulurauhan julistus

(Joulurauhan pergamentti)

Huomenna, jos Jumala suo,
on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla;

ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään,

sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.