Kirjaston perinteinen Kaamos järjestetään jälleen pääkirjastossa 11.11. Tänä vuonna ohjelman on innoittanut Turun linnassa marraskuussa avautuva näyttely Prinsessan matka.

Turun pääkirjaston perinteinen Kaamos-tapahtuma 11.11. järjestetään tällä kertaa Turun linnassa juuri avautuneen Prinsessan matka -näyttelyn innoittamana.

Alkuillasta kirjastossa on lapsille sopivia majesteettisia valokuvaus- ja satutyöpajoja. Tutkijoiden luennoilla päästään Disney-prinsessojen kautta myös Turussa 460 vuotta sitten vaikuttaneen aidon prinsessan, Katariina Jagellonican jäljille.

Kaamoksen myöhäisillassa väitöskirjatutkija Nina Manninen kertoo, millaiset olivat prinsessan myötäjäiset hänen saapuessaan Turkuun jouluna 1562. Luennollaan hän valottaa, millaista salapoliisityötä hänen tutkimuksensa on. Ja ehkä hieman myös sitä, millainen nainen Katariina oli.

– Hän vaikutti täällä Turussa hyvin lyhyen aikaa, mutta minkä jäljen hän tänne jättikään! Jokainen kyllä tietää, kuka oli Katariina Jagellonica, Nina Manninen pohtii.

Kaamoksen ohjelmassa on myös elävää musiikkia. Musastossa kuullaan harpisti Helka Ermalaa sekä vanhaan musiikkiin erikoistunutta Ophelia-duoa.

Kaamoksen päättää valovoimaisen lauluyhtye Luminos Ensemblen konsertti toisen kerroksen Tieto-osastolla klo 21. Lauluyhtyeen taiteellinen johtaja Sauli Hannuksela lähti jo keväällä etsimään ja sovittamaan konserttiin sopivia kappaleita.

– Tapahtuman nimi, Kaamos, viehätti minua. Ryhdyin miettimään, millaista musiikkia kaamoksen keskellä voisi esittää, ja millaisella musiikilla toisimme valoa ihmisille, jotka voivat kokea kaamosajan myös raskaana.

Kaamos on kuulunut Turun pääkirjaston marraskuun ohjelmaan jo vuodesta 2011, kertoo informaatikko Gunnar Högnäs, joka on ollut mukana suunnittelemassa myös tämänvuotista tapahtumaa.

– Suunnitteluun osallistuvat meillä kaikki osastot. Tapahtumassa on aina jokin ajankohtainen teema, ja Prinsessan matka -teema tuli luontevasti Turun linnassa 2.11. avautuneesta näyttelystä. Ensi keväänä me toteutamme yhdessä Museokeskuksen kanssa myös näyttelyyn liittyvän luentosarjan. 

Luminos-kuoron kuva Mikko Kaaresmaa